Perfectieverlamming en hoe die te verminderen

Soms ben je zo wanhopig je best aan het doen om te proberen perfectie te bereiken, dat je volledig geïmmobiliseerd raakt. Ontdek waarom dit gebeurt in dit artikel!
Perfectieverlamming en hoe die te verminderen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 07 februari, 2024

Perfectieverlamming beschrijft de toestand waarin je verkeert als je wanhopig 200 procent van je potentieel wilt bereiken, maar het je maar voor nul procent lukt. Salvador Dali zei dat je het idee van perfectie uit je geest moet bannen omdat je het nooit zult bereiken. Je hersenen kunnen echter niet anders dan deze ongezonde behoefte koesteren.

In de filmwereld was geen enkele regisseur zo perfectionistisch en zo geobsedeerd door details als David Lean. Dankzij hem hebben we films als Lawrence of Arabia, The Bridge Over the River Kwai en Doctor Zhivago. Zijn obsessie voor elk klein detail was echter irritant voor de rest van de filmploeg, omdat hij zo kieskeurig en veeleisend was.

Een van de bekendste voorvallen was dat hij een scène wilde met klaprozen in een besneeuwd veld. Dit was in werkelijkheid onmogelijk. Daarom leidde het bereiken ervan tot vertraging bij het filmen en aanzienlijke financiële verliezen.

Zoals zijn biografen uitleggen, leidde dit verlangen naar perfectie er bovendien toe dat Lean periodes van depressie en wanhoop doormaakte, evenals meningsverschillen met zijn collega-professionals.

De Amerikaanse schrijfster Pearl S. Buck zei dat het verlangen naar perfectie sommige mensen absoluut onuitstaanbaar maakt. We kunnen nog iets aan deze mix toevoegen, namelijk emotioneel lijden en psychologische slijtage.

Standbeeld in het water

Wat is perfectieverlamming?

De wetenschap suggereert dat er tegenwoordig meer jonge mensen zijn die perfectionistisch zijn dan ooit tevoren. Onderzoek, zoals dat van de Western University, bevestigt zelfs dat perfectionisme sinds 1990 aanzienlijk is toegenomen. Millennials lopen inderdaad veel meer tegen deze dimensie aan dan vorige generaties.

Dit alles heeft een hoge prijs. Het leidt vaak tot angst, stress, depressie en zelfs eetstoornissen. Zonder twijfel is de meest gemeenschappelijke noemer in deze specifieke aandoeningen perfectieverlamming. Laten we eens kijken wat het is.

Faalangst

Perfectieverlamming wordt gedefinieerd door de verlammende angst om te falen als je je eigen verwachtingen en die van anderen niet haalt. Als je wordt benaderd om een taak of project op je werk uit te voeren, zeg je misschien tegen jezelf: “Ik ga 110% geven en iets produceren dat absoluut perfect is.”

Maar wat er in werkelijkheid gebeurt, is dat je verlamd raakt door stress. Als stress en angst je geest overnemen, kun je natuurlijk niet creatief zijn. Niemand is in staat om te werken als zijn emotionele toestand op een dieptepunt is. Faalangst houdt je tegen en je bent niet in staat om met creatieve en innovatieve ideeën te komen.

Waar komt de behoefte aan perfectie vandaan?

Achter perfectieverlamming zit de angst om te falen en om anderen teleur te stellen. Maar waarom voel je je zo? Hoe komt het dat je, in plaats van te genieten van het creatieve proces, verzandt in angst?

Er zijn verschillende hypotheses. Deze zijn:

  • Veel van het verlangen naar perfectie komt voort uit je opvoeding en onderwijs. Veel ouders moedigen hun kinderen aan om de beste te zijn en uit te blinken in alles wat ze doen. Op de lange termijn betekent dit echter dat je een ongezonde zelfeis ontwikkelt.
  • Aan de andere kant zijn er factoren als een gebrek aan zelfvertrouwen en overbelasting. Soms kun je onder extreme druk staan en te veel werk hebben. Voeg daar je behoefte aan om alles perfect te doen aan toe en je bevriest.
  • Een andere veel voorkomende factor doet zich voor binnen organisaties. Soms, als een leider voor de uitdaging staat om een beslissing te nemen over een bepaald probleem, kan hij geconfronteerd worden met stapels informatie en tientallen mogelijke strategieën. In deze gevallen kan alleen al het feit dat je zoveel gegevens in één keer moet beoordelen het fenomeen veroorzaken dat bekend staat als analyseverlamming.
Man met zijn hoofd in een wolk

Hoe om te gaan met perfectieverlamming

Je geïmmobiliseerd, gestrest, bang, bezorgd en zelfs uitgeput voelen. Perfectieverlamming brengt je in een psychologische toestand waarin je je verzwakt, onproductief en overstuur voelt. In feite maakt het niet uit hoe getalenteerd en vaardig je bent als je gedreven wordt door dit soort angst en bezorgdheid.

Wat kun je doen als dit gebeurt?

Drie strategieën om perfectieverlamming te verminderen

De eerste strategie is eenvoudig. Ontspan je en kijk naar het grotere geheel. Want als er één fout is die mensen die geobsedeerd zijn door perfectie altijd maken, dan is het wel zo geobsedeerd zijn door details dat ze het perspectief verliezen.

Soms zorgt een stapje terug ervoor dat je helderder ziet. Bovendien kan het geven van een pauze in je hoofd betekenen dat je betere ideeën krijgt. Daarom is het een goed idee om een pauze in te lassen en later op de taak terug te komen.

Een ander elementair en essentieel hulpmiddel is het verbeteren van je zelfvertrouwen. Egoïstisch zijn betekent dat je ontevreden wordt over je prestaties. Hoewel ambitie soms in je voordeel kan werken, moet je ervoor zorgen dat je er uiteindelijk niet voor betaalt met een verlies van je eigenwaarde. Wees aardig voor jezelf en geloof in je eigen kunnen.

Stop ten slotte met obsederen. Door negatieve gedachten te denken en zinloos dingen steeds maar weer in je hoofd te veranderen, creëer je het perfecte recept voor perfectieverlamming.

Stop jezelf om in die vicieuze cirkel van uitputtende zorgen terecht te komen. Doe je best om je grootste vijand te overwinnen, degene die je succesvolle prestaties en welzijn vernietigt: je behoefte om perfect te zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Curran, T., & Hill, A. P. (2019). Perfectionism is increasing over time: A meta-analysis of birth cohort differences from 1989 to 2016. Psychological Bulletin, 145(4), 410–429. https://doi.org/10.1037/bul0000138

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.