Er is geen behandeling voor aids, maar wel voor discriminatie

Er is geen behandeling voor aids, maar wel voor discriminatie

Laatste update: 29 december, 2016

De wereld wijdt elke eerste dag van december aan het verworven immunodeficiëntiesyndroom (“Acquired Immune Deficiency Syndrome” of kortweg AIDS in het Engels), een ziekte die de last van een enorme sociale schande draagt en waarover eigenlijk verrassend weinig bekend is.

In de westerse wereld is de angst rond aids enigszins afgenomen omdat het, hoewel we het dagelijks onder ogen moeten zien, beheersbaar is geworden door het gebruik van medicatie en specifieke behandelingen. Helaas is dit alleen gebeurd in bepaalde delen van de wereld. Er zijn andere plaatsen die niet hetzelfde geluk hebben. Daarom sterven elk jaar duizenden mensen aan een ziekte waar nog steeds geen behandeling voor is, maar waar in ieder geval een pijnstillende behandeling voor is.

Rode Lintjes

Wat is hiv en wat is aids?

Om deze begrippen te verduidelijken, moeten we weten dat de oorzaak van aids wordt geassocieerd met een type retrovirus dat het menselijke immunodeficiëntievirus (Engels: human immunodeficiency virus, of HIV) wordt genoemd. Het is erg moeilijk om erachter te komen hoe dit virus kan worden behandeld, want het kent veel verschillende en steeds veranderende variaties. Dus een vaccinatie ontwerpen dat het kan uitschakelen is tot nu toe onmogelijk.

Wat doet hiv in het lichaam wanneer de infectie begint? Wanneer hiv in werking komt, maakt het ruimte voor aids of de aftakeling van ons immuunsysteem. Mensen met aids hebben een zeer uitgedund aantal cellen genaamd T-helpercellen. Dit virus verhoogt ook het aantal T-suppressorcellen in hun lichaam. Bij een gezonde persoon is deze verhouding omgekeerd.

De symptomen zijn ingewikkeld. Het presenteert zich met aanhoudende koorts en de hele nacht zweten, ernstige vermoeidheid, gewichtsverlies en langdurige diarree.

Zee

Ook de toenemende verslechtering van de immuunfunctie leidt vaak tot het ontstaan van tumoren en infecties zoals longontsteking of tuberculose, of een verzameling van deze aandoeningen.

We moeten weten dat iemand het virus kan dragen zonder aids te ontwikkelen. Daarom weten wetenschappers nog niet echt of de ontwikkeling van deze aandoening onvermijdelijk is of dat het afhangt van externe factoren die als een bevorderend mechanisme voor deze ziekte werken.

Dat is de reden dat mensen die besmet zijn met het virus worden aangemoedigd richting gedragingen en levensstijlen die de gezondheid van hun immuunsysteem vergemakkelijken. Stressvolle momenten en situaties kunnen de manifestatie van de ziekte vergroten.

Balans

Hoe spelen psychologische factoren een rol?

Momenteel zijn de psychologische variabelen die direct invloed hebben op de reactivering van de ziekte onbekend. Desondanks is bekend dat ziekten als kanker of infectieuze ziekten eraan kunnen bijdragen.

Hoe dan ook, psychologische stresserende factoren zoals een scheiding, een verlies in de familie of van een geliefde en de ontwikkeling van ongezonde negatieve emotionele variabelen zoals depressie dragen bij aan de ontwikkeling van de ziekte bij iemand die het virus draagt.

Dit gebeurt omdat negatieve psychologische factoren gunstig zijn voor de immuunsuppressie en daardoor voor de achteruitgang van de biologische beschermende kwaliteit van ons lichaam. In principe krijgt hiv een boost in zijn reproductieve vermogen in het bijzijn van steroïde hormonen (d.w.z. cortisol), die in grotere hoeveelheden worden afgescheiden in tijden van stress.

Schande

Mythen en feiten over aids

 • MYTHE: Hiv kan worden overgedragen via muggenbeten.
 • FEIT: Hiv (human immunodeficiency virus) kan niet via een muggenbeet of via de beet van een ander insect worden overgedragen. Insecten kunnen niet besmet raken met hiv en kunnen het daarom ook niet overdragen.
 • MYTHE: Ik kan hiv krijgen door iemands hand te schudden, iemand te knuffelen, een openbaar toilet te gebruiken, uit hetzelfde glas te drinken als iemand die besmet is of als ik in de buurt van iemand ben die besmet is wanneer hij niest of hoest.
 • FEIT: Hiv kan niet door alledaags toevallig contact in sociale omgevingen of werkomgevingen worden overgedragen. Niemand kan besmet raken door toevallig contact. Hiv kan alleen worden overgedragen door:
  • Onbeschermde vaginale, anale en orale seks.
  • Een transfusie met besmet bloed.
  • Door besmette naalden te delen op medisch gebied of met mensen die zichzelf injecteren met intraveneuze drugs.
  • Van een moeder op haar kind tijdens de zwangerschap, de geboorte of de borstvoeding.

*Het risico op besmetting neemt toe als er wonden, snijwonden of zweren zijn en er daarmee contact tot stand wordt gebracht.

 • MYTHE: Hiv heeft alleen invloed op homoseksuelen en mensen die intraveneuze drugs gebruiken.
 • FEIT: Zoals je nu hebt gezien, is dit onjuist. Van alle gevallen van infectie is 90% het gevolg van seksueel contact zonder bescherming. Specifieker nog: tussen de 60-70% van deze infecties ontstaat bij heteroseksuele mensen, terwijl 30-40% bij homoseksuele mensen voorkomt.
Rood Lint

 • MYTHE: Je kan weten dat iemand hiv heeft door simpelweg naar hem te kijken.
 • FEIT: Absoluut niet. Een drager van hiv kan het virus aan anderen overdragen en helemaal gezond lijken. De enige manier om te weten of een persoon besmet is met het virus is via een bloedtest (wat dan wel weer erg betrouwbaar is).
 • MYTHE: Als je antiretrovirale therapie krijgt, kan je het virus niet aan anderen overdragen.
 • FEIT: Antiretrovirale therapie voorkomt niet dat iemand die besmet is het virus overdraagt. Wel kan het de virale belasting sterk verminderen, waardoor de patiënt een goede levenskwaliteit kan behouden.
 • MYTHE: Iemand kan hiv krijgen door in contact te komen met het zweet van iemand die besmet is met hiv.
 • FEIT: Zweet is geen overdrachtsroute, aangezien de concentratie van het virus minimaal is en het bovendien een manier moet hebben om toegang te krijgen tot de bloedstroom van een gezond individu.

Vechten tegen de stigmatisering en criminalisering van aids helpt niet alleen de samenleving en de wereld, het helpt ook ieder van ons. Om bij te dragen aan dit proces kunnen we beginnen met het delen van deze informatie, om de feiten te verspreiden en de mythen te ontmaskeren. Keer aids niet de rug toe, strijd tegen discriminatie.