Niemand is meer waard dan jij

Niemand is meer waard dan jij

Laatste update: 29 juli, 2017

Niemand is meer waard dan jij. Laat niet toe dat iemand je aan je vaardigheden doet twijfelen. Noch je huidskleur, je geslacht of je geld definieert je potentieel of je vermogen om te vechten in een wereld waar discriminatie zo vaak voorkomt.

Een wereld waar degenen die als anders worden beschouwd veel harder moeten vechten om hetzelfde te krijgen dan de mensen die als ‘normaal’ worden beschouwd. Wat het betekent om ‘normaal’ te zijn wordt altijd bepaald door cultuur, op basis van wat het meest voorkomt, maar wat het meest voorkomt, hoeft niet per se het juiste of het beste te zijn.

“Niemand is gelijk. Niet beter, niet slechter. Ze zijn iemand anders. En als de twee in overeenstemming zijn, is het vanwege een misverstand.”

-Jean-Paul Sartre-

Ik ben een persoon, geen label

We houden op met mens zijn, zodat we etiketten kunnen zijn, alsof we in een enkel woord kunnen worden omschreven. Alsof wat we zijn, iets zo zeldzaam of speciaal is dat we het als eerste zouden moeten benadrukken.

Alleen omdat ik van een ander ras ben, betekent niet dat ik minderwaardig ben, maar gewoon dat ik een andere kleur heb. Als ik niet van hetzelfde geslacht ben, of als mijn geslacht anders is dan de klassieke verdeling man-vrouw, betekent dat niet dat ik afwijkend of promiscue ben. Mijn geslachtsidentiteit is simpelweg anders dan de identiteit die volgens statistieken gewoonlijk overeenkomt met de geslachtsorganen van mijn lichaam. Degene die niet veel economische middelen heeft, is geen vage of laagopgeleide persoon, misschien is zijn leven wel gewoon ingewikkelder dan dat van jou.

Niemand Meer Waard Dan Jij

Maar het allerbelangrijkste is dat het niet uitmaakt wie je ook bent of hoe je ook bent, niemand kan je vertellen dat je iets niet kan doen of dat je geen waarde hebt vanwege het feit dat je anders bent, dat je niet zoals zij bent. Kansen en mogelijkheden worden niet bepaald door geslacht, huidskleur of rijkdom.

Als vrouw ben je prima in staat om wetenschapper te zijn en hetzelfde te verdienen als een man. Transseksueel, biseksueel, homoseksueel of lesbisch zijn, zorgt er niet voor dat je geen kinderen kunt hebben. Het is geen ziekte, het is geen seksuele keuze en het is niet besmettelijk. Werkloos zijn betekent niet dat je een slechte werknemer bent. Het betekent dat je misschien niet de kans hebt gehad om je talent te bewijzen.

“Valse verbeelding leert je dat dingen zoals licht en schaduw, kort en lang, wit en zwart verschillend zijn en gediscrimineerd moeten worden. Maar eigenlijk zijn zij niet onafhankelijk van elkaar. Het zijn verschillende aspecten van hetzelfde, het zijn concepten van relatie, niet van werkelijkheid.”

-Boeddha-

Onderwijs in diversiteit

We moeten kinderen onderwijzen en opvoeden met diversiteit. Laat ze zien dat variatie goed is en kleur geeft aan de wereld. Zij zullen opgroeien en weten dat ze dezelfde kansen in het leven hebben, ongeacht hun geslacht, huidskleur of financiële situatie. Zo kan niemand hen vertellen dat iemand anders meer waard is, want iedereen heeft dezelfde waarde voor de samenleving.

Niemand Meer Waard Dan Jij

Dit alles lijkt op papier erg mooi, maar moeilijk waar te maken. Dat is echter niet zo. Kleine gebaren kunnen de wereld veranderen en zelfs nog meer als ze doorgegeven worden aan toekomstige generaties. Door te spelen of lezen, kunnen veel waarden die bijdragen aan de acceptatie van diversiteit gewoon geleerd worden.

Wij, de volwassenen, zijn degenen die geslacht toewijzen aan kleur of speelgoed. Voor een kind is roze slechts een kleur. Dat deze kleur voor ‘meisjes’ is, is een beschrijving die we ze leren. Voor een meisje is een speelgoedauto precies dat. Dat dit een stuk speelgoed is dat ‘typisch voor jongens is’, is een betekenis die wij eraan toeschrijven.

Voor een kind is make-up gewoon een soort schmink waarmee je je fantasie de vrije loop kunt laten. De seksualisering van make-up behoort alleen tot de volwassen wereld. Als een meisje het leuk vindt om te vechten en een voetballer wil zijn, is ze nog niet meteen een tomboy, het betekent gewoonlijk dat ze graag achter een bal aan loopt.

Het respecteren van de keuzevrijheid van kinderen, waardoor ze genieten, doet ze niet pijn, en we kunnen er allemaal voordeel uit halen. En dit leert ons vooral dat niemand meer waard is dan een ander, we zijn gewoon allemaal verschillende mensen.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.