Negen tips om kinderen te motiveren om te leren
Motivatie kan worden gedefinieerd als een toestand die gedrag mobiliseert, stuurt en in stand houdt (Woolfolk, 2010). Het leidt de interesse van studenten naar nieuwe onderwerpen of manieren om de reeds verworven kennis toe te passen. In dit artikel geven we negen tips om kinderen te motiveren om te leren
Tijdens het leren is motivatie de leidende pijl naar het verwerven van nieuwe kennis (Rodríguez, 2006). Daarnaast helpt het ook om de reeds opgedane kennis te consolideren of aan te vullen.
White-McNulty, Patrikakou en Weissberg (2005) stellen dat studenten gemotiveerd zijn:
- Betrokkenheid bij het leren tonen. Dit is cruciaal voor hun academische, sociale en emotionele ontwikkeling.
- Vind schoolwerk interessant en belangrijk, duik in hun studie en steek hun energie in het bereiken van hun doelen.
- Zoek uitdagingen en zie obstakels als kansen om te groeien.
- Toon een positieve houding ten opzichte van leren en de daarvoor bestemde omgevingen, zoals school.
Al het bovenstaande rechtvaardigt de noodzaak om kinderen te motiveren om te leren en om strategieën te bedenken om dit te bereiken. Gemotiveerde kinderen zijn immers niet alleen belangrijk om te kunnen leren, maar ook in hun eigen voordeel.
Motivatie is de magie die kinderen een oprecht verlangen om te leren laat ervaren. Met andere woorden, ze voelen het niet als iets dat hun is opgedrongen. In dit artikel presenteren we negen strategieën om kinderen te motiveren om te leren.
Strategieën om kinderen te motiveren om te leren
Overweeg, voordat je een of meer van de volgende strategieën toepast, eerst of er iets is dat het kind ontmoedigt om te leren.
Ten tweede moet je eventuele moeilijkheden identificeren. Als je dit doet, kun je zowel de situatie als het kind begrijpen, waardoor je in een bevoorrechte positie komt om oplossingen voor eventuele problemen te vinden.
1. Volg de vijf “C’s”
Voor Adriana Ornellas (zoals geciteerd in Sáez, 2020) is de sleutel tot het motiveren van kinderen om te leren het uitvoeren van leeractiviteiten die de vijf “C’s” bevatten:
- Context. Help hen leren te verbinden met eerdere ervaringen en kennis, zodat ze de opgedane kennis kunnen relateren aan hun dagelijkse realiteit. Concrete voorstellen met onmiddellijke toepassing kun je het beste gebruiken. Bijvoorbeeld, raden hoeveel dingen ze gaan kopen, is een betere optie dan ze problemen geven zonder enige context.
- Creativiteit. Stimuleer creatieve oplossing van echte en zinvolle problemen. Dit proces is motiverend omdat het kinderen de toepasbaarheid laat zien van wat ze leren en het nut ervan bij het oplossen van problemen.
- Curieus. Prikkel of wek de interesse van kinderen in wat ze leren. Deze factor is een uitstekende mobilisator voor het zoeken naar kennis en leren daarin. Dat komt omdat hun interesses hen ertoe aanzetten om antwoorden te zoeken.
- Controle. Geef kinderen de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op wat ze leren en te kiezen hoe ze het doen. Hiermee help je hen om hun autonomie te ontwikkelen en hun vermogen om hun eigen leerproces te sturen te versterken.
- Collaboratie. Creëer een geest van samenwerking en interactie. In feite zorgt teamwerk ervoor dat kinderen zich begeleid en ondersteund voelen in het leerproces.
2. Stel kleine, concrete doelen
Om kinderen te motiveren om te leren, is het noodzakelijk om specifieke en niet al te ambitieuze doelen te stellen. Probeer ze bijvoorbeeld een klein mentaal plan te laten maken waarvan ze denken dat ze het kunnen uitvoeren; anders kunnen ze ontmoedigd raken. Deze strategie zal hun motivatie voeden met een gevoel van voldoening wanneer ze hun doelen bereiken.
Om doelen of doelstellingen vast te stellen, is het een goed idee om rekening te houden met hun stemmingen en houdingen. In veel gevallen zult u in feite in deze dimensies moeten ingrijpen voordat u zich richt op het bevorderen van de motivatie om te leren.
3. Aanpassen aan elk kind
Elk kind heeft zijn eigen interesses, dromen, behoeften en leerstijlen. Dit in gedachten houden is belangrijk als je ze wilt motiveren.
Als je weet wat ze leuk vinden, wat ze verwachten en hoe ze leren, kun je activiteiten voorstellen die aansluiten bij hun manier van zijn.
4. Moedig speelse verkenning aan
Spelen is een fantastische bezigheid. Niet alleen kunnen de kleintjes plezier hebben en zich onderdompelen in wat ze doen, maar ze hebben ook de neiging om te leren als een eindproduct. In de kindertijd, waar bijna alles nog moet worden ontdekt, is het zelfs moeilijk om een spel te vinden waarin kinderen niet leren.
Je kunt hier veel winnen als je de kenmerken van elk kind kent. Zijn ze rustig of kunnen ze niet stil zitten? Houden ze vol of hebben ze de neiging om nooit af te maken waar ze aan begonnen? De antwoorden op deze vragen vertellen je welke spellen je moet aanbevelen.
In die zin zijn wij volwassenen vaak een beetje lui en proberen we spellen te promoten die in overeenstemming zijn met onze eigen stemmingen of energieniveaus, wanneer we willen dat kinderen spelen.
5. Daag de kinderen uit
Om kinderen te motiveren om te leren, kun je uitdaging als strategie gebruiken. Het zal inderdaad bijzonder nuttig zijn om ze uit te dagen met een activiteit waarmee ze succesvol kunnen zijn.
Je moet uitdagingen presenteren die ze alleen of met een beetje hulp kunnen bereiken. Dat komt omdat er niets wordt bereikt als ze te maken krijgen met emoties zoals frustratie.
Als je de beperkingen van elk kind en hun sterke en zwakke punten herkent, kun je slimmer zijn in de uitdagingen die je voorstelt.
6. Geef controle aan kinderen
Kinderen zijn meer gemotiveerd wanneer ze enige mate van controle kunnen uitoefenen over de activiteit die ze doen. Daarom is het goed om hen het idee te geven dat kennis op vele manieren kan worden opgedaan.
Je kunt ze de mogelijkheid bieden om na te denken en nieuwe manieren te bedenken om een probleem op te lossen. Geef ze het gevoel dat ze kunnen beslissen over hun leerproces en dat er naar hen wordt geluisterd. Dit is essentieel voor hen om te blijven werken met het idee dat ze centraal staan in dat proces waarin ze worden ondergedompeld.
7. Versterk het proces in plaats van het resultaat
Door kinderen te motiveren om te leren, kunnen ze hun gedrag sturen op basis van prestaties en niet van leren. Wees echter voorzichtig, want als je het niet goed doet, kun je in een situatie van intrinsieke motivatie terechtkomen.
De bekrachtigers die het beste werken, zijn degenen die hun eigen gevoel van voldoening geven.
Je zou kunnen zeggen: “Net als jij ben ik erg blij met wat je hebt gedaan en de beslissingen die je hebt genomen en hoe je gaandeweg bent gegroeid” of ” Ik ben echt trots op je successen, maar ik’ Ik ben nog trotser op je mislukkingen, want je hebt er echt van geleerd, dus morgen kun je je vrienden helpen.”
Cijfers weerspiegelen vaak niet wat een kind heeft geleerd, dus moeten ze worden geprezen voor het leerproces. Op deze manier erkennen ze dat wat echt belangrijk is, is wat ze doen en de moeite die ze doen, niet zozeer hun resultaten.
Zoals je hebt gezien, kun je ze gemakkelijk versterken door “goede strategieën te gebruiken voor een project, gefocust te blijven, bij een project te blijven als er obstakels opduiken, meditatief te plannen, aandacht te besteden aan details ” (Willingham, 2005).
8. Maak een studieplan
Om kinderen te motiveren om te leren, is het handig om een studieplan te maken. Hiermee kunnen ze anticiperen op wat ze nog moeten doen, naast evalueren wat ze al hebben gedaan.
Het plan fungeert als kompas. Daarom hoeven kinderen geen energie te besteden aan het beslissen wat ze in een week gaan studeren, omdat het al in het plan is vastgelegd.
Binnen dit plan zijn pauzes echter belangrijk. Dat komt omdat het voor kinderen gemakkelijk is om moe en overweldigd te worden. Als dit gebeurt, zullen ze zich ontmoedigd voelen door hetzelfde dat hen eerder motiveerde.
In die zin helpt planning. Het fungeert als een kompas om je te laten weten waar je bent, maar ook om te voorkomen dat de kinderen een gevaarlijke zone van overbelasting betreden. Het is altijd het beste om met kinderen te onderhandelen, zodat ze het gevoel hebben dat ze ook enige controle hebben over hun situatie. Zo help je hen ook op weg naar zelfstandigheid.
9. Leren van de waarde
Kinderen nemen actiever deel aan het leren als ze begrijpen waarvoor ze worden onderwezen, of waarom het belangrijk voor hen is om een bepaalde les te leren.
Daarom moet je constant zoeken naar de mogelijkheid om te wijzen op het nut van wat ze leren en hen uitnodigen om andere manieren te bedenken om het in het dagelijks leven te gebruiken. Dit zal kinderen motiveren omdat ze zullen ontdekken dat leren iets waardevols en nuttigs is in het leven.
Motiveren is een kunst. Het vereist subtiliteit, maar ook besluitvaardigheid, en intelligentie maar ook enthousiasme. Om kinderen te motiveren, moet je ze bovendien een tijdje op het pad begeleiden of je beschikbaar stellen om ze te helpen. Sterker nog, ze gaan altijd verder met jou naast hen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Rodríguez, J. O. (2006). La motivación, motor del aprendizaje. Revista ciencias de la salud, 4. https://www.redalyc.org/pdf/562/56209917.pdf
- Sáez, R. (2020. 13 de mayo). ¿Cómo motivar a los niños para que estudien? La vanguardia. https://www.lavanguardia.com/vida/formacion/20200508/481011428064/educacion-motivar-ninos-alumnos-estudiar-tasa-abandono-escolar.html
- Willingham, D. (2005). Pregúntale al científico cognitivo: cómo los elogios pueden motivar o desmotivar. https://www.aptus.org/web/wp-content//uploads/2020/11/C%C3%B3mo-los-elogios-pueden-motivar.pdf
- White-McNulty, L., Patrikakou, E. N., & Weissberg, R. P. (2005). Fostering Children’s Motivation to Learn. Laboratory for Student Success (LSS), The Mid-Atlantic Regional Educational Laboratory. https://files.eric.ed.gov/fulltext/ED497147.pdf
- Woolfolk, A. (2010). Psicología educativa (11ª ed.). Pearson.