Ouderen helpen in hun eigen huis te blijven wonen

Het is vaak mogelijk om de woonomgeving van een oudere aan te passen, zodat hij in zijn eigen huis kan blijven wonen. Hier vertellen we je alles wat je over dit onderwerp moet weten.
Ouderen helpen in hun eigen huis te blijven wonen

Geschreven door Elena García

Laatste update: 14 november, 2022

De toename van het aantal ouderen en van de levensverwachting leidt tot een enorme groei van de wereldbevolking. De Verenigde Naties (VN) beweren zelfs dat de toename van het aantal 65-plussers een van de belangrijkste sociale transformaties van de 21e eeuw zal worden. Dit zal gevolgen hebben voor bijna alle sectoren van de samenleving, ook op het gebied van in een eigen huis blijven wonen.

Als mensen ouder worden, gaan hun vermogens op de een of andere manier achteruit. Daarom hebben we soms alternatieven nodig om het leven voor ouderen gemakkelijker te maken, vooral voor degenen die in hun eigen huis willen blijven wonen.

Volgens de 2019 Revision of the World Population Prospects (Spaanse link) zal in 2050 een op de zes mensen ouder dan 65 zijn. Dit komt neer op 16 procent van de bevolking. Hetzelfde rapport schat dat het aantal mensen van 80 jaar en ouder zal verdrievoudigen van 143 miljoen in 2019 tot 426 miljoen in 2050.

Functionele achteruitgang en verlies van autonomie in de basale dagelijkse levensactiviteiten leiden vaak tot institutionalisering. In dit artikel willen we het echter hebben over de alternatieven die er zijn voor ouderen om een goede kwaliteit van leven te blijven hebben gedurende hun oude dag.

“Als ik te horen krijg dat ik te oud ben om iets te doen, probeer ik het meteen te doen.”

Ouder stel

Ouder worden in eigen huis

Tegenwoordig is het woonmodel sterk veranderd. Momenteel kunnen senioren op veel verschillende manieren hun onafhankelijkheid behouden en thuis blijven wonen. Bijvoorbeeld op de onderstaande manieren.

  • Beschermde huisvesting.
  • Intergenerationele huisvesting.
  • Cohousing.

Soms willen ouderen echter in hun eigen huis blijven wonen. Er zijn manieren om dit te vergemakkelijken.

  • Verwijder barrières in de woning. Het gebruik van trappen moet bijvoorbeeld vermeden worden. Er zou dus een traplift geïnstalleerd kunnen worden. Verbreed ook de deuren om rolstoelen door te laten.
  • Vervang de badkuip door een inloopdouchecabine. Plaats steungrepen, antislipvloeren en een stoel in de badkamer.
  • Zet in de keuken alles op een handige hoogte. In feite zouden ouderen niet op moeten klimmen of bukken om ergens bij te kunnen. De kookplaat moet voorzien zijn van een timer en automatische veiligheidsuitschakeling.
  • Installeer rookmelders en valmelders.
  • Zorg voor goede verlichting.
  • Vermijd tapijten en ornamenten op grondniveau om zowel struikelen als vallen te voorkomen.
  • Installeer rails in de gangen om het bewegen te vergemakkelijken.

Aanpassingen aan het eigen huis

Naarmate mensen ouder worden, krijgen ze meer lichamelijke beperkingen. Daarom kunnen ze zich onzeker voelen als ze geconfronteerd worden met verkeers- of bouwkundige barrières.

Deze omgevingsproblemen zorgen er vaak voor dat ouderen vallen en ongelukken krijgen. Hierdoor voelen ze zich onzeker. Als gevolg daarvan worden ze inactief en geïsoleerd.

Hier volgen enkele suggesties om het leven voor ouderen gemakkelijker te maken, zoals voorgesteld door García, Sánchez en Román (2019).

  • Rust openbare diensten, zoals ziekenhuizen, dagcentra en seniorencentra voldoende uit.
  • Zorg voor apotheken, supermarkten en winkels. In feite elke inrichting die nodig is voor het dagelijks leven.
  • Elimineer architectonische barrières. Bijvoorbeeld trappen en steile hellingen. Zorg voor voldoende toiletten en zitplaatsen.
  • Zorg voor goede bewegwijzering en verlichting voor meer veiligheid.

Oudere vrouw in een rolstoel

Diensten en voordelen voor ouderen die in hun eigen huis blijven wonen

  • Teleassistentie. Een ondersteunings- en preventiedienst. Dit is vaak een openbare dienst. Het biedt onmiddellijk advies aan het eind van een telefoonlijn. Dit stelt zowel de ouderen thuis als hun familie gerust.
  • Thuiszorg. In tegenstelling tot wat velen denken, is dit geen huishoudelijke hulp. In feite bevordert het de onafhankelijkheid van de ouderen, door hen ondersteuning te bieden bij hun dagelijkse basisactiviteiten.
  • Bezorging van voedsel.
  • Levering van zorg in de gezinsomgeving. Deze hulp is in de vorm van financiële steun aan de hoofdverzorger die voor de oudere zorgt. Het kan een alternatief zijn voor degenen die geen thuishulp willen of wanneer die niet geschikt is.

Het verstrekken van dit soort middelen aan ouderen is erg belangrijk omdat we allemaal oud worden. Inderdaad, kwaliteit van leven voor ouderen is hun recht en onze plicht.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Aguilar Aguirre, I. (2019). Envejecimiento activo: la vivienda como centro de la estrategia.

  • García-Valdez, M. T., Sánchez-González, D., & Román-Pérez, R. (2019). Envejecimiento y estrategias de adaptación a los entornos urbanos desde la gerontología ambiental. Estudios demográficos y urbanos34(1), 101-128.

  • Sánchez-García, S. (2018). Envejecimiento y salud. Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social56(1), 4-5.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.