Families die depressie opwekken

Families die depressie opwekken

Laatste update: 19 november, 2016

Depressie is vandaag de dag een ernstig probleem. We leven in een wereld die overspoeld wordt met technologie waardoor alles, of het nu goed of slecht is, altijd groter lijkt dan dat het is. De bron van depressie kan echter niet alleen gevonden worden in de externe factoren om ons heen of in de diepste gevoelens die we in onszelf verborgen houden.

Familie kan een vorm van steun zijn die jou kan helpen beter te worden, maar sommige families kunnen ook alleen een negatieve invloed hebben die jou als het ware juist verdrinkt. Soms zien we niet eens in hoeveel schade onze familie toebrengt en zijn we ons er niet eens bewust van of we uit een negatieve familie komen. Wees je echter bewust van deze realiteit, zorg ervoor dat je in staat bent om negatieve familieleden te herkennen en wees, als het nodig is, bereid om afstand te nemen van deze familieleden.

“Alle gelukkige families zijn hetzelfde; elke ongelukkige familie is ongelukkig op zijn eigen manier”

-Leo Tolstoj-

Perfectionistische families

Dit soort families worden gekenmerkt door het gegeven dat van alle leden altijd het beste en het meeste verwacht wordt. Het is niet voldoende om een goede student te zijn of een goede baan te hebben, het moet het beste zijn. Dit zou niet per se iets negatiefs hoeven zijn. Het is alleen dat binnen dit soort families niet wordt geaccepteerd dat mislukking soms nu eenmaal onvermijdelijk is en soms zelfs iets positiefs, deel van het leven.

Er zit een groot verschil tussen een perfectionistische familie die depressie veroorzaakt en veeleisende ouders die willen dat hun kinderen een goede toekomst hebben en meer waarde hechten aan de inzet die hun kinderen tonen.

Verdriet

Een perfectionistische familie zal tegen je zeggen dat het niet uitmaakt hoe je het doet, zolang je op een dag maar de top bereikt. In dit soort families voelt het alsof je een eindeloze marathon aan het lopen bent, zonder beloning en zonder hulp. Verwacht bovendien niet dat je binnen dit soort families nooit te horen zult krijgen dat je het goed gedaan hebt, want alles wat je doet zal toch nooit genoeg zijn. Depressie binnen dit soort families is het gevolg van de immense stress die gepaard gaat met de overtuiging dat de wereld zal vergaan als je niet perfect bent.

“Perfectie wordt niet bereikt wanneer er niets meer kan worden toegevoegd, maar wanneer er niets meer kan worden weggehaald.”

-Antoine de Saint-Exupéry-

Ontkrachtende families

Hoewel perfectionistische families eisen dat je het altijd beter doet, zullen ontkrachtende families je juist saboteren. In dit geval ontvang je de negatieve boodschap dat je nergens goed voor bent.

In dit soort families wordt je voortdurend vergeleken met anderen en voortdurend op je tekortkomingen gewezen, wat depressieve gevoelens opwekt. De familieleden binnen dit soort families halen elkaar altijd onderuit en praten altijd op een manier alsof de ander waardeloos is.

Kinderen die in dit soort families geboren worden, groeien op met het idee dat ze voor niemand iets waard zijn, waardoor ze als volwassenen onzeker en jaloers worden. Ze zijn er niet alleen van overtuigd dat er nooit iemand van hen zou kunnen houden, maar weten zelf ook niet hoe ze van anderen moeten houden en zullen daardoor vaak in destructieve relaties terechtkomen. Volwassenen die in dit soort families zijn opgegroeid, hebben behoefte aan liefde, maar weten niet hoe ze hier om kunnen vragen of hoe ze het aan anderen kunnen geven.

Gewelddadige families

Geweld is een veelvoorkomend probleem binnen meerdere families. Of het nu lichamelijk, economisch of psychologisch geweld is, het resultaat is in alle gevallen hetzelfde: een eenheid gebaseerd op controle.

Dit is in eerste instantie niet zo overduidelijk, maar ware gewelddadige families vormen een eenheid door middel van zeer sterke banden. Wanneer je goed kijkt, zie je dat alle leden zich gedragen alsof ze op een slagveld staan.

Controle

Elk familielid probeert zichzelf door middel van dominantie te verdedigen en herbevestigen. Hierdoor zijn beledigingen, geschreeuw en klappen alledaagse zaken. Iemand die zijn hele leven lang deel uit heeft gemaakt van zo’n familie en plotseling uit deze omgeving wordt gehaald, wordt depressief vanwege de razernij en woede die hem van binnenuit vergiftigt.

Wat kan ik doen als mijn familie depressie bij me opwekt?

Als je al zo ver bent gekomen en je realiseert dat jouw familie ervoor heeft gezorgd dat je depressieve gevoelens hebt ontwikkeld, dan moet je allereerst een beetje afstand van hen nemen, zodat je je leven weer onder controle kunt krijgen.

Ga daarnaast ook op zoek naar professionele hulp. Losbreken van dit soort relaties en gewoontes is namelijk helemaal niet makkelijk.

Het zal niet makkelijk zijn om te leren hoe je gezonde relaties op kunt bouwen met de mensen om je heen. Je zal jezelf namelijk een nieuwe houding aan moeten leren en oude gewoontes moeten overwinnen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.