Ontstekingsremmende geneesmiddelen tegen depressie

De behandeling van depressie met antidepressiva en cognitieve therapie heeft een succespercentage van 60%. Patiënten kunnen andere therapeutische alternatieven zoeken, zoals ontstekingsremmende geneesmiddelen, om deze aandoening te behandelen.
Ontstekingsremmende geneesmiddelen tegen depressie

Laatste update: 19 mei, 2021

Sinds enige tijd richten veel onderzoekers hun studies op de vraag waarom mensen tijdens depressieve episoden last hebben van ontstekingen. In dit artikel lees je over de mogelijke therapeutische voordelen van het gebruik van ontstekingsremmende geneesmiddelen bij de behandeling van depressie.

Volgens sommige studies bestaat de conventionele behandeling van depressie uit het gebruik van antidepressiva en cognitieve therapie, maar dit is slechts effectief bij ongeveer 60% van de patiënten. Dit betekent dat 40% van de patiënten geen baat heeft bij deze behandeling. Het is vermeldenswaard dat een depressieve toestand soms kan eindigen in zelfmoord.

Bij zware depressies is dit een hoog percentage van patiënten zonder effectieve behandeling. Depressie treft meer dan 350 miljoen mensen in de wereld, wat neerkomt op 1 op elke 10 volwassenen. Kortom, depressie is een complex onderwerp en mensen moeten op zoek gaan naar therapeutische alternatieven die kunnen bijdragen aan de behandeling van deze stoornis.

ontstekingsremmende geneesmiddelen

Ontsteking en de relatie met depressie

Zoals we hierboven al hebben gezegd, wordt in steeds meer studies het verband vastgesteld tussen depressie en ontstekingstoestanden van de hersenen. Aanvankelijk was het niet duidelijk of depressie een gevolg kon zijn van ontsteking of dat depressie juist de oorzaak was van de ontstekingstoestand.

In ruimere zin is depressie een multifactoriële aandoening, die verschillende psychosociale, genetische en biologische aspecten met elkaar verbindt. Stress kan daarbij ook een ontstekingsfactor zijn. Samenvattend kunnen we stellen dat deze aspecten, samen met stress, ontstekingssignalen naar de hersenen sturen.

Sommige patiënten met een zware depressie vertonen meer ontstekingstekenen in hun bloed. Tot die tekenen behoren ontstekingsbevorderende cytokinen, die in staat zijn het centrale zenuwstelsel en het neuro-endocriene systeem te veranderen.

Ook kunnen de hoeveelheden C-reactief proteïne in je lichaam toenemen, net als sommige interleukinen.

Het gebruik van ontstekingsremmende geneesmiddelen tegen depressie

De theorie over ontsteking en depressie opent dus een scala aan therapeutische alternatieven die kunnen helpen deze aandoening te behandelen. Dit is vooral van belang voor patiënten die niet reageren op de meer conventionele antidepressiva.

De remming van ontstekingsbevorderende cytokinen (Spaanse link) verbetert de werkzaamheid van antidepressiva en verbetert zo de mentale toestand van patiënten die aan depressie lijden.

Deze relatie werd ontdekt dankzij oncologische en anti-infectieuze behandelingen. Tijdens deze behandelingen stelden de artsen vast dat het toedienen van interferon-alfa aan patiënten hen depressie-achtige symptomen bezorgde.

Een kom olie, een opengesneden avocado, een moot zalm en een bakje noten

Tegenwoordig bestuderen steeds meer onderzoekers de werkelijke therapeutische voordelen van het gebruik van ontstekingsremmende geneesmiddelen bij de behandeling van depressie.

Verschillende dierproeven hebben namelijk aangetoond dat het innemen van ontstekingsbevorderende cytokine-blokkers depressief gedrag en andere reacties op stress vermindert.

Deze ontstekingsbevorderende cytokine-blokkers, ook wel ontstekingsremmende cytokinen of anti-cytokinen genoemd, worden soms gebruikt bij patiënten met auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis of psoriasis. Studies hebben aangetoond dat deze therapie bij patiënten een significant effect kan hebben in vergelijking met placebo’s.

Omega-3 als aanvullende behandeling tegen depressie

Bepaalde studies stellen omega 3-supplementen voor als therapeutisch alternatief, dankzij de ontstekingsremmende werking. Verschillende onderzoeken schrijven de depressieve toestand toe aan een gebrek aan meervoudig onverzadigde omega 3-vetzuren.

Omega 3-vetzuren blijken doeltreffender te zijn tegen depressieve episoden. Zo is omega-3 in staat je immuunsysteem te beïnvloeden, bepaalde cytokinen en ontstekingsprotaglandinen te verminderen en andere moleculaire mechanismen te wijzigen.

Een man kijkt naar een vlucht vogels terwijl de avond valt

Deze alternatieven vereisen meer onderzoek. Depressie is dus een complexe aandoening en ontstekingen hebben te veel vage symptomen die het moeilijk maken een duidelijk verband tussen de twee te leggen. Dit is ook een open therapeutisch gebied is met vele gezichtspunten en veel hoop voor de toekomst. Wellicht ook interessant voor jou

COVID-19 kan een depressie-epidemie veroorzaken
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
COVID-19 kan een depressie-epidemie veroorzaken

COVID-19 kan een nieuwe epidemie veroorzaken die we, zonder fatalistisch te zijn, al beginnen waar te nemen. We hebben het over een depressie-epide...  • Pérez-Padilla, Elsy Arlene, Cervantes-Ramírez, Víctor Manuel, Hijuelos-García, Nayeli Alejandra, Pineda-Cortés, Juan Carlos, & Salgado-Burgos, Humberto. (2017). Prevalencia, causas y tratamiento de la depresión Mayor. Revista biomédica28(2), 73-98.
  • Miller, A. H., Maletic, V., & Raison, C. L. (2010). La inflamación y sus desencantos: papel de las citocinas en la fisiopatología de la depresión mayor. Psiquiatría Biológica17(2), 71-80.
  • Villa, B. A. D., & González, C. G. (2012). Actualidades en neurobiología de la depresión. Revista latinoamericana de psiquiatría11(3), 106-115.
  • Martínez, V. B. (2016). Ácidos grasos omega-3 como tratamiento complementario de la depresión:¿ qué evidencia tenemos?.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.