Nee tegen een restrictief dieet, ja tegen gezonde gewoonten

Is een restrictief dieet gezond? Zijn er andere manieren om af te vallen? Je weet het misschien niet, maar een goede verandering in je dagelijkse gewoonten kan je meer helpen dan je denkt. Ontdek hier hoe je dit doet!
Nee tegen een restrictief dieet, ja tegen gezonde gewoonten

Laatste update: 09 april, 2021

Ja of nee tegen een restrictief dieet? Dat is de vraag. Ben jij zo iemand die aan een dieet begint om zich vervolgens schuldig en gefrustreerd te voelen? Heb je het gevoel dat je maar half van jezelf geniet?

Hier zijn wat hulpmiddelen om je te helpen begrijpen wat er achter de dieetcultuur zit. En hoe je populaire wonderdiëten kunt onderscheiden van gezonde leefgewoonten. Zeg vaarwel tegen beperkende diëten en zorg goed voor jezelf. Dit zijn de sleutels tot het doorbreken van deze vicieuze cirkel.

Wat zit er achter de dieetcultuur?

Een vrouw noteert haar omvang in een notitieboekje

De betekenis van het woord “dieet” komt uit het Grieks. Het werd gedefinieerd als “de soorten voedsel die een persoon op regelmatige basis eet.

In de loop der jaren is dit woord veel meer dingen gaan betekenen. Het is een begrip geworden dat niet alleen met een dieet te maken heeft, maar ook met een manier van leven. Eén die soms afwijkt van een gezond leven, en ook één die een negatieve invloed heeft op zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid.

Het is makkelijk te zien hoe het woord “dieet” je emotionele toestand kan beïnvloeden. Op een bepaald punt is de betekenis ervan gepolariseerd en als je op dieet bent, beperk je jezelf. Als je dat niet doet, dan kun je echter eten wat je wilt.

Deze polariteit, opgelegd door de media en een dieetcultuur, kan een negatieve invloed hebben op je emoties en levenskwaliteit. Het kan je ervan weerhouden om goede eetgewoonten en een gezonde levensstijl te veranderen en vol te houden. Waarom is dit zo?

Goed voor jezelf zorgen is veel meer dan gezonde eetgewoonten

Goed voor jezelf zorgen betekent niet alleen gezond eten. Het houdt ook integriteit en harmonie in. Ook betekent het, de onmogelijkheid om fysieke en emotionele aspecten als onafhankelijke elementen van elkaar te scheiden. Zowel op een algemeen niveau als bij het veranderen van je eetgewoonten.

Neem bijvoorbeeld iemand met overgewicht (Engelse link) die wat kilo’s kwijt wil. Hij weet instinctief dat hij zijn voedselinname moet beperken. Dat komt omdat mensen denken dat hoe minder ze eten, hoe sneller ze hun doel zullen bereiken.

Een restrictief dieet is echter schadelijk voor de gezondheid. Het houdt geen rekening met belangrijke aspecten van personen, zoals hun emoties.

Volgens studies zijn mensen beter af wanneer ze psychologische elementen integreren. Die moeten hand in hand gaan met een dieetprogramma. Dit is eigenlijk belangrijker dan dat je je richt op het volgen van een restrictief dieet.

Er zit dus veel verbetering in gemengde programma’s. Niet alleen in het niveau van eigenwaarde, maar ook in de perceptie van lichaamsbeeld en zelfeffectiviteit. Deze programma’s verbeteren ook het motivatieniveau en de gehechtheid aan een veranderingsproces.

Kenmerken van een restrictief dieet

Er moet een einde komen aan de onjuiste overtuiging dat je een restrictief dieet moet volgen om gewicht te verliezen. Het eerste wat je moet weten is hoe de dieetcultuur werkt en de negatieve gedachten en emoties die het veroorzaakt. Wat zijn de kenmerken van een restrictieve dieetmentaliteit?

Deze zijn het meest algemeen:

  • Er zijn begin- en einddata.
  • Het gaat om het beperken en elimineren van de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen. Het leidt dus tot angst en negatieve gevoelens zoals schuldgevoel en frustratie.
  • Onverenigbaarheid met sociale gebeurtenissen. De mens is een sociaal dier. Elk voedingsplan dat niet verenigbaar is met je sociale leven is een doel dat je op de lange termijn niet kunt volhouden.
  • Het bevordert misschien soms snel gewichtsverlies, maar niet van lichaamsvet maar van spiermassa.
  • Het is effectief op de korte termijn.
  • In veel gevallen hebben dit soort diëten een rebound-effect.
  • Het lichaamsgewicht is de enige indicator van vooruitgang.
  • Ze leiden tot negatieve gevoelens en een laag gevoel van eigenwaarde. Dit komt omdat het doel onmogelijk te bereiken is; over het algemeen een bepaald gewicht in een korte periode.

Zeg nee tegen een restrictief dieet en ja tegen gezonde gewoonten

Een vrouw zit met haar handen in het haar boven een bord eten en een meetlint

Het begrip gezondheid is niet langer “de afwezigheid van ziekte” en is een algemene toestand van welzijn geworden, zowel lichamelijk als psychisch. Daarom is er een andere definitie voor “gezonde gewoonten.” Het is het gedragspatroon dat je als eigen aanneemt, dat zich in de loop van de tijd herhaalt en een positief effect heeft op je gezondheid.

De belangrijkste kenmerken die gezonde eetgewoonten definiëren zijn:

  • Ze worden geleid door reële doelen die helpen bij het beoordelen van kleine prestaties.
  • Gezonde eetgewoonten gaan gepaard met geleidelijke veranderingen in voeding en levensstijl.
  • Ze gaan gepaard met progressief gewichtsverlies. Dit is een gevolg, niet het doel.
  • Ze worden niet restrictief en opgelegd. Het gaat om het leren van het verscherpen van de criteria waarmee je voedsel kiest.
  • Gezonde eetgewoonten helpen gezondheidsdoelen te bereiken die in de loop van de tijd behouden blijven.
  • Bovendien bevinden ze zich fysiek en psychisch op een passend niveau, waardoor het welzijn toeneemt.
  • Ze leiden niet tot schuldgevoelens en frustratie.
  • Tot slot zijn ze verenigbaar met het sociale leven.

Laatste opmerkingen

Je kent nu de belangrijkste verschillen tussen de dieetcultuur en een verandering van eetgewoonten. Toch komt het vaak voor dat er twijfels ontstaan over de tijd en de onmiddellijkheid.

Je moet ook in gedachten houden dat het veranderen van gewoonten tijd kost. Dus, voordat je het gevoel krijgt dat je aan een restrictief dieet moet beginnen, denk er eens over na hoeveel jaren je al in deze vicieuze cirkel hebt geïnvesteerd.

Is het mogelijk om voor jezelf te zorgen door je alleen te richten op wat je ziet? Zal het straffen van jezelf met restrictieve diëten die niet eeuwig kunnen duren, je gevoel van eigenwaarde positief beïnvloeden?

Het antwoord is duidelijk: nee, in ieder geval niet op een gezonde manier. Hoe zit het met het veranderen van je focus? Wat als je investeert in iets anders? Zoiets als leren om voor jezelf te zorgen zonder diëten?


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Villalba, F. (2016). Estudio comparativo de la eficacia de dos programas dietéticos con apoyo psicológico y un programa dietético sin apoyo psicológico para el tratamiento del sobrepeso y la obesidad en la infancia y la adolescencia. Implicaciones de la ansiedad, la depresión y la satisfacción con la imagen corporal. Tesis Doctoral. Universidad de Murcia. Recuperado de: https://dialnet.unirioja.es/servlet/tesis?codigo=126989

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.