Ontspanning voor vrouwen met borstkanker
Het therapeutische proces van vrouwen met borstkanker is lang. Psychologische ondersteuning is dan ook al vanaf het begin van essentieel belang. In die zin is psycho-educatie uiterst belangrijk: om ons informatie te geven over de ziekte en over de technieken die we kunnen gebruiken om onze lichamelijke en mentale toestand te verbeteren. Dat wil zeggen, door middel van de juiste interventie kunnen we proberen om ons welzijn op elk vlak te verbeteren.
In dit artikel hebben we het over hoe belangrijk ontspanning kan zijn voor vrouwen met borstkanker. Het doel van het incorporeren van ontspanningstechnieken in de behandeling, is om te leren hoe we onze mate van activering kunnen beheersen door wijzigingen aan te brengen in onze verschillende fysiologische toestanden.
Hoe beïnvloedt ontspanning ons fysiologisch en mentaal?
Het is noodzakelijk om te weten dat ontspanningstechnieken vaak de neiging hebben om de parasympathische activering te verhogen en de activering van het sympathische zenuwstelsel te verminderen. Ontspanning is een staat van hypoactivatie, gekenmerkt door een lage hartslag, perifere vasodilatatie, middenrifademhaling, lage spieractivatie…
Naast de invloed die ze hebben op de vermindering van fysiologische activatie, hebben ontspanningstechnieken echter ook andere cognitieve effecten. In dit geval hebben we het over de toename in het subjectieve gevoel van ontspanning, de focus en heroriëntatie van onze aandacht, een grotere zelfcontrole of het verbeterde vermogen om onderscheid te maken tussen verschillende fysiologische reacties.
Vrouwen met borstkanker: het mentale aspect
Zoals Aaron T. Beck vermeldt met betrekking tot het cognitieve aspect, is het onze geest die ons leidt tot bepaalde overtuigingen over onszelf. Het is onze geest die de gedachtenspinsels creëert die de strijd tegen borstkanker alleen maar zwaarder maken. Terwijl hij het ook gemakkelijker kan maken.
Het cognitieve aspect is daarom fundamenteel in de behandeling van borstkanker. De gedachten die we hebben en voeden bevorderen namelijk een positieve gemoedstoestand. Maar ze kunnen, in tegendeel, ons beeld van de ziekte ook juist nog negatiever maken. Positieve gedachten vergroten ons zelfrespect, ons verlangen om te vechten, onze motivatie en onze drang om trouw te blijven aan onze therapie.
“Mijn kanker-schrik heeft mijn leven veranderd. Ik ben dankbaar voor elke nieuwe, gezonde dag die ik heb. Het heeft me geholpen om prioriteit te geven aan mijn leven.”
-Olivia Newton John-
Wanneer kunnen we ontspanning gebruiken tegen borstkanker?
Ontspanning bij vrouwen met borstkanker kan helpen om de misselijkheid en braakneigingen die de chemotherapie en sommige soorten radiotherapie (geconditioneerd en gegeneraliseerd voor bepaalde stimuli die ongemak veroorzaken) veroorzaken, te voorkomen. Op de een of andere manier proberen we de effecten van dit soort conditionering om te keren. Iets dat daarentegen gebruikelijk is bij patiënten die al verschillende sessies hebben gehad.
Bovendien verbetert ontspanning de emotionele toestand waarmee de patiënt verschillende onderzoeken en uitslagen tegemoet treedt. Tot slot, bevordert ontspanning ook zelfbeheersing en beperkt het impulsief gedrag. Dit is iets dat vaak verleidelijk wordt vanwege de frustratie die de ziekte kan veroorzaken.
Welke ontspanning is er beschikbaar?
Het type ontspanning voor elke situatie hangt af van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan onze kennis van de techniek, wanneer onze angst zich het meest manifesteert, of de tijd die we beschikbaar hebben. Hieronder delen we echter twee van de belangrijkste ontspanningstechnieken voor vrouwen met borstkanker:
- Progressive spierontspanning (Jacobson): het doel van deze techniek is om je mate van gespannenheid te bepalen. Vervolgens is het de bedoeling dat je deze techniek toepast elke keer dat je merkt dat deze spanning opkomt.
We kunnen leren over spanning door verschillende oefeningen te doen die de toepassing van spanning, vrijwillig en intens, in verschillende lichaamsdelen omvat. Naarmate de oefeningen vorderen, worden de herhalingen verminderd. Dit helpt namelijk om de spanningsoefeningen tegen te kunnen werken.
- Begeleide visualisatie: bestaat uit het maken van een mentale reis door beelden, op zoek naar sensaties, situaties en/of plaatsen die je plezier geven. Op deze manier roep je verschillende zintuiglijke stimuli op van die plaatsen waar je kunt ontspannen.
“Kanker kan al mijn fysieke vermogens wegnemen. Het kan mijn geest niet raken, het kan mijn hart niet raken en het kan mijn ziel niet raken. ”
-Jim Valvano-
Elke dag heeft zijn eigen doel
Probeer wanneer je voor een lastige stap in je proces staat, een chemotherapiesessie, een volgende sessie van radiotherapie, een bezoek aan de oncoloog om bepaalde uitslagen te bespreken het volgende te doen. Kijk in de angst in je lichaam en je geest om een staat van ontspanning te vinden. Dit zal je helpen omgaan met de fase waar je op dat moment doorheen moet.
“Niemand kan goed functioneren zonder af en toe te genieten van rust en stilte.”
-Cristopher Paolini-
Alle mensen die borstkanker hebben gehad of er enig idee van hebben, begrijpen dat het leed dat met de ziekte gepaard gaat nauwelijks kan worden gemeten. Wat iemand voelt wanneer hij te horen krijgt dat hij kanker heeft is een eindeloze wervelwind aan gevoelens, angsten, zorgen, zenuwen…
Elke dag heeft zijn doel. Stap voor stap worden we alsmaar geconfronteerd met moeilijkheden die we moeten overwinnen. Het is onvermijdelijk om na te denken over de toekomst en wat er zal gebeuren wanneer de behandeling voorbij is. Het is onvermijdelijk om de angst te voelen dat de behandeling niet zal werken, dat er geen einde aan je proces komt of dat de maatregelen die getroffen worden om de kanker te bestrijden niet voldoende zijn. Maar het is precies in het aangezicht van deze angst, in het aangezicht van deze bijbehorende gedachten en emoties, waar ontspanning ons kan helpen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
Marcom, P. K. (2017). Breast Cancer. In Genomic and Precision Medicine: Primary Care: Third Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-800685-6.00010-2
Cancer Research UK. (2016). Breast cancer statistics | Cancer Research UK. https://doi.org/10.1124/mol.63.6.1437
UK, C. R. (2014). Breast cancer incidence statistics. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1080/17441692.2010.530289