Niet-lineair werken: de werkdag veranderen
Niet-lineair werken is de laatste jaren in opkomst. Men denkt dat het de productiviteit verhoogt. Samen met andere strategieën omvat het een factor die steeds belangrijker wordt in de huidige arbeidswereld: flexibiliteit.
Hybride banen en banen op afstand zijn gunstig voor deze methode. Inderdaad, tijd en ruimte zijn twee factoren die in de huidige werkwereld anders worden benaderd. Het was de crisis van 2020 die deze veranderingen in gang zette. Het creëerde een gelegenheid om de prestaties van uitgebreide werkomstandigheden te testen.
Tegenwoordig kunnen veel taken op een computer worden uitgevoerd. Dit vergemakkelijkt niet-lineair werken, want je hebt alleen een laptop en een internetverbinding nodig om veel taken uit te voeren. Hoewel er andere taken kunnen zijn die minder flexibel zijn en uiteindelijk face-to-face contact vereisen, maakt technologie deze op korte termijn zelfs flexibeler.
“Een van de belangrijkste voordelen van niet-lineair werken is dat je controle hebt over hoe je je tijd besteedt en werk gedaan krijgt wanneer je het meest productief bent.”
-Laura Giurge-
Niet-lineair werken
Bij niet-lineair werken wisselt men werkperioden af met rustmomenten. Het doel is dat werknemers hun persoonlijke leven in overeenstemming brengen met de eisen die hun werk stelt. Om dit te bereiken beslissen ze zelf hoe ze hun tijd indelen.
Bij niet-lineair werken kan iemand bijvoorbeeld heel vroeg opstaan en eerder aan zijn werkdag beginnen dan de meeste andere mensen. Daarna kunnen ze douchen, ontbijten met hun kinderen en de krant lezen. Later kan hij een dutje van een half uur doen, daarna nog een paar uur werken, enz.
Bij niet-lineair werken is het basisidee dat het individu zijn dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse doelstellingen haalt. Hun fysieke aanwezigheid elke dag op een bepaalde plaats op een bepaald tijdstip is echter niet meer belangrijk. Misschien moeten ze uiteindelijk vergaderingen bijwonen volgens een vast schema, maar in de regel kunnen ze hun schema volledig zelfstandig uitvoeren.
Flexibele tijd
Niet-lineair werken is niet nieuw. In feite heeft de mens gedurende het grootste deel van de geschiedenis op deze manier gewerkt. Zo was het vóór het industriële tijdperk (Spaanse link) gebruikelijk dat mensen hun dagen extreem vroeg begonnen en heel laat eindigden.
Overdag volgden perioden van werk op perioden van rust. Het werk was georganiseerd volgens de behoeften van het moment en niet volgens een vast schema.
Maar met de komst van de industrialisatie dwongen grote machines in fabrieken de arbeider om gedurende vaste perioden aanwezig te zijn. In feite begon de maatschappij zelf te functioneren als een machine. Binnen die structuur moest elk stuk zijn rol vervullen waar en wanneer dat nodig was.
De technologische revolutie (Spaanse link) heeft veel nieuwigheid met zich meegebracht. Hoewel de productiemiddelen nog voornamelijk in handen zijn van werkgevers, is het nu mogelijk om verbinding te maken met het systeem via terminals (computers) waartoe velen van ons toegang hebben.
Het is tegenwoordig ook mogelijk om permanente communicatie te onderhouden, in real-time. Bovendien is duidelijk geworden dat bedrijven veel besparen en functioneler worden als ze gebruik maken van deze nieuwe infrastructuur.
Hogere productiviteit
Hoewel het nog te vroeg is om definitieve conclusies te trekken, zijn er aanwijzingen dat niet-lineair werken productiviteit garandeert. In de wereld van vandaag gaan flexibiliteit en prestaties inderdaad vaak hand in hand.
De meeste mensen hechten veel waarde aan flexibiliteit, wat uiteindelijk leidt tot meer autonomie. Het enkele feit dat je van negen tot vijf op kantoor zit, garandeert niet noodzakelijkerwijs dat doelstellingen worden gehaald. Maar als bij lineair werken de doelstellingen zelf als referentiepunt worden genomen, is de kans groter dat ze worden gehaald.
Deze manier van werken vereist echter vertrouwen van alle betrokkenen. Werknemers hebben ook organisatorische vaardigheden, zelfdiscipline en een nauwkeurige omschrijving van doelstellingen en taken nodig. Zonder twijfel is het een manier van werken die blijft groeien. Sterker nog, hij zal de komende jaren waarschijnlijk steeds dominanter worden.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Darín, S. B., & González, Y. P. (2008). Nuevos paradigmas de la gestión en un cambio de época: De la era industrial a al era del conocimiento, los retos derivados de la globalización. Ciencias de la información, 39(1), 53-58. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5133612
- Gomez Mont, C. Revolución tecnológica: un nuevo paradigma para la comunicación. Pontificia Universidad Javeriana. https://repository.javeriana.edu.co/handle/10554/28692
- Restrepo, P. L. (2014). La flexibilidad laboral y el salario emocional. Aglala, 5(1), 34-68. https://revistas.curn.edu.co/index.php/aglala/article/view/700