Negatieve gedachten uitschakelen: 7 strategieën
Negatieve gedachten uitschakelen is niet altijd makkelijk. Het is makkelijk om in een gewoonte te vallen van negatief denken. Vooral wanneer we een hoop van deze gedachten hebben verzameld en op die manier een inertie hebben gecreëerd die de filters beïnvloeden die we gebruiken om informatie te verwerken. De gedachten waar we het over hebben kunnen met elkaar verweven worden als een kleine sneeuwbal die van een heuvel afrolt. Op die manier kan een kleine en onschuldige gedachte, onbewust en onopzettelijk bevrijd, uiteindelijk een enorm gevaarte worden die al onze emoties, acties en de rest van onze gedachten besmet.
Net als de sneeuwbal die uit de hand loopt, steeds groter en groter, sneller en sneller, zo vreten negatieve gedachten onze energie op en stelen ze al onze kracht. En hoe meer je jezelf inlaat met deze negatieve gedachten, des te sterker ze worden. Ze worden steeds erger, hoe moeilijk het is om die kleine sneeuwbal te stoppen wanneer deze eenmaal naar beneden is gaan rollen en groter is geworden, nog moeilijker is het om een bal van negatieve gedachten te stoppen die al begonnen is met rollen.
Dus actie ondernemen om de bal tegen te houden kan een geweldige strategie zijn, zodat je later niet enorm veel moeite hoeft te doen om hetzelfde doel te bereiken.
Wat zouden we moeten doen met negatieve gedachten?
Het leven geeft ons uitdagingen. Vaak zonder dat ons te sparen of zich te bekommeren om de resources die we hebben. Dus in dat opzicht is het normaal om negatieve of defaitistische gedachten te hebben. Maar ze voeden, eraan vasthouden of zelfs ze achterna zitten verlaagt onze kwaliteit van leven en vergiftigt ons zelfbeeld. Waarom moeten we ons zelfvertrouwen zo aanvallen?
Negatieve gedachten vormen de muren van jouw persoonlijke gevangenis, een gevangenis die je zelf maakt. Om jezelf uit die gevangenis te halen hoef je slechts jouw manier van denken te veranderen.
Soms kan een negatieve gedachte pijn doen en vaak vormt het onze acties. Het kan ervoor zorgen dat we ons wanhopig gedragen zelfs wanneer dit niet nodig is. Het kan ons ook aanmoedigen om de handdoek in de ring te gooien door een gebrek aan resources of vaardigheden wanneer we in werkelijkheid nog een hoop te zeggen hadden. Uiteindelijk hebben negatieve gedachten de neiging om onze beslissingen vorm te geven en niet bepaald op een positieve manier.
Dus waarom voeden we een negatieve gedachte wanneer we zo goed weten dat het ons pijn doet? Het probleem begint wanneer de eerste negatieve gedachte zich aan ons presenteert en we er niet goed mee omgaan. Wanneer de bal klein is en nog niet alles om zich heen heeft geïnfecteerd. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die omgaan met negatieve gedachten, of liever gezegd de angst die ze veroorzaken, door de vriezer ‘uit te schakelen’. Het is een strategie die juist vaak meer negatieve gedachten creëert. In dit geval gaat het over gedachten over zelfbeheersing en ons lichaam.
Met dit soort gedachten vinden we een ander vreemd fenomeen: zelfs als we ons bewust zijn van het feit dat we die ene gedachte moeten vergeten, is het nog moeilijk hem compleet uit te schakelen. Des te meer je erover nadenkt, hoe meer het de kop opsteekt. En dan loop je daar vast, obsessief bezig met iets wat jou niet alleen een slecht gevoel bezorgt, maar wat ook een serieus risico kan vormen voor je geestelijke gezondheid.
Hoe kun je negatieve gedachten uitschakelen?
Dus hoe kunnen we negatieve gedachten uitschakelen? Eerlijk gezegd kun je negatieve gedachten nooit helemaal vermijden. Soms zijn negatieve gedachten slechts een klein vonkje in onze hersenen. We moeten ons ervan bewust zijn wanneer het gebeurt, zodat we ze direct kunnen herkennen en op die manier weten of we negatief aan het denken zijn.
Alleen door je bewust te worden van je eigen negatieve gedachten kun je acties ondernemen om ze uit te schakelen.
De volgende strategieën zullen je in staat stellen om negatieve gedachten uit te schakelen en om positief te gaan denken.
1. Observeer je gedachten: negatieve gedachten zijn over het algemeen een product van cognitieve misvormingen, of patronen van irrationele gedachten. Observeer ze als een toeschouwer. Als je ze niet de controle laat overnemen over je geest, dan zullen ze vanzelf verdwijnen. Kijk naar ze als blokken hout die stroomafwaarts drijven. Vroeg of laat zullen ze uit het zicht verdwijnen. Accepteer je negatieve gedachten en laat ze gaan.
2. Herdenk elke vraag waar je over aan het piekeren bent: piekeren is een obsessief denkpatroon. Wanneer we over iets piekeren, denken we dat we op die manier in staat zijn om het op te lossen, door er slechts meer over na te denken. Het is iets dat over het algemeen compleet zinloos is. Je zou hetgeen moeten oplossen wat echt deel uitmaakt van je gedachten en de dingen moeten kwijtraken die je hebt gecreëerd in je hoofd, alvorens naar een oplossing te zoeken. Raak niet in paniek wanneer blijkt dat er geen probleem is nadat je de fantasie hebt geëlimineerd, geen probleem behalve het probleem dat je zelf hebt gecreëerd.
3. Beweeg en onderneem fysiek actie tegen je gedachten: wanneer je jezelf betrapt op een negatieve gedachte, kom dan in beweging. Omschakelen naar positieve gedachten is niet erg makkelijk wanneer je hoofd zich bezighoudt met het zoeken naar een manier om te lijden. Dit is een goed moment om even te gaan wandelen, te rennen, te dansen of wat yoga-oefeningen te doen. Stop niet met denken – je geest is echt bezorgd – maar laat je lichaam de teugels overnemen en breng je geest naar een andere plek.
4. Vermijd dingen die negatieve gedachten in gang zetten: een lied, foto, boek, iets dat je op de televisie ziet, het gezelschap van bepaalde mensen… Als je eenmaal weet wat bij jou leidt tot negatieve gedachten, vermijd deze dingen dan. En vervang ze, op welke manier dan ook, met andere dingen die plezierige gevoelens in je losmaken. Martel jezelf niet en maak het niet moeilijker voor jezelf.
5. Omring jezelf met positieve mensen en fijne ervaringen: als wat je ziet, hoort en leest positief is, als de mensen om je heen positief zijn, dan zal het makkelijker zijn om negatieve gedachten op afstand te houden. Elke trigger van negatieve gedachten zal makkelijker uit te schakelen zijn als je omringd wordt door optimisme.
6. Herhaal positieve uitspraken in situaties waarin je doorgaans negatief dacht: negatief denken is vaak een aangeleerde gewoonte. Pak dus de gewoonte op om positief te denken in die scenario’s waarin je normaal gesproken geneigd was om negatieve gedachtes over je heen te laten komen. Om het te herinneren of te versterken kun je deze uitspraken voor je hebben. Geschreven op papier, op je kleding, op je computer of het bureaublad van je computer, of zelfs op je eigen huid.
7. Onthoud dat niemand perfect is en ga door: het is makkelijk om te blijven hangen in je fouten. Maar het enige wat je kunt doen is ervan leren en doorgaan. Hoezeer je er ook van wakker ligt, je zal er niets aan kunnen veranderen. En als hetgeen dat bij jou negatieve gedachten aanwakkert een zwakte of beperking is, focus je dan op je sterke punten en goede kwaliteiten. Als je niet kunt veranderen wat je hebt, zorg er dan op zijn minst voor dat je er alles uit haalt.
Gedachten duren niet eeuwig
Negatieve gedachten zijn kortstondig en tijdelijk, tenzij we ze anders maken. Ze zijn op zichzelf niet echt machtig, maar ze kunnen ons behoorlijk kwetsen als we ze de ruimte geven om te groeien. Een gedachte alleen heeft zoveel macht als dat je hem geeft. Negatieve gedachten worden groter als we ze aanzetten. Achteraf negatieve gedachten uitschakelen is een moeilijke taak: het is dan namelijk geen gedachte meer, maar een gewoonte.
We zijn allemaal verantwoordelijk voor de manier waarop we onze eigen gedachten verwerken. Het maakt niet uit waar de gedachte vandaan komt. Wat van belang is, is dat je het kunt uitschakelen en een goede omgeving kunt creëren net zolang totdat deze gedachten verdwijnen. De sleutel is om deze negatieve gedachten te detecteren voordat ze de tijd krijgen om zich te nestelen in je hoofd en je bondgenoten te verslaan.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Bailey 2nd, J. A. (2003). The foundation of self-esteem. Journal of the National Medical Association, 95(5), 388.
- Barrett, L. F., Mesquita, B., Ochsner, K. N., & Gross, J. J. (2007). The experience of emotion. Annual review of psychology, 58, 373.
- David, S. (2020). Agilidad emocional: Rompe tus bloqueos, abraza el cambio y triunfa en el trabajo y en la vida. EDITORIAL SIRIO SA.
- Hayes, S. C. (2020). Una mente liberada: la guía esencial de la terapia de aceptación y compromiso (ACT). Ediciones Paidós.
- O´Connell, M. (2018). Una vida valiosa: los procesos de la terapia de aceptación y compromiso. Ediciones B.