Niet-lineaire innovatie: mensen die slagen na een mislukking

Innovatie, creativiteit en zelfs succes worden zelden bereikt door voortdurende vooruitgang. In feite ben je gedwongen om van je fouten te leren, een stap terug te doen en een beter perspectief in te nemen, je ideeën op te frissen, ze recht te zetten. Dan kun je hoger springen dan ooit tevoren.
Niet-lineaire innovatie: mensen die slagen na een mislukking
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Niet-lineaire innovatie schetst een latent feit: successen zijn meestal niet het product van constante vooruitgang. Met andere woorden, bijna elke prestatie heeft zijn tegenslagen, fouten en zelfs mislukkingen. Daarom moet worden aangenomen dat struikelen of fouten maken niets meer is dan een manier om momentum te krijgen en natuurlijk te leren.

Je moet begrijpen dat het bereiken van een doel, het bereiken van een droom, of zelfs jezelf professioneel positioneren in een markt, vaak in een omgekeerde volgorde beantwoordt. Dit kan je enorm helpen.

Dat komt omdat je waarschijnlijk bent opgevoed met het idee dat elke inspanning zijn eigen beloning met zich meebrengt. Bovendien ben je geneigd te geloven dat wie het waard is altijd wint. Ook zul je denken dat degenen die creativiteit en originaliteit toepassen uiteindelijk succesvol zijn.

Deze drie ‘regels’ worden echter niet altijd gevolgd. In feite leert niet-lineaire innovatie je dat sommige van de beste prestaties werden gevoed door vele mislukte pogingen, teleurstellingen en onzorgvuldig handelen. Bijgevolg boeken alleen degenen die leren van hun fouten, tegenslagen en mislukkingen, vroeg of laat echte vooruitgang. Laten we dat eens van dichterbij bekijken.

“90 procent van het leven komt gewoon opdagen.”

Woody Allen

Niet-lineaire innovatie

Isaac Newton was een middelmatige student en bijna niemand verwachtte iets van hem. Walt Disney kreeg ontslag bij de krant waar hij werkte omdat het hem volgens de regisseur ontbrak aan ideeën en verbeeldingskracht.

Toen Fred Astaire audities ging doen op zoek naar een rol, merkte niemand hem op. Hij was kaal, onaantrekkelijk en kon niet zingen. We zouden trouwens pagina’s kunnen vullen met levensverhalen van figuren uit de geschiedenis die pas succes boekten na mislukking of afwijzing.

Onder hen is het de moeite waard om het geval van Thomas Alva Edison te onthouden. Na vele pogingen om een lamp te laten branden, vroegen zijn assistenten hem of het niet tijd was om zich op een ander doel te concentreren.

Op die suggestie antwoordde Edison dat hij bij elk van die duizend pogingen een reden had ontdekt waarom zijn idee niet werkte. Dat was totdat niet-lineaire innovatie zijn magie deed werken. Waaruit bestaat niet-lineaire innovatie?

Man die zijn vertegenwoordigende niet-lineaire innovatie kiest

Innovatie: bouwen en ‘deconstrueren’, leren en afleren

Innovatie wordt gedefinieerd als een proces waarbij iets nieuws wordt gegenereerd door een reeds bestaande dimensie te wijzigen of te transformeren. Daarom is niets dat ooit is gemaakt, geproduceerd of aangeboden echt nieuw. Het is altijd gebaseerd op iets dat bestaat en genereert eenvoudigweg een nieuwe alternatieve vervanging.

Het is de moeite waard om te onthouden dat innovatie zelden lineair is. Met andere woorden, elke creatie kent tegenslagen en stappen achteruit die bepalend zijn.

Om te innoveren moet je dus afleren. Dit betekent dat je veel van je vooropgezette schema’s en benaderingen die je als geldig beschouwt moet doorbreken. Alleen zo kun je jezelf opnieuw te formuleren. Een uitdaging als deze vereist een hoge mentale flexibiliteit.

Een fontein of een vijver zijn

Er is een buitengewoon interessant onderzoek naar innovatie dat het overwegen waard is.  Dr. Michael West, van Aston University (Verenigd Koninkrijk) voerden deze studie uit (Engelse link). Hij stelt voor dat we moeten beslissen of we een sprankelende fontein vol ideeën willen zijn of een vijver met stilstaand en vuil water.

Deze metafoor suggereert twee ideeën. De eerste is dat innovatie beweging en continue recycling vereist. Het houdt zowel vooruit als achteruit bewegen in, transformeren, weggooien en creëren.

Ten tweede verwijst de vijver naar de geesten en organisaties die verandering vermijden. Het soort geesten dat volhardt in dezelfde ideeën en niet vooruit of achteruit gaat omdat ze in feite stagneren.

Jongeman naast trap met gloeilampen

Niet-lineaire innovatie en omgekeerde innovatie

Niet-lineaire innovatie suggereert het belang van het leren van je fouten om met grotere competentie verder te gaan. Er is nog een ander concept dat kan helpen bij dit creatieve proces: omgekeerde innovatie. Dit concept verwijst naar een idee bedacht door Dartmouth-professor Vijay Govindarajan en Chris Trimble van de Harvard Business School.

Omgekeerde innovatie is van toepassing op de economie van vandaag. Het gaat om de gangbare praktijk voor bedrijven om bij het op de markt brengen van nieuwe producten deze in eerste instantie tegen lage kosten te lanceren in opkomende landen zoals India of Turkije.

Eenmaal ‘getest’ in deze scenario’s, kan men hun impact en prestaties bestuderen. Als ze niet slagen, worden ze weggegooid. Aan de andere kant, als ze succesvol zijn, worden ze massaal geproduceerd voor de grote westerse markten.

Dit gebeurt tegen een hogere prijs onder het label ‘innovatief product’, terwijl ze dat in werkelijkheid niet zijn. Dit is een nogal controversieel voorbeeld, maar het geeft ons meer informatie over het begrip innovatie.

In werkelijkheid gaan veel successen gepaard met lange processen van vallen en opstaan. Niet-lineaire innovatie herinnert ons eraan dat vooruitgang in werkelijkheid bijna nooit een lineaire vooruitgang weerspiegelt. Het is de moeite waard om over na te denken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • West, MA (2002, julio). Fuentes brillantes o estanques estancados: un modelo integrador de implementación de creatividad e innovación en grupos de trabajo. Psicología Aplicada . https://doi.org/10.1111/1464-0597.00951

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.