Onderschat mij niet, misschien verras ik je nog

Onderschat mij niet, misschien verras ik je nog

Laatste update: 19 juni, 2017

Je blijft mensen altijd maar beter leren kennen, en precies op het moment dat je denkt dat je alles over ze weet, doen ze iets waarmee ze je volledig verrassen. Dit is een van de mooiste gevoelens die we in relatie tot anderen kunnen hebben, tenzij de verrassing zich voordoet omdat je hen in eerste instantie hebt onderschat. Probeer mensen dus nooit te onderschatten, de kans is groot dat je het mis hebt.

Elke relatie moet van tijd tot tijd vernieuwd worden, door nieuwe dingen over elkaar te weten te komen die je voorheen nog niet wist, vooral als je elkaar hiermee kunt verrassen. Dit soort ontdekkingen dragen echter ook nuances in zich waar je maar beter voorzichtig mee kunt zijn, met name in situaties waarin je iemand pas net leert kennen.

“Ik heb altijd al een passie gehad voor details, voor de kleine, bijna onzichtbare gebeurtenissen om ons heen. Van mensen observeren kun je een hoop leren.”

-Marco Levy-

Dat gezegd hebbende, hebben we allemaal een eerste indruk van iemand wanneer we diegene net ontmoeten. Tot op bepaalde hoogte is dit volkomen menselijk en hoeft het helemaal niet kwalijk te zijn; het is eerder revolutionair. Als de eerste indruk die je van iemand hebt echter negatief is, wees dan voorzichtig, vaak hebben we namelijk de neiging om onze eerste indruk te bevestigen in plaats van ongelijk te bewijzen.

Onderschat mij niet, probeer me oprecht te leren kennen

Het is inderdaad zo dat sommige mensen meer praten dan nadenken, en veel meer uitkramen dan ze eigenlijk weten. Je zou zelfs kunnen zeggen dat we dit allemaal wel eens hebben gedaan. Dit is echter niet de norm. De meesten van ons doen hun best om minder te zeggen dan ze weten, om meer na te denken dan te spreken, en om meer op te merken dan na te denken.

Onderschat Mij Niet

Dit is een verdedigingsmechanisme dat in gang wordt gezet vanwege de angst om ons volledig emotioneel kwetsbaar op te stellen naar anderen toe. En soms willen we gewoon dat iemand ons geleidelijk aan leert kennen, zodat het allemaal niet te snel kan gaan.

“Tijdens mijn wandelingen is iedereen die ik tegenkom op een bepaalde manier mijn meerdere, in de zin dat ik iets van hen leer.”

-Ralph Waldo Emerson-

Als je dus niet goed oplet, zou het zomaar eens kunnen dat je een hoop geweldige mensen misloopt. En als je over iedereen altijd maar vooroordelen hebt, dan is de kans groot dat je het meer dan eens mis hebt, en hier zul je op een later moment spijt van krijgen. Laat ruimte over om anderen jou iets te leren, onderschat hen niet, en plaats ze ook niet in hokjes. Probeer vanaf nu alleen nog maar gezonde relaties op te bouwen, zodat je er altijd iets van kunt leren.

Als jij mij onderschat, dan is dat jouw probleem

Voor je eigen innerlijke rust is het niet goed om jezelf te onderschatten, maar het voelt tegelijkertijd ook niet goed wanneer anderen jou minder waarde toeschrijven dan je verdient. Niemand zou het lef moeten hebben om jou te kleineren.

“Mensen met kleine zielen proberen andere mensen altijd kleiner te krijgen.”

-Carlos Ruíz Zafón-

Als je dit ooit hebt meegemaakt en je op dat moment precies wist hoe je op dit soort mensen moest reageren, dan kun je trots op jezelf zijn. En als je niet wist hoe je moest reageren, dan weet je in het vervolg dat mensen die jou onderschatten eigenlijk gewoon een probleem hebben met zichzelf.

Onderschat Mij Niet

Mensen die anderen onderschatten hebben waarschijnlijk zelf zeer weinig zelfvertrouwen, zonder zich hier bewust van te zijn. Hun gedrag is een reactie op hun eigen innerlijke verwarring, en hier zijn anderen de dupe van.

Hoe kleiner je denkt dat ik ben, hoe groter ik kan zijn

Iemand onderschatten houdt in dat je minder van hem verwacht, en juist dan kan hij je verrassen. Je kunt nooit precies weten wat de ware grenzen en vermogens van andere mensen zijn, en de mensen die denken dat ze dit wel kunnen hebben het vaak bij het verkeerde eind. Juist wanneer mensen het minste van je verwachten, ben je vaak in staat om je doelen het beste te bereiken.

Ik word er zo moe van om mensen te horen zeggen dat ze ‘recht door anderen heen kunnen kijken’. Deze mensen kunnen net zo goed opscheppen over het gegeven dat ze mensen niet genoeg kansen geven om te zijn hoe zij eerst dachten dat ze zouden zijn.

Het komt hartstikke vaak voor dat mensen zo denken, dat ze iemand anders als onvriendelijk bestempelen en deze persoon vervolgens ook op die manier behandelen, waardoor de kans om dezelfde behandeling terug te krijgen en dus het beeld dat ze in eerste instantie van deze persoon hadden gevormd te bevestigen, des te groter wordt.

Onderschat Mij Niet

Er bestaan zo veel geweldige mensen die allerlei dingen doen die je je nooit had voorgesteld, en er bestaan ook mensen die jou precies weten te geven wat je nodig hebt, op precies het juiste moment. Mensen kunnen je verrassen met een klein detail, waarmee ze laten zien dat ze je beter kennen dan je dacht. Dit zijn de mensen die langzaam, maar gestaag groeien, omdat ze in zichzelf geloven, zelfs wanneer ze mensen om zich heen hebben die dit geloof onderuit proberen te halen.

Laat jezelf dus niet door anderen onderschatten, en onderschat hen ook niet. Vergeet niet dat iedereen je kan verrassen, ongeziene en onverwachte dingen horen namelijk bij de mens, en daardoor ook bij het leven.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.