Niemand weet wat hij is totdat hij ontdekt wat hij kan

Niemand weet wat hij is totdat hij ontdekt wat hij kan

Laatste update: 09 juni, 2017

Als je eindelijk ontdekt wat er achter de grenzen van angst ligt, achter de ‘je kunt het niet”‘ of ‘je weet dit niet’ die we allemaal weleens voelen, kan niets je stoppen. Want het avontuur van jezelf zijn in een wereld die er iedere dag naar streeft om dit te laten mislukken, dat is zonder twijfel de grootste prestatie. 

Als je erover nadenkt, realiseer je je dat we in een maatschappij leven waarin labels een belangrijke rol spelen. Het is een schadelijk mechanisme dat wordt gebruikt om mensen te classificeren, ze te limiteren en ze weg te houden van hun eigen essentie. Hun eigen lot. Het ergste hieraan is dat dit iets is dat we iedere dag ervaren op school, op het werk en zelfs binnen onze familie.

Het is beter om jezelf te zijn dan een slechte kopie van iemand anders.

We moeten onszelf bevrijden van de littekens die deze labels en toeschrijvingen van anderen hebben gecreëerd. Om te ontdekken wat we zijn, om de pracht die wij binnenin ons dragen te openbaren, moeten we moedig zijn. We moeten de muren van angst en besluiteloosheid afbreken.

Het geluk van jezelf zijn komt niet vanzelf. Het is een constante strijd. Een pad dat je continu creëert, waarbij je de grens van angst iedere keer weer een beetje meer overschrijdt.

Kansen

Als je ontdekt dat je de kracht hebt om te beslissen

Om gelukkig te worden, moet je beslissingen nemen. Dit heb je vast al eens eerder gehoord, maar brengen we het ook echt in praktijk? Om dit aspect kan het helpen om even te kijken naar een moment uit Alice in Wonderland van Lewis Caroll. We zijn er zeker van dat dit je aan het denken zal zetten.

Op een bepaald moment stelt Alice de Cheshire Cat de volgende vraag: “Kun je me vertellen welk pad ik moet nemen om hier weg te komen?” De kat antwoordt hierop: “Dat hangt ervan af waar je heen wilt.” Alice antwoordt dat het haar niet zoveel uitmaakt. Daarop antwoordt de kat: “Nou, dan maakt het ook niet uit welk pad je kiest.”

Wat kunnen we hiervan leren?

Om onszelf te kunnen zijn, moeten we consequent zijn met de beslissingen nemen. Maar in een wereld van onbeperkte mogelijkheden, moet je duidelijk zijn over je prioriteiten. Als je dat niet bent, is er een grote kans dat je verdwaalt.

Kansen

Om dit te bereiken is het het waard om de volgende mechanismen in praktijk te brengen:

  • De verwachtingen die anderen van ons hebben bepalen vaak het pad dat we nemen. Ze nemen stukjes van ons leven over, tot we geen stem meer over hebben. Laat het niet toe, ontdek waar je prioriteiten liggen en vecht ervoor. Je kunt en moet voor jezelf beslissen.
  • Nee zeggen tegen anderen als we dit nodig achten is noodzakelijk en geen egoïsme. Het is een daad uit zelfrespect. Hij die de waarde van het nee zeggen ontdekt wordt vrij van een enorme last.
  • Als je nog niet weet wat jouw pad is in het leven, zorg dan voor je waarden (die van jou, en niet die van een ander) en luister naar je hart (dat van jou, en niet dat van iemand anders). De woorden die ze onthullen zullen het kompas zijn van de persoonlijke landkaart van je dagelijkse leven.

Alles waar je toe in staat bent

Veel tijd van ons leven brengen we door omringd door waardebepalingen. De dingen waardoor we een vrije val maken in ons werk, onze vriendenkring, en zelfs onze relaties. We mogen familiebanden ook niet vergeten. Vaders en moeders die hun kinderen labelen en hun toekomst programmeren volgens bepaalde waardebepalingen, die niet altijd kloppen.

“Het is nooit te vroeg of te laat voor iemand om voor zijn eigen ziel te zorgen.”

-Epicurus-

Later komen we in de ingewikkelde wereld van school terecht waarin we worden beoordeeld op onze cijfers en prestaties, maar niet op onze innerlijke wereld die verder gaat dan deze gevestigde structuren. Zij die ons vertellen wat we moeten doen, volgens wat er van ons wordt verwacht. Want als je een slecht cijfer haalt voor wiskunde, hoef je niet te verwachten dat je ingenieur wordt.

Kansen

Vele van ons groeien op met het idee dat de meningen van anderen heel belangrijk zijn. Daarom creëren we langzaam defensieve grenzen en een comfortzone waarin we tot rust kunnen komen. We doen dit om de parameters te volgen die anderen voor ons hebben gemaakt.

Carl R. Rogers, een beroemde humanistische psycholoog, ontdekte dat er niets frustrerender is dan proberen te zijn wat anderen van je verwachten. Het is deze vitale onverschilligheid die ons ziek maakt en ons afsluit. Het is dus de moeite waard om even over de volgende ideeën na te denken.

Niemand ontdekt wat hij is totdat hij alles opmerkt. Maar om dit te kunnen doen moet je je eigen kansen creëren. Durf scenario’s te veranderen, jezelf te testen en te ontdekken hoe ver je kunt gaan.

Josh Billing was een bekende komiek en schrijver uit de negentiende eeuw die het volgende aanraadde: “Wees als een postzegel. Blijf ergens aan plakken en stop niet voordat je je destinatie hebt bereikt.”

Dit is wat wij ook zouden moeten doen. Dus vergeet niet het licht aan te doen van je zelfvertrouwen en iedere hoek van je ziel te ontdekken om je te herinneren wat je dromen zijn en vooral om meer aandacht te besteden aan je wensen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.