Paul Éluard: biografie van een grandioze dichter

Paul Éluard was de oprichter van de surrealistische beweging en een meester in de Franse lyriek.
Paul Éluard: biografie van een grandioze dichter
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 21 oktober, 2019

Paul Éluard is een van de belangrijkste dichters van de surrealistische beweging. Hij had een sterke literaire aanwezigheid, wist zich uit te drukken en zijn sentimentalisme maakte hem een van de beste en universeel bekende dichters. Hij schreef met zijn karakteristieke passie over liefde, vrijheid en oorlog,

“De taal van mijn liefde behoort niet tot de menselijke taal, mijn menselijk lichaam raakt het vlees van mijn liefde niet aan.”

-Paul Éluard-

Zoals bij vele andere grote dichters, lag het succes van Éluard in de emotionele en intellectuele eerlijkheid waar hij zijn gedichten in onderdompelde. Zijn verzen hebben daardoor een subtiele en diepe authenticiteit.

Het leven van Éluard kende zijn ups en downs, maar hij was creatief en intelligent genoeg om de ontberingen die hij ervoer te overwinnen. Zijn bestaan was net zo welsprekend als hij was.

Paul Éluard: de jongen met een zwakke gezondheid

Paul Éluard werd geboren op 14 december 1885 in Frankrijk. Hij kwam uit het zeer proletarische district van Saint-Denis. Toen hij 12 jaar was schreef Éluard zich in bij het Lycée Colbert. Op 16-jarige leeftijd liep hij echter tuberculose op en moest hij zijn studie afbreken en lange tijd herstellen in Zwitserland.

Gedurende deze tijd ging hij Whitman, Baudelaire, Nerval, Rimbaud, Hölderin en Lautréamont lezen. Zijn eerste werk, Premiers Poèmes, werd gepubliceerd in 1913. Nadat hij hersteld was moest hij in dienst en werd hij ingezet om te dienen in de Eerste Wereldoorlog in 1915.

Paul Éluard kon overal en onder alle omstandigheden schrijven. Midden in de oorlog schreef hij bijvoorbeeld twee van zijn beroemdste werken: Le Devoir (1916) en Le Devoir et l’Inquiétude (1917). In 1917 werd zijn peloton aangevallen met gas. Dit tastte zijn longen aan. Ze stuurden Éluard vervolgens naar Parijs.

Gala, de muze

Tijdens zijn tweede verblijf in Parijs herenigde Éluard zich met een vrouw die hij eerder had ontmoet, Elena Ivanovna Diakonova. Zij was beter bekend als Gala. Ze huwden in 1917.

Gala was echter een vrije geest en werd dolverliefd op Max Ernst toen ze hem ontmoette. Éluard verzette zich echter niet tegen deze affaire. Ze zijn zelfs alle drie samen gaan wonen.

Niet lang daarna ontmoette Gala de liefde van haar leven: Salvador Dalí. Als gevolg hiervan eindigde haar huwelijk met Paul Éluard in 1929. De dichter was hier erg verdrietig om. Toch besloot hij de wereld over te reizen. Dit hielp hem prachtige gedichten te schrijven.

Gedichtenbundel

Een veerkrachtige man

Paul Éluard trouwde nog twee keer. Eerst trouwde hij met een vrouw die hij “Nusch” noemde. Zij heeft model gestaan voor Picasso. Ze trouwden in 1934. Ze stierf echter in 1951. Daarna trouwde hij met Dominique. Dit huwelijk eindigde toen de dichter stierf.

Tijdens dit alles werd Éluard de stem van vrijheid. Hij werd lid van de communistische partij en schreef over vrede, vrijheid en rechtvaardigheid. Tijdens de Tweede Wereldoorlog inspireerde zijn werk het verzet. Hierdoor werd hij gedwongen om onder te duiken.

Zijn gedichten tegen de oorlog zijn meesterwerken, net als zijn liefdesgedichten. Een onderscheidende eigenschap was zijn vermogen om gevoelens en problemen uit te drukken. Paul Éluard was absoluut een meester in de Franse lyriek. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Nadeau, M., & Riviere, M. P. (1972). Historia del surrealismo (p. 137). Barcelona: Ariel.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.