Omgaan met afgunst van anderen

Omgaan met afgunst van anderen

Laatste update: 28 oktober, 2017

Sommige mensen willen de wereld alleen maar zien branden. Ze zitten vol afgunst. Als je niet uitkijkt, zullen ze al benzine over je heen gieten voordat je ook maar weet waarom. Deze giftige mensen doen het vuur van het kwaad al in je oplaaien door slechts hun mond open te trekken. Ja, omgaan met afgunst van anderen is ontzettend moeilijk.

Ze houden ervan om in jouw wonden te wroeten om ze nog groter te maken en nog meer schade te veroorzaken dan je dagelijkse leven al doet. Ze genieten ervan om anderen te kleineren zodat ze zichzelf groter kunnen voelen.

Deze mensen kunnen alleen maar gelukkig zijn als ze overal beter in zijn dan anderen. En als ze dit niet zijn, dan laten ze je wel denken dat ze dit zijn. Maar het is aan jou of je die vonk afgeeft die alles in de fik steekt omdat zij overal benzine hebben gedumpt.

Ze willen dat je brandt van afgunst

Niets wat je doet, zegt, of denkt zal goed genoeg zijn voor ze, en al helemaal niet in vergelijking met wat zij gezegd, gedaan of gedacht hebben. Ze geloven eenvoudigweg dat door jou een minderwaardigheidsgevoel te geven, ze zelf beter zullen zijn dan jij. Maar vergeet niet, dit zal alleen gebeuren als jij dit toelaat.

Vrouw Staat In Brand

Ze zullen er pas in slagen om jou te laten branden van afgunst als jij waarde hecht aan hun mening en je er iets van aantrekt. Maar de dingen die ze zeggen kunnen jou alleen raken als jij ervoor kiest om ze te geloven en jouw gevoel van eigenwaarde in hun handen te leggen.

Ze weten dat iedereen gebreken heeft, dat iedereen wel íets aan zichzelf wil verbeteren of veranderen. Niemand is perfect, zelfs zij niet. Hier maken ze misbruik van zodat andere mensen zich rot voelen. Onze onzekerheden zijn hun brandstof.

Wanneer ze jou doordrenken met benzine alleen maar om jou te laten branden van afgunst, ben jij degene die bepaalt of je ze een lucifer aanbiedt of niet. Onthoud, hun woorden kunnen jou alleen maar raken als jij besluit ze te geloven.

Het kan niet branden als jij het niet accepteert

Jouw gevoel van eigenwaarde zou vanuit jezelf moeten voortkomen. Net zoals je emotionele evenwicht niet in de handen van een ander zou moeten liggen, zou je gevoel van eigenwaarde dit ook niet moeten doen. Onthoud altijd dat de woorden van anderen meer zeggen over hun eigen gebreken dan over die van jou.

Jouw definitie en acceptatie van jezelf hoeft niet gebaseerd te zijn op de meningen van anderen. Accepteer nooit de vernietigende kritiek van iemand die geen enkele moeite doet om iets constructiefs bij te dragen. Als iemand jou wenst te verbranden tot je slechts een hoopje as bent, zal hij meer moeten doen dan jou doordrenken met benzine, want dit alleen zal geen vonk afgeven, en dan kun je niet branden.

Als iemand goede intenties heeft, dan zal hij geen ladingen aan kritiek en gemene vergelijkingen over je heen storten. Mensen die van je houden en jou waarderen zullen je alleen bekritiseren als zij hier een reden voor hebben. En naast het geven van kritiek, zullen zij manieren voorstellen om te verbeteren met als doel om je sterker te maken, en ze zullen je nooit afbranden.

Arm Van Man Staat In Brand

Geef ze geen lucifer en geef ze geen macht

Het is makkelijk om tegen je te zeggen dat je ze geen lucifer moet geven en hun macht niet moet vergroten, maar het is duidelijk dat het ontzettend moeilijk is om te leven met mensen die jou kleineren en elke stap die je zet in twijfel trekken. Het is hun doel om jou tot stof te verpulveren zodat er bij het eerste zuchtje wind niets meer van je overblijft.

Ze kleineren je, vertellen je dat je niets bent. Dat zij het aantrekkelijkst, slimst, vriendelijkst, en hardstwerkend zijn. Wanneer je hiermee geconfronteerd wordt, zou je kunnen zeggen dat ja, zij overal de beste in zijn, maar dat je er geen behoefte aan hebt om jezelf met hen te vergelijken omdat je gelukkig bent met wat je hebt.

Misschien zouden ze zelfs kunnen winnen door realistische vergelijkingen te maken. En natuurlijk heb jij niet alles, natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die overal beter in zijn omdat alles altijd beter kan, maar tevreden zijn met jezelf is een van de beste gevoelens die er bestaan, en je zou je dit door niemand moeten laten afnemen.

Dat zij niet geleerd hebben om van zichzelf te houden, betekent niet dat jij jezelf ervan moet weerhouden om van jezelf te houden. Alles wat zij doen, doen ze omdat zij degenen zijn die branden van afgunst. Het enige wat je kunt doen is hopen dat ze ooit van zichzelf leren houden zoals jij van jezelf houdt, en bovenal, dat ze leren dat ze zich niet beter zullen voelen als de rest van de wereld brandt, maar als ze van de wereld beginnen te houden precies zoals deze is. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.