'Mother', een prachtige korte film die samenwerking binnen de familie bevordert

'Mother', een prachtige korte film die samenwerking binnen de familie bevordert

Laatste update: 10 juni, 2017

Moeders spelen in onze maatschappij een ontzettend belangrijke rol, we zien ze als een soort superheldinnen die alles kunnen. We bewonderen onze moeder vanwege haar vermogen om actie te ondernemen, haar wil om krachtig te zijn en haar gave om te voldoen aan de behoeften van de hele familie.

Maar terwijl we vechten voor gendergelijkheid, nemen we nog altijd aan dat vrouwen de rol van moeders en gezinsverzorgsters op zich zullen nemen. Het is tijd dat we deze aanname eens in twijfel trekken.

De korte film die we in het teken hiervan zullen bespreken illustreert dit perfect.

‘Mother’, een prachtig eerbetoon

‘Mother’, zo luidt de titel van deze prachtige korte animatiefilm die in 2015 werd gemaakt door een groep studenten uit Canada. De groep, die zichzelf ‘Studio Kokorosh’ noemt, slaagde erin om binnen vijf minuten op prachtige wijze te laten zien welke uitdaging moeders elke dag moeten confronteren: alles kunnen.

Alles kunnen en het emotionele centrum van de familie vormen is een verantwoordelijkheid die voornamelijk op moeders rust. Het is tijd dat we inzien hoe oneerlijk het is om van onze moeders te verwachten dat ‘ze alles doen’ en hoe ontzettend vermoeiend dit voor hen moet zijn.

De korte film werd ontzettend goed ontvangen en sprak mensen van over de hele wereld aan. In 2016 werd de film genomineerd voor een Annie Award in de categorie voor Beste Studentenfilm. Laten we de film eens bekijken …

We zouden moeders moeten waarderen omdat ze voor ons zorgen en van ons houden. We zouden hun waarde niet moeten baseren op hun vermogen om alles perfect te doen.

Deze aandoenlijke korte film bevordert samenwerking binnen de familie en het idee dat we allemaal een deel van de verantwoordelijkheid die traditioneel op moeders rust op ons kunnen nemen. Dit biedt op alle niveau’s voordelen en is natuurlijk de beste manier om gelijkheid te bewerkstelligen.

Samenwerken is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen

Het is belangrijk dat kinderen meehelpen met de huishoudelijke taakjes. Elk lid van de familie zou verantwoordelijkheden moeten hebben die passen bij zijn of haar leeftijd en vermogen. Onze kinderen kunnen hier op jonge leeftijd al mee beginnen door zelf hun speelgoed op te ruimen, door te helpen met het dekken en afruimen van de tafel, door hun kleren netjes op te vouwen, hun bed op te maken, etc.

Mother Moeder

Over het algemeen hebben we de impliciete en onjuiste overtuiging dat bepaalde verantwoordelijkheden niet passen bij de kindertijd. De gewoonten die we als kind echter ontwikkelen zullen ons voor de rest van ons leven bijblijven. Taakjes en verantwoordelijkheden zullen tevens het zelfbeeld en het gevoel van eigenwaarde van een kind stimuleren en ervoor zorgen dat het kind emotionele vaardigheden ontwikkelt die hem goed van pas zullen komen in de toekomst.

Het is belangrijk dat hun verantwoordelijkheid niet rust op het idee dat ze ‘mama helpen’, nee, kinderen moeten leren dat ze bepaalde dingen zelf moeten doen juist omdat we af willen rekenen met het vooroordeel dat mama alles ‘hoort’ te doen.

Samenwerking binnen de familie is de enige manier om het emotionele welzijn van elk lid te bevorderen, beginnend bij de moeder en vader en eindigend bij de kinderen.

Jouw moeder zal er zijn, zelfs als de rest is weggegaan

Jouw moeder zal er zijn, zelfs als de rest weg is. We moeten niet vergeten wat ze voor ons doen, hoe klein het ook gemaakt wordt…  Meer »


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.