Negen goede spellen voor de geest

Spellen zoals backgammon en wiskundige puzzels kunnen zeer nuttig zijn om je intellectuele flexibiliteit te vergroten.
Negen goede spellen voor de geest

Laatste update: 02 september, 2021

Spellen om de geest te trainen hebben geen leeftijdsgrens. Kinderen, volwassenen en zelfs ouderen kunnen deze cognitieve vaardigheidsspellen spelen. In feite revitaliseren ze de hersenen.

Tegenwoordig hebben we toegang tot veel nieuwe technologieën. Computers, mobiele telefoons en tablets bieden duizenden mogelijkheden om je brein via apps te activeren. Toch mag je fysieke games niet vergeten. Bedenk eens hoe leuk het is als je bijvoorbeeld je partner verslaat in een potje schaken.

Hieronder delen we een lijst met enkele van de spellen die je kunt spelen. Onthoud echter dat er nog veel meer zijn. Je fantasie kent geen grenzen en je kunt altijd nieuwe spellen of variaties op bestaande spellen bedenken.

‘Wat is de moeilijkste taak ter wereld? Denken.’

 Ralph W. Emerson

Radertjes in de hersenen

Spelletjes om de geest te oefenen

Spellen om de geest te trainen worden vaak vitamines voor de hersenen genoemd. Dit is een correcte metafoor, omdat mensen vaak denken dat ze in hun dagelijks leven genoeg doen om hun hersenen actief te houden. Maar ze hebben het mis, want multitasken veroorzaakt eigenlijk stress en angst.

Piekeren, niet genoeg slaap krijgen en de hele dag bezig zijn, bevorderen cognitieve achteruitgang. Verder maakt het niet uit hoeveel je beweegt of hoeveel superfoods je eet als je niet nieuwsgierig blijft en openstaat om nieuwe dingen te leren.

Plasticiteit is het vermogen van de hersenen om de structuur te veranderen op basis van je gedrag. Het stelt je in staat om je beter aan te passen aan je omgeving. Bovendien geeft dit geweldige talent je de mogelijkheid om dagelijks te genieten van spellen voor de geest.

Als je ook gezonde gewoontes hebt, zullen je lichaam en geest het waarderen. Een gezond, wendbaar en nieuwsgierig brein staat synoniem voor psychologisch welzijn. Om deze reden is het de moeite waard om een aantal van deze spellen eens te proberen.

Logische spellen om je lateraal denken te ontwikkelen

Raadsels, puzzels en uitdagende verhalen zijn logische spellen die je kunnen helpen creatief te denken. In feite moet je zowel inductief als deductief redeneren toepassen, evenals innovatieve manieren van denken. Hier is een voorbeeld:

Vraag: Welke vraag kan nooit worden beantwoord?

Antwoord: Slaap je?

Creatieve schrijfspellen

Voor creatieve schrijfspellen heb je maar drie dingen nodig: een stuk papier, een potlood en je fantasie. Hier zijn enkele ideeën om te delen met vrienden en familie:

  • Jan heeft drie uur lang gezocht naar zijn rode sok. Schrijf vijf voorstellen die deze situatie uitleggen.
  • Je hebt schipbreuk geleden op een onbewoond eiland. Welke boodschap zou je in een fles doen voordat je hem in de oceaan gooit?
  • Kies een van de zeven hoofdzonden en schrijf er een verhaal over.

Het klassieke schaakspel

Schaken is terug in de krantenkoppen dankzij de tv-serie The Queen’s Gambit. Als je dit spel nog niet onder de knie hebt, is het tijd om te beginnen.

Studies zoals die van de Universiteit van Vila Velha (Brazilië) beweren dat schaken de cognitieve functie optimaliseert, aandacht en concentratie ontwikkelt en zelfs het oplossen van problemen verbetert.

Backgammon, een van de oudste spellen

Iedereen die een fan was van Lost zal zich een aantal personages herinneren die een spel speelden met ronde tegels op een bord met een langwerpig driehoekig ontwerp. Dit is backgammon, een spel dat teruggaat tot het oude Egypte. Archeologen vonden dit spel zelfs tussen de bezittingen van Toetanchamon. Spelers hebben een verfijnde set strategische vaardigheden nodig om dit spel te spelen.

Sudoku, voedsel voor de hersenen

Dit is een van de klassieke spellen om de geest te oefenen. Je hebt deze wiskundige puzzel waarschijnlijk al eens gespeeld. Sudoku is uitgevonden in de late jaren ’70 en is vandaag de dag nog steeds net zo populair en uitdagend.

scrabble

Tegenwoordig is Scrabble een van de meest gedownloade games. Scrabble is een eenvoudig maar fascinerend spel. Je vormt woorden van geletterde blokjes. Elke letter is verschillende punten waard. Het doel is om al je blokjes op te maken en de hoogste score te behalen.

Chinese dammen

Iedereen kent het klassieke damspel. Chinees dammen is iets complexer. Twee tot zes mensen spelen tegelijkertijd. Je moet de stukken op het stervormige bord naar de tegenoverliggende hoek verplaatsen, met behulp van eenstapsbewegingen of bewegingen die over andere stukken springen.

Chinese schijven

Rubiks kubus

Dit is een van de klassieke spellen om de geest te oefenen. De Rubiks kubus duwt technologie opzij, omdat je het fysiek moet manipuleren. Het is een geweldige manier om je visueel-ruimtelijke vaardigheden te verbeteren.

Een verborgen object vinden

Veel apps bieden dit soort games. ‘Zoek en vind’-spellen verbeteren je aandachtsspanne, differentiatie, concentratie en geduld.

Een paar jaar geleden hadden we alleen de Where’s Wally?-boeken. Tegenwoordig zijn er echter mysterieuze kastelen, geheime eilanden en tal van andere fantastische scenario’s waar je naar je verborgen voorwerpen kunt zoeken. Er is geen betere tijd dan nu om je hersenen te trainen, dus probeer een paar van deze spellen! Wellicht ook interessant voor jou

De relatie tussen videospelletjes en intelligentie
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De relatie tussen videospelletjes en intelligentie

Videospelletjes maken deel uit van ons leven. Zijn ze echter ook goed voor onze intelligentie? Wat is de relatie tussen videospelletjes en intellig...  • Franklin, G. L., Pereira, B. N. G. V., Lima, N. S. C., Germiniani, F. M. B., Camargo, C. H. F., Caramelli, P., & Teive, H. A. G. (2020, March 1). Neurology, psychiatry and the chess game: A narrative review. Arquivos de Neuro-Psiquiatria. Associacao Arquivos de Neuro-Psiquiatria. https://doi.org/10.1590/0004-282X20190187

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.