Vier manieren om vertrouwen in een relatie op te bouwen

Vertrouwen opbouwen is een kunst. Het moet overleven in de onvolmaakte wereld waarin wij leven. In dit artikel kijken we naar de opbouw van vertrouwen.
Vier manieren om vertrouwen in een relatie op te bouwen

Laatste update: 03 juni, 2022

Vertrouwen is de basis van elke gezonde relatie. Zonder vertrouwen is assertieve communicatie bijvoorbeeld moeilijk. Maar weten hoe je vertrouwen opbouwt, kost tijd.

Bepaalde aspecten moeten worden versterkt, of het vertrouwen nu betrekking heeft op je relaties met anderen of op de liefde die je voor jezelf hebt. Vertrouwen kan ook worden gedefinieerd als de verwachting dat wat zal gebeuren ook zal gebeuren.

We zijn sociale wezens en we hebben vertrouwen nodig om onze emotionele wereld te verrijken. Er zijn verschillende manieren om het in een relatie te creëren.

De gevoelens van veiligheid en de vitale kracht die vertrouwen je geeft, zijn buitengewoon wanneer je het in iemand legt die het waard is. Dat komt omdat je erop kunt rekenen dat hij of zij jouw belangen behartigt. Dat gezegd hebbende, het duidelijke nadeel is dat als het wordt verbroken, verrassing, teleurstelling en lijden onvermijdelijk zullen zijn.

Om vertrouwen op te bouwen met je familie, partner, vrienden en andere geliefden is onvoorwaardelijke wederkerigheid nodig, waarbij het respect en de zekerheid die je in de ander legt de boventoon voeren.

Hoe bouw je vertrouwen op in een interpersoonlijke relatie

Zoals we al hebben gezegd, is vertrouwen van cruciaal belang als je concrete en veilige banden met anderen wilt hebben. Soms ontstaat vertrouwen aan het begin van een relatie en wordt het later geconsolideerd. In andere gevallen zijn tijd, spontaniteit en geduld nodig om relaties te consolideren en de voordelen ervan te genieten.

Hier zijn vier manieren om vertrouwen in een relatie op te bouwen.

1. Wederkerigheid, een evenwicht tussen geven en ontvangen

Wederkerigheid (Spaanse link) gaat hand in hand met vertrouwen. Het is wederzijds geven en ontvangen, een actie die de betrokken partijen motiveert om bilateraal te corresponderen zonder belang of egoïsme. Daarom houdt het ook verband met de beginselen van solidariteit, samenwerking en wederzijdse hulp.

In echte relaties wordt wederkerigheid voorgesteld als het evenwicht tussen geven en ontvangen. Het maakt voor geen van beide partijen uit dat de een meer gunsten verleent dan de ander.

Om vertrouwen in een relatie op te bouwen, moet het evenwicht van wederkerigheid spontaan zijn, nooit gepland. Dankzij dit evenwicht hoef je jezelf niet te onderdrukken bij het geven of ontvangen, noch moet je proberen te veranderen hoe anderen dat doen.

Twee vriendinnen
Wederkerigheid is een essentieel element in elke vertrouwensrelatie.

2. Beloof niets, je daden moeten een garantie zijn voor vertrouwen

Doe geen beloftes alleen om vertrouwd te worden en te laten zien dat je betrouwbaar bent. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om te zeggen wat je voelt tegen een persoon die je aardig vindt als je er later spijt van krijgt of niet consequent bent. Waarom zou je geld lenen als je diep van binnen weet dat je het nooit zult terugbetalen.

Als je vertrouwen wilt opbouwen of vergroten in wat voor relatie dan ook, is het absoluut noodzakelijk dat je nooit iets belooft wat je niet zult waarmaken.

3. Maak je gevoelens en gedachten kenbaar, afhankelijk van het type relatie

Het is niet hetzelfde om erop te vertrouwen dat je collega ‘s morgens vroeg komt om deel te nemen aan een belangrijke vergadering, als erop te vertrouwen dat je partner zal organiseren om de kinderen naar school te brengen zodat je iets eerder op kantoor kunt zijn.

Het beste paradigma van vertrouwen is kwetsbaarheid. Het bevat emotionele intimiteit die je moet blootgeven en communiceren(Spaanse link)  aan degenen die je vertrouwt. Anderen vertrouwen vergroot echter ook je risico om gekwetst te worden, dus wees voorzichtig met wie je kiest te vertrouwen.

Het probleem ligt niet in het blootstellen van je kwetsbaarheid aan wie je waardig acht. In feite is het hun verantwoordelijkheid om het te bewaken, samen met jouw vertrouwen en als ze daar niet in slagen, zijn ze het gewoon niet waard.

Probeer je gevoelens niet te verzwijgen, want onuitgesproken woorden kunnen je ziek maken. Als je iemand net leert kennen en ze geleidelijk aan je vertrouwen aan het winnen zijn, geef ze dan de kans om je ware zelf te ontmoeten en sta hen toe om jouw vertrouwen waardig te zijn (niet vergetend dat jij ook hun vertrouwen waardig moet zijn), in overeenstemming met het ritme van jullie relatie.

Vrienden praten op het balkon
Als je jezelf laat zien zoals je bent, bouw je een brug in de richting van vertrouwen.

4. Twijfel bestaat bij vertrouwen

Relaties hebben met mensen die je vaak als referentiepunt gebruikt, maakt hen nog niet tot een orakel van Delphi. Sterker nog, het is volkomen legitiem om soms aan hen te twijfelen en andere bronnen te raadplegen. Je moet dit soort beslissingen zeker niet zien als een verraad van vertrouwen.

Bijvoorbeeld, als iemand je een vraag stelt die je weet te beantwoorden, dan antwoord je. Als je antwoord echter geen einde maakt aan hun twijfels, kunnen ze andere bronnen zoeken om hen van meer informatie te voorzien. Dit hoeft niet te betekenen dat ze aan je kennis twijfelen.

Ze kunnen zich gewoon bewust zijn van je subjectiviteit en hun eigen mening willen vormen. Of misschien willen ze meer argumenten om de mening die je hebt gegeven te verdedigen als ze extra steun nodig hebben.

Het feit dat een persoon die je vertrouwt een fout heeft gemaakt bij het oplossen van sommige van je twijfels, betekent niet dat je vanaf nu wantrouwig moet zijn ten opzichte van hem of haar. We zijn tenslotte allemaal kwetsbaar voor fouten, maar we hebben het vermogen om die te herkennen en in de meeste gevallen recht te zetten.

Als je in zo’n situatie zit en ze willen je geen kans meer geven, wees dan geduldig en laat je daden voor je spreken. Je zult ze snel laten zien dat je te vertrouwen bent.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.