Neem een risico en kom uit je comfortzone!

Neem een risico en kom uit je comfortzone!

Laatste update: 08 november, 2017

We geloven vaak dat het lot, geluk of toeval verantwoordelijk zijn voor wat er met ons gebeurt, maar het feit is dat we zelf nog steeds verantwoordelijk zijn voor ons eigen lot. We kunnen het veranderen, we kunnen leven in vrijheid en we kunnen kiezen tussen de verschillende mogelijkheden die het leven ons biedt.

Het probleem is dat ons leven veranderen ons bang maakt en ervoor zorgt dat we ons voelen alsof we de controle verliezen. Kort gezegd: we zijn bang om onze comfortzone te verlaten. We leven volgens de uitdrukking “je kunt maar beter weten waar je aan toe bent”.

Comfortzone

In 2003 sprak psycholoog Senninger hierover door te refereren naar de drie gebieden van leren:

  1. Comfortzone. Dit is een gebied waarin we zonder angst leven. We hebben vertrouwen in onze kennis van het leven. Alles blijkt makkelijk en nuttig te zijn en er is niets dat ons bang maakt.
  2. Leerzone. Hoewel we dit gebied niet zo goed kennen, ervaren we het langzaam en we kunnen het doorstaan. In dit gebied gaan we om met de kleine uitdagingen die het leven ons geeft, die we overwinnen.
  3. Paniekzone. Niemand vindt dit gebied prettig. Hier ervaren we angst, wantrouwen, risico, onzekerheid, gevaar…

Misschien komt er een nieuwe liefde die ons blij maakt, maar tegelijkertijd maakt dit ons bang omdat we ons in een comfortabele zone bevinden met de persoon met wie we al jaren samen zijn, maar niet echt gelukkig zijn. Of er komt een nieuwe baan op ons pad die ons bang maakt door verschillende oorzaken, maar op vele manieren is hij waarschijnlijk wel beter dan de baan die we al hadden. We zijn eraan gewend geraakt en we voelen ons er comfortabel bij, omdat het geen uitdagingen biedt.

Maar wat is er mis met de comfortzone als we ons daar prettig bij voelen? Nou, zonder dat we dit doorhebben, kan de comfortzone onze gevangenis worden en op een bepaald moment gaan we ons afvragen of we wel de juiste keuzes hebben gemaakt door dingen af te wijzen omdat we bang waren voor de veranderingen. Wat als ik wel die nieuwe relatie was aangegaan? Wat als ik die baan wel had aangenomen?

Deze “wat als” vernietigt ons van binnen. Het is goed om daarom langzaam je comfortzone te verlaten. Dit kan heel lonend zijn.

Er is meer in het leven buiten de comfortzone en soms leven we in een gouden kooi, die toch nog steeds een kooi is. Als we uitvliegen net als jonge vogels die het nest verlaten, zullen we ons realiseren dat de wereld vol zit met leuke dingen – en soms wat minder leuke, natuurlijk.

We voelen ons levendiger en beter met iedere dag dat we die hindernissen van angst overwinnen. Want leven in angst, een angst die soms alleen in ons hoofd zit, kan ons ons hele leven lang beïnvloeden en ervoor zorgen dat we niet zo gelukkig zijn als we wel zouden willen zijn.

Hoe kunnen we uit onze comfortzone komen?

  • Leer jezelf uit te dagen.
  • Leer dat mislukkingen ons ontmoedigen, maar dat ze ons ook kunnen inspireren en dat je er veel van kunt leren.
  • Heb er plezier in als je begint met vechten voor je dromen en neem iedere keer een grotere stap.

Confronteer het leven met creativiteit!

En om daarmee te beginnen, laten we je dit liedje horen…


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.