Narcolepsie: symptomen en behandeling

Narcolepsie: symptomen en behandeling
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Veel mensen zeggen dat narcolepsie meer een vloek dan een ziekte is. Het is een chronische en neurologische slaapstoornis, waarbij patiënten, naast overmatige slaperigheid, plotselinge slaapverlamming, hallucinaties en zelfs flauwvallen kunnen ervaren. In dit artikel kijken we naar de symptomen en de behandeling van narcolepsie.

Narcolepsie is zowel invaliderend als eigenaardig tegelijk. Het komt onder de algemene bevolking slechts incidenteel voor. Er is nog steeds geen genezing mogelijk voor deze aandoening. Er zijn echter verschillende behandelingen die ervoor zorgen dat de patiënt een redelijke kwaliteit van leven heeft en in staat is om de controle over zijn dagelijks leven te nemen.

Dr. Meir H. Kryger, een expert in geneeskunde en slaappsychologie, zegt dat er weinig aandoeningen complexer zijn dan narcolepsie. Hij legt in een van zijn artikelen uit dat hij patiënten heeft behandeld die, in plaats van het krijgen van een narcolepsie-diagnose, ten onrechte waren gediagnosticeerd met schizofrenie.

Kinderen en tieners kunnen een verkeerde vanwege de hallucinaties die de aandoening kan veroorzaken. Ze zien denkbeeldige objecten en mensen en dit soort ervaringen veroorzaken veel trauma’s.

Leven in een wereld waar men het verschil niet kan zien tussen wat echt is en wat in de droomwereld thuishoort, is niet eenvoudig. Het is een leven vol angst en frustratie omdat de patiënt het gevoel heeft dat hij of zij geen controle heeft over het eigen lichaam.

Man wrijft in zijn ogen achter het stuur van zijn auto

Wat is narcolepsie?

Narcolepsie is een neurologische aandoening, maar wetenschappers begrijpen nog steeds niet wat de oorzaak is. Eén ding wat deskundigen hebben kunnen verduidelijken is dat het een erfelijke ziekte is. Er zijn bepaalde genetische herkenningstekens die bepalen of een persoon het risico loopt om het te krijgen of niet.

Een ander kenmerk van narcolepsie is dat het een auto-immuunziekte is. Om onbekende redenen valt het lichaam zichzelf aan, verandert het bepaalde processen en keert het de patronen en cycli van het lichaam om. Daarom zijn de slaappatronen verstoord en ervaren mensen die eraan lijden dromen en nachtmerries terwijl ze nog wakker zijn.

Kenmerken van narcolepsie

Als we denken aan iemand die aan narcolepsie lijdt, stellen we ons een persoon voor die van de ene seconde op de andere in diepe slaap kan vallen. We denken aan iemand die overmatig slaapt en ‘s nachts last heeft van slaapwandelen. Het is echter nog veel meer dan dat. Hier zijn enkele van de symptomen van narcolepsie:

  • De meeste mensen hebben last van stemmingsstoornissen. Bovendien kunnen intense emoties, soms zelfs een simpele lach, leiden tot spierverlamming en flauwvallen.
  • Een ander symptoom is slaperigheid overdag. Een merkwaardig aspect van deze aandoening is dat de behoefte van degene om de ogen te sluiten en te slapen niet alleen ontstaat in monotone repetitieve situaties, zoals wanneer ze op de bank tv kijken of lezen. Narcolepsie ontstaat ook wanneer de persoon rijdt, werkt of zelfs een maaltijd deelt met vrienden.
  • Hallucinaties. Zoals we in het begin al zeiden, is de meest intense ervaring van de patiënt hallucinaties, die auditief, visueel of tactiel kunnen zijn.
  • Slaapverlamming is een ander veelvoorkomend symptoom. Dit is een vorm van parasomnie die ergens tussen de slaap en wakkere toestanden plaatsvindt. De persoon is niet in staat om te bewegen of te reageren, waardoor hij een intens gevoel van angst ervaart.
  • Het komt ook vaak voor dat de patiënt last heeft van geheugen- en concentratieproblemen.
  • Ook hebben sommige mensen last van eetstoornissen.
Slapende hond

Behandelingen

Narcolepsie treft mannen en vrouwen in gelijke mate, en treft zelfs dieren. De behandeling van elke patiënt zal verschillend zijn, afhankelijk van zijn of haar individuele behoeften. Hier zijn de meestvoorkomende behandelingsstrategieën:

  • Geplande dutjes en een goede slaaphygiëne.
  • Artsen schrijven vaak stimulerende middelen zoals methylfenidaat, dextro-amfetamine en metamfetamine voor.
  • Voor de behandeling van hypnagogische hallucinaties en slaapverlamming zijn antidepressiva, vooral tricyclische antidepressiva, zeer nuttig.
Verschillende soorten pillen als behandeling van narcolepsie

Als conclusie kunnen we stellen dat, hoewel deze ziekte niet veel voorkomt, het een grote invloed kan hebben op het dagelijks leven van de patiënt.

Bovendien komt het ook vaak voor dat de patiënt het gevoel heeft dat hij de controle kwijt is en dat hij gek wordt, vooral als de hallucinaties vaak voorkomen. Met de hulp van goede medische deskundigen en een geschikte behandeling, kan de patiënt echter sterk vooruit gaan.

We moeten gevoeliger zijn voor mensen die aan deze slaapstoornis lijden en hun aandoening behandelen als iets heel gewoons, en niet als iets bijzonders.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.