Tien nuttige tips om een goede moeder te zijn

Wat betekent een goede moeder zijn voor jou? Dit verschilt trouwens van vrouw tot vrouw. We hebben echter tien algemene richtlijnen opgesteld.
Tien nuttige tips om een goede moeder te zijn

Laatste update: 10 november, 2023

Wat betekent het om “een goede moeder te zijn?” In werkelijkheid is het niet echt een kwestie van moraliteit. Ook is het niet het idee dat er specifieke dingen zijn die per se goed of fout zijn binnen het concept van moederen. Er zijn echter wel bepaalde algemene richtlijnen die je in de goede richting kunnen wijzen.

In dit artikel hebben we tien tips gekozen over hoe je een goede moeder kunt zijn. We raden je aan om ze te lezen en ze aan te passen aan wat je voelt resoneren met je eigen manier van zijn en met je eigen persoonlijke idee van moederschap.

10 tips om een goede moeder te zijn

Wanneer de reis van moederschap en ouderschap begint, is het normaal dat er bepaalde twijfels opkomen. Toch gaat het er bij het moederschap om een aantal specifieke ideeën te vinden die aansluiten bij je eigen persoonlijke idee van moederschap. Om deze reden zullen de tien tips in dit artikel ongetwijfeld niet voor iedereen geschikt zijn.

In dit artikel willen we gewoon wat licht brengen in het complexe en fascinerende pad van het moederschap.

Onthoud altijd dat het beste criterium bij het opvoeden je eigen criterium is. Het kan een flexibel criterium zijn, dat openstaat voor ervaringen en waarin je voortdurend leert, voor deze reis van jou die een leven lang duurt.

Meisje geeft haar moeder een kus

Laat je leiden door je intuïtie

Als moeder zul je vaak het gevoel hebben dat je niet weet of je het goed of fout doet. Laat je echter niet overweldigen door deze gevoelens. Je hebt tenslotte het uiterst betrouwbare instrument van de intuïtie tot je beschikking.

Vertrouw erop. Inderdaad, het beste voor je kinderen is wat jij voelt dat het is. Dat betekent natuurlijk niet dat je niet mag blijven twijfelen, fouten maken en blijven leren. Leren is altijd goed.

“Dat is wat leren is. Je begrijpt ineens iets wat je al je hele leven begrijpt, maar dan op een nieuwe manier.”

Doris Lessing

Stimuleer hun autonomie

Autonomie is essentieel voor een gezonde psychologische ontwikkeling. Daarom zal het ontwikkelen ervan in je kinderen hen helpen om te rijpen en zichzelf op te bouwen als mensen. Daardoor zullen ze in staat zijn om steeds grotere verantwoordelijkheden op zich te nemen.

Deel tijd met ze

Tijd doorbrengen met je kinderen (quality time) zal je band met hen versterken. Bovendien vergroot het je eigen zelfvertrouwen. Kinderen hebben het namelijk nodig om tijd met hun geliefden door te brengen, vooral tijdens de eerste levensjaren.

Laat ze zich vergissen

Een andere tip om een goede moeder te zijn is om kinderen fouten te laten maken. Het is normaal om kinderen te willen beschermen en te willen voorkomen dat ze iets overkomt. Fouten maken is echter goed voor ze om te leren en zichzelf te verbeteren.

“Wie nooit een fout heeft gemaakt, heeft nooit een ontdekking gedaan.”

-Samuel Smiles-

Liefde externaliseren

Liefde delen en externaliseren… het is belangrijk om banden te smeden en het zelfvertrouwen van kinderen (Spaanse link) te ontwikkelen. Daarom is het zo belangrijk om hen liefde te tonen met zowel je daden als je woorden.

Geniet van de ervaring

Blijf niet hangen in het idee of je wel of niet een goede moeder bent. Geniet gewoon van de ervaring. Laat jezelf gaan en doe wat jij denkt dat het beste is voor je kinderen. Als je begint te genieten en te ontspannen, zul je zien dat alles makkelijker gaat.

Pas je aan aan hun leeftijd

Of je nu tegen je kinderen praat, ze uitscheldt of ze iets nieuws leert, we raden je aan om je aan te passen aan hun leeftijd en ontwikkelingsfase.

Jij kent je kinderen namelijk beter dan wie dan ook en je weet of ze klaar zijn voor bepaalde taken of niet. Als je het niet zeker weet, kun je altijd een professional raadplegen, zoals een kinderpsycholoog.

Wees een voorbeeld

Een andere tip om een goede ouder te zijn is om het goede voorbeeld te geven. Kinderen, vooral als ze jong zijn, leren door voorbeelden en van modellen (door te imiteren). Daarom letten ze goed op wat je doet of zegt en zullen ze je waarschijnlijk nadoen.

Daarom, als je ze bepaalde waarden of gedragingen wilt leren, wees dan een voorbeeld voor ze. Natuurlijk zullen ze na verloop van tijd naar andere modellen gaan kijken, en dat is prima; maar jij zult altijd een enorme invloed op ze hebben.

Geef ze vrijheid

Langs dezelfde lijn, en opnieuw gerelateerd aan het idee van autonomie (Spaanse link) – moet je je kinderen altijd vrijheid geven. Natuurlijk moet dit variëren, afhankelijk van hun leeftijd en volwassenheid, maar het is altijd goed.

Waarom? Omdat het je kinderen in staat stelt te handelen op basis van hun eigen criteria, fouten te maken en natuurlijk te leren.

Stel grenzen en regels

Grenzen en normen zijn gezond voor de ontwikkeling van kinderen; ze helpen hen te herkennen wat goed is en wat niet. Dit ontwikkelt hun morele kompas. Bovendien vormen grenzen en normen een leidraad voor hun gedrag als ze nog heel jong zijn. In feite zorgt het stellen van grenzen voor een respectvolle maar gedisciplineerde opvoeding.

Moeder spreekt met haar dochter

In dit artikel hebben we het gehad over enkele tips om een goede moeder te zijn. Dit zijn echter slechts indicaties. In feite kun je ze aanpassen aan wat jij denkt dat je eigen kinderen nodig hebben. Ze zijn gewoon een uitgangspunt van waaruit je ze kunt opvoeden volgens je eigen intuïtie en criteria.

“Intuïtie vertelt de denkende geest waar hij vervolgens moet zoeken.”

-Jonas Edward Salk

Onthoud tot slot dat je je eigen betekenis moet vinden van het idee “een goede moeder zijn“. Blijf van daaruit leren en je kinderen opvoeden op een manier die bij jou past. Een manier die jou een goed gevoel geeft, wetende dat je ook voor hen het beste doet.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Falk, J. (2009). Los fundamentos de una verdadera autonomía. Budapest: Associatíon Pikler Lóczy, París: Associatíon Pikler Lóczy de France.
  • Serrano Muñoz, A.; Mérida Serrano, R.; Tabernero Urbieta, C. (2015). Estudio de la autoestima infantil en función del sexo. Revista sobre la infancia y la adolescencia. (9): 98-115. doi:10.4995/reinad.2015.4120.

  • Woolkolk, A. (2006). Psicología Educativa. Editorial Pearson – Adisson Wesley. México.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.