Nieuwjaarsvoornemens om de geestelijke gezondheid te verbeteren en hoe ze te bereiken
Met de komst van het nieuwe jaar staan velen van ons voor de uitdaging om goede nieuwjaarsvoornemens te maken voor het komende seizoen. Het stellen van doelen is een hulpmiddel om de kwaliteit van leven te verbeteren, de motivatie op peil te houden en persoonlijke groei te ervaren.
Het is waar dat het leven niet verandert alleen omdat de cijfers op de kalender dat wel doen. Maar het is ook waar dat de overgang van het ene jaar naar het andere ons aanzet om na te denken over wat we de komende maanden willen bereiken en onze koers daarop aan te passen.
Als je hebt besloten dat je doelen voor 2024 zich moeten richten op je geestelijke gezondheid, maar je weet niet precies welke doelen je als nieuwjaarsvoornemens moet stellen of hoe je ze moet aanpakken, kijk dan eens naar het volgende artikel.
Nieuwjaarsvoornemens die je psychologische welzijn een boost geven
Weten hoe belangrijk het is om voor je geestelijke gezondheid te zorgen is een goed begin, maar heb je er al specifiek over nagedacht wat je moet doen om die te behouden? Hier is een lijst met 50 welzijnsgerelateerde doelen die betrekking hebben op gewoonten, relaties, emotioneel werk, harmonie tussen werk en privé en meer. Selecteer de doelen die het meest bij je passen.
1. Zorg voor je innerlijke dialoog
De manier waarop je tegen jezelf praat, beïnvloedt hoe je je voelt en hoe je de uitdagingen van het leven tegemoet treedt. Daarom is een van de krachtigste doelen die je je in dit nieuwe jaar kunt stellen om te letten op de woorden die je gebruikt als je tegen jezelf praat. Verruil overmatige zelfkritiek voor bemoedigende boodschappen en je zult een enorm verschil merken in je welzijn.
2. Oefen dankbaarheid
Neem elke dag een moment om dankbaar te zijn. Maak contact met wat je hebt en wie je bent, en druk dat uit met dankbaarheid. Deze eenvoudige gewoonte zorgt ervoor dat je de kleine dingen in het dagelijks leven gaat waarderen en verandert de manier waarop je de wereld ziet.
3. Wees je meer bewust van hoe je je lichaam voedt
Voeding beïnvloedt je geestelijke gezondheid, dus luister naar wat je lichaam nodig heeft en eet uitgebalanceerde maaltijden. Je hoeft geen beperkende diëten te volgen, laat staan jezelf het eten te verbieden waar je van houdt. Het gaat er eerder om dat je bewuste keuzes maakt over wat je op een bepaald moment nodig hebt om te eten.
4. Wees je meer bewust van hoe je je geest voedt
Je geest wordt gevoed door de films die je kijkt, de muziek waar je naar luistert, de boeken die je leest, de inhoud die je consumeert op sociale media en de ervaringen die je opdoet. Vraag jezelf af wat je in jezelf tot bloei wilt laten komen en neem op basis daarvan beslissingen.
5. Genereer of herstel de gewoonte om te lezen
Lezen is een grote bondgenoot van geestelijke gezondheid. Leg jezelf geen druk op om een boek per week te lezen, vooral niet als je dat al een tijdje niet hebt gedaan. Sta jezelf toe om deze activiteit in je eigen tempo weer op te pakken en ontdek het plezier van jezelf onderdompelen in boeken die je niet mag missen.
6. Meer openstaan voor het ontmoeten van nieuwe mensen
Als je al een tijdje geen nieuwe vrienden hebt gemaakt en de neiging hebt om sociale uitnodigingen af te slaan zonder er zelfs maar over na te denken, kan dit voornemen zinvol voor je zijn. Het leven is vol mogelijkheden om echte connecties te maken.
7. Gebruik sociale media op een meer verantwoorde manier
Wees selectief over de inhoud die je consumeert en deelt. Laat je niet leiden door het eindeloze algoritme en denk na over wat echt belangrijk voor je is. Onthoud dat sociale media een hulpmiddel zijn, geen dicteerder van je tijd en aandacht.
8. Stel één dag per week in om je volledig los te koppelen van sociale media.
Heb je er al eens over nagedacht om een digitale detox aan je week toe te voegen? Door je los te koppelen van de online wereld kun je de verrassingen ontdekken die het offline leven in petto heeft. Als één keer per week een te grote uitdaging lijkt, wat dacht je er dan van om het om de week of één keer per maand te proberen?
9. Maak meer wandelingen in natuurlijke omgevingen
De wetenschap bevestigt het (Engelse link): wandelen in natuurlijke omgevingen heeft een positieve invloed op het emotionele welzijn. Je hoeft geen paradijselijk strand of een torenhoog bos op tien minuten van je huis te hebben. Een bezoekje aan een nabijgelegen park is genoeg. De natuur, zelfs in kleine hoeveelheden, heeft de kracht om je energie weer op te laden.
10. Integreer meditatie of mindfulness praktijken
Of je nu een mindful ademhaling beoefent, een geleide meditatie volgt of gewoon een moment neemt om aanwezig te zijn, je draagt bij aan je emotionele welzijn.
11. Slaap beter
Laat ideeën los als “ik haal mijn slaap wel in het weekend in” of “slaap is verspilde tijd”. Kwaliteitsslaap is essentieel voor de geestelijke gezondheid.
12. Verken nieuwe vormen van artistieke expressie
Schilder, beeldhouw, dans, zing of probeer een andere kunstvorm die je inspireert. Naast het voeden van je creativiteit, is artistieke expressie als een therapeutisch kanaal voor het loslaten van emoties en het vinden van nieuwe perspectieven.
13. Verwacht niet langer dat anderen raden wat je voelt
Tenzij je je leven deelt met mensen die begaafd zijn met telepathische gaven, is het onwaarschijnlijk dat de mensen om je heen je gedachten en emoties raden. Open en eerlijke communicatie is het belangrijkste element.
14. Creëer thuis een ontspanningsruimte
Richt een speciaal hoekje in voor ontspanning. . Je kunt er geurkaarsen, comfortabele kussens en zachte verlichting in plaatsen. Het idee is dat deze ruimte je een gevoel van rust en sereniteit geeft.
15. Begin met journaling
Journaling is een must op je lijst met goede nieuwjaarsvoornemens voor het nieuwe jaar. Je gedachten op papier zetten kan interessanter zijn dan je denkt. Deze activiteit is een waardevolle strategie bij problemen zoals stress of depressie.
Wellicht vind je dit artikel ook interessant: Goede voornemens volhouden om je ongezonde gewoonten te veranderen
16. Ga in therapie
In therapie gaan is een daad van zelfliefde. In die zin is het starten van een psychotherapeutisch proces een van de beste doelen die je voor jezelf kunt stellen als je voor je geestelijke gezondheid wilt zorgen en je levenskwaliteit wilt verbeteren.
17. Vervang “moeten” door “zouden willen“
Door “moeten” of “moeten” te vervangen door “zouden willen” of “zouden willen”, transformeer je verplichtingen in keuzes of verlangens. Het is een eenvoudige vervanging van perspectief die een significant verschil maakt. Zeg niet “Ik zou er beter uit moeten zien”; kies voor “Ik zou er graag beter uit willen zien”.
18. Koester de banden die je doen groeien
Relaties zorgen niet voor zichzelf. Net zoals een tuin aandacht en zorg nodig heeft om te bloeien, zo moet een band gekoesterd worden. Breng kwaliteitstijd met ze door.
19. Omring jezelf met mensen die inspireren
“Vertel me met wie je omgaat en ik vertel je wie je bent”; dit is een meer spreektaalachtige manier om te verwijzen naar de uitspraak van Jim Rohn: “We zijn het gemiddelde van de vijf mensen met wie we de meeste tijd doorbrengen”. Omring jij jezelf met mensen die je bewondert?
20. Herdefinieer succes volgens wat het voor jou betekent
Succes heeft niet één enkele vorm. In plaats van conventionele definities te volgen, vraag jezelf af wat het voor jou betekent om succesvol te zijn.
21. Maak meer contact met het “hier en nu”
Dit betekent genieten van het huidige moment zonder je al te veel zorgen te maken over het verleden of de toekomst. De formule is eenvoudig: als je aan het eten bent, eet dan. Als je met een vriend aan het praten bent, praat dan met een vriend. Als je met je kind aan het spelen bent, speel dan met je kind.
22. Geef jezelf de kans om uit je comfortzone te stappen
Vaak gebeurt magie buiten bekende plaatsen. Het is waar dat je buiten het vertrouwde wagen eng en duizelingwekkend kan zijn, maar als je dat van tijd tot tijd doet, opent dat de deur naar ongelooflijke mogelijkheden.
23. Wees minder een toeschouwer en meer een schepper
Als je veel tijd besteedt aan het bekijken van de inhoud van de sociale media van anderen en jaloers bent op hun leven, ken je waarschijnlijk dat lege gevoel dat moeilijk te beschrijven is. Wat als jij degene bent die de leiding neemt en actie onderneemt?
24. Creëer een gezonde ochtendroutine
Creëer een gezonde ochtendroutine die je positief voorbereidt op de dag. Je kunt er gewoontes in opnemen zoals hydrateren, mediteren, bewegen of lezen.
25. Zet schermen vroeg uit
Minstens een uur voor het slapengaan elektronische apparaten uitzetten is een geweldige manier om de slaapkwaliteit te verbeteren. Je kunt proberen de tv te vervangen door schrijven en de mobiele telefoon door een boek.
26. Verminder zelfeisen en perfectionisme
Als het je lukt om jezelf toestemming te geven om menselijk te zijn, heb je meer dan de helft van het werk gedaan om voor je geestelijke gezondheid te zorgen. Accepteren dat je niet perfect hoeft te zijn en leren dat fouten bij het leven horen, bevrijdt je van een onnodige last.
27. Interactieer meer met de echte wereld en minder met de digitale wereld
Verminder je schermtijd en besteed meer tijd aan activiteiten in de echte wereld, zoals het voeren van persoonlijke gesprekken of wandelen in de buitenlucht.
28. Drink meer water
Zorg ervoor dat je de hele dag door voldoende water drinkt om je lichaam gehydrateerd te houden. Als je water te flauw is, voeg dan schijfjes vers fruit toe zoals citroen, komkommer of munt om smaak toe te voegen. Een andere tip om je gewoonte makkelijker te maken is om een herbruikbare fles bij je te dragen.
29. Neem de trap in plaats van de lift
Dit is een eenvoudige manier om lichaamsbeweging in je dagelijkse routine op te nemen. Naast regelmatig bewegen kun je ook overwegen om de auto over te slaan voor korte afstanden of een halte eerder uit de bus te stappen en de reis af te maken. Er zijn duizenden manieren om in beweging te blijven!
30. Elimineer het negatieve uit je leven
Dingen, mensen, houdingen en alles wat je mentale welzijn negatief beïnvloedt, moet in het nieuwe jaar verdwijnen. Verwijder uit je leven alles wat niet klopt en juist je gemoedsrust aantast.
Lees ook dit artikel: Waarom houden we ons niet aan onze goede voornemens?
31. Ga een paar minuten per dag zonnebaden (met zonnebrandcrème)
Blootstelling aan zonlicht helpt je humeur te verbeteren, omdat het de aanmaak van vitamine D stimuleert. Deze vitamine zet tryptofaan om in serotonine, een hormoon dat onze stemming reguleert. Zorg dus voor minstens tien minuten zonlicht per dag. Maar vergeet niet je huid te beschermen met zonnebrandcrème!
32. Kweek geduld in moeilijke situaties
Zie moeilijke momenten onder ogen met kalmte en geduld. Haal diep adem, doe een stapje terug en neem de tijd die je nodig hebt om de situatie zo reflectief mogelijk te benaderen. Dit is een van de belangrijkste nieuwjaarsvoornemens als je vaak je geduld verliest.
33. Neem actieve pauzes tijdens de werkdag
Gezondheid op het werk is fundamenteel voor mentaal welzijn. Een gezonde gewoonte in het nieuwe jaar is om korte actieve pauzes in je werkdag in te lassen. Sta op, rek je spieren of maak een korte wandeling.
34. Neem een huidverzorgingsroutine
Naast het verzorgen van het uiterlijk en de gezondheid van je huid, is het uitvoeren van een huidverzorgingsroutine een vorm van zelfzorg. Je hoeft geen eindeloze stappen te doorlopen of te investeren in dure producten, het is gewoon een kans om de tijd te nemen om je huid de aandacht te geven die ze verdient.
35. Stop met multitasken
Je bent toch geen octopus-man of -vrouw? Het concentreren op één taak tegelijk is een van de krachtigste nieuwjaarsvoornemens die je kunt hebben. Je krijgt niet alleen dingen beter gedaan, maar je gaat ook beter om met stress.
36. Vraag meerdere keren per dag “wat heb ik nu nodig?”
Dit is een krachtige oefening om voor je lichamelijke behoeften te zorgen. Deze eenvoudige herinnering stelt je in staat om opnieuw contact te maken met jezelf, te identificeren wat je nodig hebt en actie te ondernemen om aan die behoeften te voldoen. Moet je water drinken? Iets eten? Plassen? Je lichaam strekken?
37. Pas de laat ze theorie toe
De laat ze theorie verwijst naar het idee van loslaten en niet alles persoonlijk nemen. De wereld van anderen draait niet om jou, dus hun acties gaan niet altijd over jou. Dit is een ideaal doel om de emotionele gezondheid in het komende jaar te versterken!
38. Cultiveer een beter gevoel voor humor
Humor is een hulpmiddel om stress te verlichten en de stemming te verbeteren. Je kunt ernaar streven om het grappige in het dagelijks leven te zoeken, om jezelf te lachen en de lach met anderen te delen.
39. Sta jezelf toe om je verdrietig of verloren te voelen
Je voelt je verdrietig, nou en? Je voelt je verward, nou en? Soms is het onder ogen zien van onplezierige emoties de eerste stap om ze te overwinnen en emotionele helderheid te vinden.
40. Stel je gedachten in vraag
Beschouw je gedachten voor wat ze zijn: ideeën die al dan niet overeenkomen met de objectieve werkelijkheid. Werk eraan om je overtuigingen in twijfel te trekken en ze niet als absolute waarheden te beschouwen.
41. Pas op voor “infoxicatie”
We leven in een tijdperk van infoxicatie en onze maatschappij is hyperverbonden. Het is daarom essentieel om te filteren wat we consumeren. Het is belangrijk om betrouwbare bronnen te selecteren, tijdslimieten in te stellen op sociale netwerken en de hoeveelheid nieuws in evenwicht te houden om informatieverzadiging te voorkomen.
42. Oefen de Duitse feierabend-techniek om de verbinding met het werk te verbreken
Ken je de Duitse methode feierabend? Het houdt in dat je aan het einde van elke werkdag een korte wandeling maakt. Deze oefening helpt je om een duidelijke breuk te maken tussen werk en privé. Het is heel waardevol voor mensen die zelfstandig werken.
43. Maak elke dag je bed op
Het is een manier om de dag goed te beginnen. Deze kleine handeling helpt om een keten van goede gewoonten te starten en geeft je een gevoel van voldoening en orde.
44. Leg je mobiele telefoon aan de kant tijdens sociale bijeenkomsten
De kittenvideo’s, WhatsApp-groepsberichten en Instagram-foto’s van je favoriete beroemdheid kunnen wachten. Ze gaan nergens heen. Leg op momenten met vrienden of familie je telefoon aan de kant en geniet ten volle van het gezelschap.
45. Onderbreek minder en luister meer
Beoefen actief luisteren om sterkere, betekenisvollere relaties op te bouwen. Doe moeite om niet te onderbreken als iemand anders aan het woord is en luister aandachtig naar wat ze te zeggen hebben.
46. Wees je meer bewust van je grenzen en raak je angst voor “nee” kwijt
Werk aan het identificeren van je eigen grenzen en aarzel niet om assertief “nee” te zeggen als dat nodig is. Deze gewoonte is belangrijk om voor jezelf te zorgen en een manier om jezelf prioriteit te geven.
47. Laat anderen zijn wie ze zijn
Maak het jezelf niet moeilijk door te proberen mensen te veranderen. Laat ze zichzelf zijn. Ieder mens is uniek en heeft het recht om zichzelf te laten zien zoals ze zijn, zelfs als je dat niet leuk vindt.
48. Maak je minder zorgen over wat niet belangrijk is
Het is goed om je zorgen te maken over geld, uiterlijk of wat mensen zullen zeggen. Maar het is essentieel om niet geobsedeerd te raken door het verzamelen van materiële goederen of het volgen van onrealistische schoonheidsnormen.
49. Richt je meer op wat echt betekenisvol is
Richt je op wat waardevol voor je is: relaties, authentieke momenten en die dingen die je het gevoel geven dat je leeft. Je tijd en energie zijn beperkt, dus verspil ze niet aan triviale zaken.
50. Geef prioriteit aan je welzijn
Denk na over de rol die je welzijn het afgelopen jaar heeft gespeeld. Was het een prioriteit of kwam het op de tweede plaats? Kijk nu vooruit naar volgend jaar en beslis waar je het wilt inpassen.
Misschien vind je dit artikel ook interessant: Hoe je pijnloos je slechte gewoonten kunt veranderen
Tips om je aan je nieuwjaarsvoornemens te houden
Een lange lijst met nieuwjaarsvoornemens schrijven die jouw ideale leven weerspiegelen is een fluitje van een cent! Het kan echter best moeilijk zijn om ze uit te voeren. Hier zijn wat tips die het gemakkelijker maken om die doelen te bereiken.
Stel realistische doelen
Maak het jezelf niet moeilijk met onmogelijke doelen. Stel je voor dat je in vorm wilt komen en je besluit om binnen een week een marathon te lopen. Fout! Dat is een regelrecht ticket naar mislukking.
Stel in plaats daarvan realistische doelen, zoals beginnen met kleine afstanden en geleidelijk opbouwen. De SMART-filosofie helpt hierbij. Met dit perspectief motiveert elke prestatie je en brengt het je dichter bij je voornemen.
Richt je op slechts een paar
Als je je in één keer op alle vijftig nieuwjaarsvoornemens op deze lijst stort, zul je waarschijnlijk uitgeput en gefrustreerd raken. Dus in plaats van jezelf te verspreiden met een heleboel doelen, kun je je beter richten op slechts een paar. Kies de doelen die het meest betekenisvol voor je zijn en geef ze je volle aandacht.
Wees flexibel
Het leven is net een kaartspel, soms kom je voor verrassingen te staan. Als je op een dag je trainingsroutine niet kunt volhouden, je slaaphygiëne verwaarloost of meer dan gepland in de wereld van netwerken duikt, is dat niet erg. Je hoeft je niet tot op de letter aan je plannen te houden; sta jezelf toe om je aan te passen aan hoe je wensen of mogelijkheden veranderen.
Houd de voortgang bij
Het is een waardevol hulpmiddel om een dagboek bij te houden waarin je zowel je doelen opschrijft, wat je nodig hebt om ze te bereiken, als de tijd die je ervoor plant. Maar vergeet niet dat tijd geen keurslijf is, ga in je eigen tempo.
Rome is niet op één dag gebouwd, en je nieuwjaarsvoornemens ook niet
De sleutel tot het bereiken van je doelen voor het komende jaar is klein beginnen en van daaruit verder bouwen. Ga van minder naar meer, stel haalbare doelen en vier elke vooruitgang. Uiteindelijk weerspiegelt het feit dat je nieuwjaarsvoornemens gekoppeld zijn aan je mentale en emotionele gezondheid je intentie om blijvend welzijn te cultiveren.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Legrand, F., Jeandet, P., Beaumont, F., & Polidori, G. (2022). Effects of outdoor walking on positive and negative affect: nature contact makes a big difference. Frontiers in behavioral neuroscience, 16. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnbeh.2022.901491/full
- Quintero, K. (2023). Beneficios de escribir diariamente a través de herramientas terapéuticas como el journaling. [Trabajo de fin de Grado]. Corporación Unificada Nacional de Educación Superior CUN. https://repositorio.cun.edu.co/handle/cun/4458