Ongevoelige mensen: hoe zijn ze?

Ongevoelige mensen zijn degenen die schadelijk openhartig zijn. Ze zijn er trots op dat ze nergens over zwijgen en altijd schijnbaar oprecht zijn.
Ongevoelige mensen: hoe zijn ze?

Laatste update: 10 januari, 2022

Ongevoelige mensen kijken geblinddoekt naar de wereld met kilheid in hun hart. In feite, terwijl de meesten van ons contact maken met de emotionele realiteit van anderen, zijn er mensen die helemaal niet reageren op het ongeluk van anderen en vaak niet eens om iemand anders dan zichzelf geven. Wat zit er echter achter deze ongevoeligheid?

Sommigen zeggen dat het een kwaad van deze tijd is. Inderdaad, desinteresse en emotionele kilheid lijken tegenwoordig veel alledaagse situaties te domineren. Morbide nieuwsgierigheid of sociale onverschilligheid overheerst. Het soort dat ervoor zorgt dat mensen zich afwenden van degenen die het moeilijk hebben, en in plaats daarvan op hun mobiele telefoon letten.

Mensen die niet willen zien, die hun verantwoordelijkheden ontlopen en hun eigen welzijn voorrang geven boven dat van anderen, tonen een vorm van ongevoeligheid. Het is een soort egoïsme dat moeilijk te zien is. Dat komt omdat onze levensstijl tegenwoordig in zekere zin gevoelens van solidariteit verdooft.

We zien ongevoeligheid bij de buren die niets geven om de oude man die alleen woont. We zien het bij leeftijdsgenoten van kinderen die worden gepest, bij mensen die niet stoppen om hun vrienden of collega’s te vragen waarom ze zo verdrietig lijken. Inderdaad, het leven spoort iedereen aan en het lijkt altijd alsof er belangrijker dingen te doen zijn.

Onverschilligheid is het tegenovergestelde van sociale verantwoordelijkheid.

Figuren die ongevoelige mensen symboliseren

Hoezo zijn mensen ongevoelig?

Elie Wiesel, een Roemeense schrijver die het leven in een concentratiekamp overleefde, beschreef ooit wat ongevoeligheid en onverschilligheid in de mens voor hem betekende. Hij beweerde dat het “een vreemde en onnatuurlijke toestand was waarin de lijnen vervagen tussen licht en duisternis, schemering en dageraad, misdaad en straf, wreedheid en mededogen, goed en kwaad.”

Ongevoelige mensen brengen ongeluk en ook lijden. Omdat degenen die de behoeften en gevoelens van anderen niet zien en er niet naar handelen, schadelijk en vernederend gedrag vertonen.

Door geen verbinding te maken met de realiteit van anderen, gedragen deze mensen zich in feite op een kille en intimiderende manier. Laten we eens kijken welke kenmerken dit soort mensen definiëren.

Ze beoefenen schadelijke assertiviteit

In 2019, Dr. David Watson et al van de Universiteit van Notre Dame. voerde een onderzoek uit (Engelse link) (2019) dat iets interessants aan het licht bracht. Ze stelden dat bepaalde persoonlijkheden een vorm van pathologische extraversie vertonen. Dit vertoont een patroon van ongevoeligheid. In feite is het een gedrag dat zich vooral manifesteert door schadelijke openhartigheid.

Ongevoelige mensen passen een soort schadelijke assertiviteit toe. Met andere woorden, ze aarzelen niet om anderen alles te vertellen wat ze van hen denken. Ze zijn het soort mensen dat je zegt: “Ik vertel het zoals het is en zal je altijd de waarheid vertellen.” Hun waarheid is echter altijd uitsluitend vanuit hun eigen gezichtspunt en is schadelijk.

Passieve grofheid en vernederende opmerkingen maken onder het mom dat ze alleen de waarheid vertellen, is een andere vorm van ongevoeligheid.

Ze tonen een gebrek aan instrumentele genegenheid of empathie

Ongevoelige mensen uiten hun gebrek aan genegenheid zelfs bij hun partner, familie of vrienden. Bovendien is het heel gewoon dat ze wat we kennen als instrumentele empathie toepassen. Met andere woorden, ze verbinden zich alleen met de behoeften van anderen als ze daar zin in hebben. Eigenlijk alleen als ze er iets voor terug kunnen krijgen.

De afdeling psychiatrie van de Harvard Medical School heeft onderzoek gedaan (Engelse link) dat aangeeft dat dit kenmerk veel voorkomt bij narcistische persoonlijkheidsstoornissen.

Ze hebben de neiging om te plagen en te intimideren

Als iemand zich niet identificeert met wie er voor hem staat, is het heel gemakkelijk voor hem om spot, ironie en sarcasme te gebruiken die pijn doen. Bovendien is pesten een veelvoorkomend gedrag bij deze ongevoelige persoonlijkheid. In feite heeft het de neiging om hun ego te versterken.

Hierdoor gaan ze vaak te ver met hun grappen of raken ze gevoelige onderwerpen aan die de aanvaardbare grenzen en ethische principes overschrijden.

Ze hebben een gebrek aan sociale verantwoordelijkheid

Ongevoeligheid manifesteert zich op vele manieren. Een daarvan is het gebrek aan maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wat betekent dit echter? Het betekent dat deze mannen en vrouwen niet reageren op onrecht of discriminatie in welke vorm dan ook, van manipulatie tot geweld.

Er zijn veel ongevoelige mensen die niet echt weten dat ze zo zijn. Misschien ben je dat zelf ook, als je niet reageert op die onrechtvaardigheden die je op het werk, op straat of dichtbij je ziet.

Ze staan niet open voor andere meningen dan die van henzelf

Ongevoelige mensen tolereren geen andere visie dan de hunne. In feite beschouwen ze elk tegengesteld perspectief of elke stem als een bedreiging. Dit maakt het moeilijk om mee te leven. Het is zelfs moeilijk om een gesprek met ze te voeren.

Meisje denkt aan ongevoelige mensen

Ze denken zelden na voordat ze spreken

Ongevoelige mensen denken zelden na voordat ze spreken. Ze reflecteren niet en kiezen niet de juiste woorden om geen kwaad te doen en respectvol te zijn.

Evenmin verrijken ze de dialoog door deze productief en empathisch te maken. Sterker nog, ze doen het tegenovergestelde. Zoals we eerder aangaven, hebben ze de neiging om schadelijke openhartigheid te gebruiken die gepaard gaat met ongefilterde en impulsieve communicatie.

Ze vertonen uitsluitingsgedrag

Deze nuance is opvallend bij mensen die niet bijzonder gevoelig zijn. Inderdaad, hun gebrek aan emotioneel bewustzijn definieert hen. Ze komen niet alleen niet overeen met de gevoelens van anderen, maar ze begrijpen ook hun eigen gevoelens niet.

Dit betekent dat wanneer ze een vriend of een andere figuur zien die het niet goed heeft, ze geïrriteerd raken. In feite weten ze niet hoe ze moeten reageren en weten ze niet wat ze moeten doen. Uiteindelijk kiezen ze ervoor om contact te vermijden, los te laten en niet te reageren.

Ze vinden dat het beter is om degenen met hun problemen weg te houden om hun eigen persoonlijke territorium veilig te houden. Anderen uitsluiten is een manier om hun leven comfortabeler te maken. Zoals je kunt zien, is ongevoeligheid een sociale plaag die het donkerste deel van de mens benadrukt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Baskin-Sommers, A., Krusemark, E., & Ronningstam, E. (2014). Empathy in narcissistic personality disorder: from clinical and empirical perspectives. Personality disorders5(3), 323–333. https://doi.org/10.1037/per0000061
  • Watson, D., Ellickson-Larew, S., Stanton, K., Levin-Aspenson, H. F., Khoo, S., Stasik-O’Brien, S. M., & Clark, L. A. (2019). Aspects of extraversion and their associations with psychopathology. Journal of Abnormal Psychology. doi:10.1037/abn0000459.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.