Niets is van jou: je hebt het leven in bruikleen

Niets is van jou: je hebt het leven in bruikleen
Fátima Servián Franco

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Fátima Servián Franco.

Laatste update: 27 december, 2022

We zien gehechtheid als een zeer sterke band die bepaalt hoe onze persoonlijkheid zich ontwikkelt, hoe we het leven zien en hoe we ons relateren aan alles en iedereen die ons omringt. Gehecht raken heeft echter één ongemak: niets is van jou. 

Bepaalde soorten gehechtheid zijn noodzakelijk. Een gehechtheid aan een stabiel persoon in onze eerste levensjaren is noodzakelijk voor een goede cognitieve en emotionele ontwikkeling. Aan de andere kant vervult onzekere gehechtheid ons met angst wanneer we worden geconfronteerd met de persoon aan wie we onzeker gehecht zijn. In feite behouden alle relaties een deel van gehechtheid, hoewel niet alle types gezond zijn.

Sommige relaties veroorzaken angst wanneer we eraan denken ze te verliezen. Om dit te voorkomen, moeten we onthouden dat wat het leven ons geeft slechts een lening is. Niets is van jou. Dankbaar zijn is de eerste stap naar het behouden van betrouwbare gehechtheid met de mensen om ons heen. Hetzelfde principe geldt voor werk, vakanties en elke situatie waarin je je bevindt.

Meisje en de zonsondergang

Niets is van jou: het leven is geleend

Relaties hebben waarin we ons veilig voelen is geen geschenk maar een kunst die wil en oefening vereist. Wanneer alleen de gewoonte een relatie onderhoudt en er niets anders is dat de relatie betekenis geeft, zouden we een onzekere gehechtheid tegemoet zien. De ideale actie om in dit geval te doen voor onze mentale hygiëne zou het beëindigen van deze relatie zijn.

Als we niet leren niet te gaan, als we niet loslaten, zullen er zeer negatieve gevolgen zijn. Als de gehechtheid te sterk is voor ons en we vast blijven zitten, vast aan onze dromen, fantasieën en illusies, zal het lijden meedogenloos toenemen, samen met onze droefheid. Boeddha, in één van zijn beroemde citaten, wees erop dat de oorsprong van het lijden juist in hechting ligt.

Niet alle hechtingen zijn echter slecht. Er zijn enkele gezonde en nuttige hechtingen. Een betrouwbare hechting is gebaseerd op het weten hoe te genieten van wat we op dit moment hebben. Als we met een nieuwe eenvoud kijken naar datgene waardoor we lijden, kunnen we begrijpen dat het niet het object is dat ons pijn doet, maar de manier waarop we ons daaraan vastklampen.

Ons probleem met hechtingen is dat we dingen zien als permanente entiteiten. In een poging onze doelen te bereiken, gebruiken we agressie en competitie. Dit zijn zogenaamd effectieve hulpmiddelen, maar ze zorgen ervoor dat we onszelf vernietigen tijdens het proces. Om dit te voorkomen, is het noodzakelijk om te begrijpen dat niets permanent is. Het leven leent zich voor jou.

Vogels die vrijheid vertegenwoordigen

Afhankelijkheid versus onafhankelijkheid

Onze culturele context nodigt ons uit om in het leven afhankelijk te zijn van anderen: ouders, kinderen, koppels. Sinds we jonge mensen waren werd het idee van romatische liefde ons bijgebracht. In deze soort liefde kunnen en willen de leden van het koppel niet van elkaar gescheiden zijn. Deze afhankelijkheid van romantische relaties kan echter zeer schadelijk zijn. Het kan ertoe leiden dat we emotioneel totaal onbekwaam zijn.

Afhankelijkheid is, net als elke andere constructie, op zich niet goed noch slecht. Tot op zekere hoogte is het altijd aanwezig in ons leven. Het is iets dat we allemaal moeten toegeven voor de wereld en voor onszelf. Deze toegeving zou ons in staat stellen om gezondere relaties te herkennen en te verwerven.

Op het moment is er een tendens om afhankelijkheid met enige mate van minachting te zien, alsof afhankelijkheid een teken van zwakte is. Maar als we stoppen met na te denken, zijn bijna alle aspecten van ons leven het resultaat van de inspanningen van anderen. Onze kostbare en schitterende onafhankelijkheid kan meer een illusie of een fantasie zijn dan een tastbaar feit. Om te genieten van een bevredigend leven, hebben we vrienden, een goede gezondheid en materiële goederen nodig. Interessant genoeg zijn dit allemaal gebieden waarop we afhankelijk zijn van anderen.

Onze behoeften aan anderen is paradoxaal. Op hetzelfde moment dat onze cultuur op zijn onafhankelijkst is, verlangen we ook naar intimiteit en verbinding met een speciale en geliefde persoon. Het geheim is dan om lief te hebben maar niet behoeftig. Dus onthoud: niets is van jou. Je hebt het leven in bruikleen. Begin te genieten van wat je hebt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.