Noam Chomsky over fake nieuws en post-truth

Post-truth heeft fake nieuws omgezet in iets waarop mensen vertrouwen om belangrijke beslissingen te nemen. Lees in dit artikel alles over de risicobeoordeling van Chomsky.
Noam Chomsky over fake nieuws en post-truth

Laatste update: 27 oktober, 2019

Hoewel fake nieuws niet nieuw is, is het onlangs een hulpmiddel geworden voor post-truth politiek. Post-truth politiek bestaat uit het subtiel vervormen van de realiteit om de percepties en meningen van mensen te veranderen. Fake nieuws zorgt ervoor dat deze verstoringen viraal gaan via de media. Lees meer over wat Noam Chomsky te zeggen heeft over fake nieuws en post-truth.

Post-truth is een nieuwe naam voor een oude vriend: propaganda. Propaganda is altijd een manier geweest om halve waarheden te creëren die niet echt verband houden met feiten, maar die uiteindelijk door meer dan een paar mensen worden geloofd omdat ze voortdurend worden herhaald.

Als een politieke activist tegen het neoliberalisme, beschouwt Noam Chomsky de post-truth als zorgelijk.

“Overal, van de populaire cultuur tot het propagandasysteem, is er een constante druk om mensen het gevoel te geven dat ze hulpeloos zijn, dat de enige rol die ze kunnen hebben is om beslissingen te ratificeren en om te consumeren.”

-Noam Chomsky-

Noam Chomsky

Emoties en post-truth politiek

Volgens Chomsky is de kwaliteit van leven de laatste decennia afgenomen als gevolg van de neoliberale politiek van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De waarheid is dat veel mensen een mix van woede en angst ervaren die uiteindelijk verandert in wantrouwen en escapisme.

Door het recente immigratieoverschot bijvoorbeeld zijn gevoelens van haat, vreemdelingenhaat, wraak en frustratie over de levensomstandigheden toegenomen. Zodoende, hoe dichter die ‘waarheden’ bij het huidige gevoel liggen, hoe breder ze geaccepteerd worden. Mensen willen alles geloven wat hen bevredigt in plaats van op bewijs en feiten te vertrouwen.

”Mensen zullen alles geloven als dit betekent dat ze door kunnen gaan met hun leven en er niet te hard over na hoeven te denken.

-Libba Bray-

Emoties en post-truth politiek

Massamedia, sociale media en leugens

Vooroordelen zijn sinds het begin der tijden een kracht van de natuur. Daarom moest Galileo bijvoorbeeld afzien van zijn ideeën. In onze huidige tijd heeft dit echter een geheel nieuwe dimensie gekregen dankzij de kracht van massamedia en sociale media.

Fake nieuws kan binnen enkele seconden viraal gaan. Er zijn veel hulpmiddelen om dit nieuws echt te laten lijken. Er zijn ook manieren om afbeeldingen of soundbites te vervalsen.

Fake nieuws en post-truth

Voor Noam Chomsky is post-truth echter niet beperkt tot politiek. Er zijn veel andere vervormde realiteiten met betrekking tot economie, psychologie en levensstijl. Wat betreft economie beweert Chomsky dat alle consumenten systematisch worden bedrogen. 

Neem bijvoorbeeld auto’s. Wanneer je op het punt staat een auto te kopen, zoek je daar dan informatie over? Hoe is de auto in werkelijkheid? Zijn er onafhankelijke bronnen die kunnen verklaren hoe de auto in het echt is?

Fake nieuws

Chomsky gelooft dat mensen zich tegenwoordig eenzaam en hulpeloos voelen. Er zijn dus psychologische ideologieën die individualisme bevorderen. Je problemen zijn nu alleen van jou. Ze worden gezien als privézaken waar ieder van ons alleen mee om moet gaan.

In deze huidige tijden moet je aandacht besteden aan de filosofieën van het verleden. Vertrouw niet zo veel op internet en alle informatie die je tegenkomt. Ieder van ons heeft de verantwoordelijkheid om nieuwe ideeën te wantrouwen en te voorkomen dat middelmatigheid viraal gaat. Wellicht ook interessant voor jou

Mediamanipulatie: 10 strategieën die de media gebruiken
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Mediamanipulatie: 10 strategieën die de media gebruiken

Politieke en economische machtsgroepen gebruiken strategieën van mediamanipulatie om het publiek onder controle te houden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Fowks, J. (2018). Mecanismos de la posverdad. Fondo de Cultura Economica.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.