Omarm jouw duistere kant, kijk je monsters in de ogen

Als je jouw duistere kant niet omarmt, zal er nooit een einde komen aan jouw lijden. Hou op met je te verbergen voor je monsters. Kijk ze in de ogen en vind het pad van verlichting.
Omarm jouw duistere kant, kijk je monsters in de ogen
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 27 december, 2022

Zoek een rustige plek en ga zitten. Dit moment is namelijk voor jou, alleen voor jou. Dit is het moment om jouw duistere kant te omarmen. Vergeet het lawaai en de onafgewerkte lijst van dingen die je moet doen. Laat die negatieve stem in je hoofd beetje bij beetje vervagen. Geniet van de stilte.

Sommige mensen weten niet hoe ze de stilte moeten waarderen. Voor hen is stilte slecht gezelschap. Als je echter in staat bent om zijn essentie te ontdekken, dan kan de stilte ongelooflijk bevredigend zijn. Luister dus naar de stilte.

Misschien denk je dat het onmogelijk is dat stilte iets kan overbrengen. Geef het echter een kans. De stilte is vaak de weg om in verbinding met onszelf te komen. In dit geval zal je in contact komen met je innerlijke zelf. Wees dus niet bang van de stilte. Loop ook niet weg.

Er is niets mis met naar jezelf in de spiegel kijken. Raak je gezicht aan. Laat je vingers over de wonden en littekens gaan die je meestal ontwijkt. Kijk niet weg en sluit niet je ogen. Doe ook niet alsof het niets is. Je weet dat het pijn doet. Omarm je monsters en omhels jouw donkere kant. Kom in verbinding met jezelf.

De duisternis van de pijn

De duisternis van pijn

Het lijden in de ogen kijken is geen aangename ervaring. De geesten die in jouw herinneringen spoken, kunnen intimiderend en buitengewoon hard voor je zijn. Ze weten immers precies welke wegen onbreekbaar zijn en welke minder stabiel zijn. Ze kennen perfect de duistere paden die de wortels huisvesten die in jouw huid ingebed zijn.

Deze geesten zijn afdrukken van je verleden. Het zijn de ankers die jou een slaaf maken van de pijn van wat je meegemaakt hebt. Soms voeden ze die pijn om jou eraan te herinneren dat het er nog steeds is. Ze laten je dan weten dat je het niet te boven gekomen bent.

Als je ze niet laat ophouden, worden ze de monsters waarvoor je zo bang bent. Het is de angst voor afwijzing, om alleen te zijn of om te falen. Het zijn gewoon verschillende vermommingen en maskers want ze dekken de foute overtuiging af waaraan jij je zo krampachtig vastklampt: het onvermogen om gelukkig te zijn.

Wist je dat ook je wonden een donkere kant hebben? Van hieruit kan je alleen maar het grijze verdriet en de pijn zien van de doornen die jou prikken. Het is een gevaarlijke zone waarin je gemakkelijk kan vallen. Als je het niet voorkomt, dan zal je leven uiteindelijk rond dat lijden draaien. Het is een subtiel web dat jou beetje bij beetje verstrikt.

Ook wonden hebben een duistere kant.

Bevrijd jezelf van je verleden

Het is niet gemakkelijk om jezelf te bevrijden van de gebroken stukken van je verleden. Dit is vooral waar als de scherven zich diep in je huid bevinden en als jij bovendien doet alsof je ze niet ziet. Pijn heeft duizenden manieren om tot uiting te komen. Ook al denk je dat je bevrijd bent van de pijn, toch ben je dat misschien niet.

Deze pijn en dit lijden kunnen zich ook in je lichaam vertonen. David Alexander is professor en directeur van het Aberdeen Centre for Trauma Research. Hij stelt dat mensen die mensen die emotionele schade geleden hebben, hun pijn vaak vertalen in iets lichamelijk.

Dit is ook de reden waarom je best jouw duistere kant, jouw wonden en hun invloed op jouw wereld, kan omarmen. Jouw duistere kant kan bedrieglijk zijn. Als je het niet in het oog houdt, kan het de manier veranderen waarop je de werkelijkheid ziet. Als je het niet onder ogen ziet, dan zal je vast blijven zitten in een eindeloze cirkel van lijden.

“Er bestaat geen litteken, hoe verschrikkelijk het ook lijkt,

dat geen schoonheid bevat.

Het litteken vertelt een verhaal,

een vorm van pijn.

Maar ook het einde van de pijn.

Littekens zijn dus de naden

van het verhaal,

een onvolmaakte sluiting die ons heelt

en tegelijkertijd beschadigt.

Dat is de manier

waarop de tijd ervoor zorgt

dat we onze wonden nooit vergeten.”

-Marwan-

Jouw licht wordt geboren vanuit jouw duistere kant

Jouw duistere kant kan jou breken. Het kan jou echter ook helpen om te groeien. Dit klinkt tegenstrijdig. Toch is het zo. De oceaan van lijden is immens maar niet eindeloos. Als je naar de andere kant kijkt, dan zie je vaste grond. Evenwicht vinden is hier de sleutel.

Zodra je de pijnlijke ervaring herkent en begrijpt, is het een kwestie van voorbij de pijn gaan. Ondanks de pijn in je hart kan je alles om je heen waarderen. Jouw wereld is niet volledig gevuld met lijden, ook al zie je het misschien soms op die manier. Als jij je alleen maar concentreert op je wonden en je pijn, dan zal je geest geloven dat dit het enige is dat bestaat.

Er zal altijd lijden zijn. Jij kan echter beslissen of je opgeeft en in het lijden verdrinkt of dat je volwassen wordt en groeit. Hoe kan je dat doen? Je moet jouw duistere kant, je monsters en je demonen omarmen.

De Zwitserse psycholoog Carl Jung noemde de duistere kant van de persoonlijkheid het Schaduw Archetype. Het is de kelder waar jij je meest onderdrukte instincten verbergt. Hier wonen ook jouw grootste egoïsme en jouw oncontroleerbare driften.

Als we het licht willen zien, moeten we ons eerst onderdompelen in onze donkerste diepten.

Bevrijd jezelf van je lijden

Omarm jouw lijden en jouw duistere kant

Op een bepaald moment in ons leven ervaren we allemaal lijden. Het is belangrijk dat we het leren herkennen, aanvaarden en voelen. Doe dit met vriendelijkheid en wees niet zo hard voor jezelf.

Zodra je dit doet, moet je kijken waarom het gebeurt. Wat is de oorzaak van jouw lijden? Wat is zijn ware aard? Welke gedachten voeden het lijden? Welke daden geven het kracht? Merk je welke gevoelens het opnieuw tot leven brengt? Soms gooien we benzine op het vuur van onze woorden, daden en gedachten. We beseffen zelfs niet dat we dit doen.

De volgende stap naar vrijheid is dat je probeert te vermijden om lijden te veroorzaken. Hoe kan je dat doen? Je vermijdt alles dat lijden kan uitlokken. Deze stap vereist geduld, inzet en oefening. Je bezit immers duizenden manieren om jezelf te kwetsen.

Ze zijn diepgeworteld binnenin jezelf. Bovendien hebben ze bijna allemaal te maken met jouw gedachten en onbewuste daden. De sleutel is ze te herkennen en in te zien dat niets blijvend is. Je hebt zelfs het vermogen om jouw leven te veranderen want je bent geen marionet.

Besluit

We geven toe dat dit geen gemakkelijk of eenvoudig proces is. Je zal heel wat hindernissen moeten overwinnen en door vele schilden breken. Toch is het de enige manier om licht te werpen op jouw leven en de weg naar welbevinden te ontdekken. Deze verandering zal ook niet plotseling optreden. Het is een geleidelijk proces.

Jouw duistere kant overstijgen vraagt tijd. Het is echter de enige manier om een eind te maken aan jouw lijden en er vrede mee te hebben. De monsters die jou beheersen, zijn soms niets meer dan jouw diepste angsten die schreeuwen om hulp.  Wellicht ook interessant voor jou

Het archetype van de schaduw, de donkere kant van je ziel
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Het archetype van de schaduw, de donkere kant van je ziel

Het archetype van de schaduw staat voor de donkere kant van je ziel. Het is het deel dat in de diepste lagen van je wezen begraven ligt.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.