Myers-Briggs Type Indicator en Jung

INTJ, ESTP, INFJ... Deze raadselachtige codes beantwoorden verschillende profielen op basis van de bekende Myers-Briggs persoonlijkheidstest. Dit instrument is gebaseerd op één van de meest interessante theorieën van Carl Jung: persoonlijkheidstypen.
Myers-Briggs Type Indicator en Jung
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

De persoonlijkheidstest van Myers-Briggs is een van de bekendste persoonlijkheidsinstrumenten. Het heeft echter niet de acceptatie van de hele wetenschappelijke gemeenschap. Dit komt omdat het geen test is die voldoet aan de normen van betrouwbaarheid en validiteit. Desalniettemin is de MBTI nog steeds enorm populair.

Wie heeft er niet iets gelezen over de INFJ-persoonlijkheid, dat profiel gekenmerkt door introversie, intuïtie, gevoel en oordeel? Ook kan de INFP-persoonlijkheid met jou resoneren, zoals Carl Jung het ‘de genezer’ noemde.

Hoe dan ook, er is een duidelijk feit: deze letters, georganiseerd in labels als bijvoorbeeld INTJ en ESTP, trekken beslist de aandacht van mensen en wekken nieuwsgierigheid op.

Het zou geen vergissing zijn om te zeggen dat het ondanks zijn beperkingen nog steeds een van de meest gebruikte instrumenten is. Het is een soort inventaris in de vorm van een zelfrapportage.

Met andere woorden, je kunt het zelf online doen en ontdekken wat je persoonlijkheidstype is. Het volgt de standaard die is ontwikkeld door Katherine Briggs en haar dochter Isabel Briggs-Myers in 1942.

Dit instrument is gebaseerd op het bekende boek Psychological Types van Carl Jung. Hoewel je het misschien niet weet, was Jung de eerste die de begrippen introversie en extraversie introduceerde.

Ook heeft hij uit deze tweedeling acht persoonlijkheidstypen vastgesteld. De persoonlijkheidstest van Myers-Briggs is gebaseerd op deze typologie en gaat nog een stapje verder. Lees verder om meer te weten te komen over deze test.

”Men wordt niet verlicht door lichtfiguren voor te stellen, maar door de duisternis bewust te maken.”

-Carl Jung-

Myers-Briggs Type Indicator

De persoonlijkheidstest van Myers-Briggs, kenmerken en betrouwbaarheid

Isabel Myers en haar moeder Katherine waren gefascineerd door Jungs theorie toen ze die tegenkwamen. Daarom namen ze het op zich om zijn theorie op een praktische manier toe te passen om mensen te helpen individuele verschillen beter te begrijpen.

Met andere woorden, om de kennis van de menselijke persoonlijkheid te verdiepen en op zijn beurt een benadering van menselijk potentieel en beperkingen te vergemakkelijken.

Ze begonnen deze indicator te ontwikkelen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze hadden al artikelen gepubliceerd waar veel interesse voor was, zoals ‘Ontmoet jezelf: hoe je jezelf kunt vinden door de persoonlijkheidsbox’ en ‘Up from barbarism’.

Dus toen ze de Myers-Briggs persoonlijkheidstest voor het eerst presenteerden, deden ze dat met het idee om de arbeidsselectieprocessen te vergemakkelijken. Het doel was om mensen te helpen bij het kiezen van die banen die hun geluk en persoonlijke voldoening het meest konden vergroten.

Twee jaar later verbeterden ze dit instrument wat door een handleiding te publiceren over het gebruik ervan. In 1956 veranderde het zijn naam naar de huidige: Myers-Briggs Type Indicator.

Welke informatie geeft de Myers-Briggs Type Indicator ons?

De Myers-Briggs persoonlijkheidstest vertelt je hoe je informatie over je persoonlijkheidstype kunt verkrijgen. Deze test beschrijft maximaal 16  zeer specifieke typen.

Het doel van de test is daarom om je te helpen bij het vergemakkelijken van zelfontdekking, om te weten hoe je de wereld verwerkt, hoe je je gedraagt en hoe je met elkaar omgaat. Ook om te ontdekken wat je sterke punten zijn om te kunnen kiezen voor verschillende professionele voorkeuren. Het is zelfs om te weten hoe compatibel je bent met andere mensen.

Voorbeeld van de testresultaten

Wat meet deze persoonlijkheidstest?

Deze test is gebaseerd op vier schalen.

Extraversie (E) – Introversie (I)

Onthoud dat iedereen zowel een extraverte als introverte kant heeft. Er is echter altijd een grotere neiging tot een van de twee.

Sensing (S) – Intuïtie (I)

Deze dimensie verwijst naar twee manieren van interactie met wat je omringt. Mensen die voelen hebben de neiging om veel aandacht te schenken aan de werkelijkheid en doen dit door middel van hun zintuigen.

De intuïtieve persoon laat zich echter meeslepen door meer abstracte factoren zoals emoties, patronen en indrukken. De laatste zijn ook fantasierijker en bedachtzamer.

Thinking (T) – Feeling (F)

Deze dimensie (denken – voelen) biedt informatie over hoe je beslissingen neemt. Sommige zijn logischer en objectiever (redeneren en denken) en andere zijn emotioneler.

Judging (J) – Perceiving (P)

De laatste schaal (beoordelen en waarnemen) vertelt je hoe je je omgeving interpreteert en hoe je beslist. Er zijn dus mensen die oordelen en altijd vaste beslissingen nemen. Aan de andere kant zijn er mensen die flexibeler, opmerkzamer, gevoeliger en aanpasbaar zijn.

Tot slot, op basis van de resultaten die je in elk van deze vier dimensies verkrijgt, zal een code worden omgezet in een reeks letters die je persoonlijkheidsstijl zullen bepalen:

 • ISTP – de vakman
 • ISFJ – de beschermer
 • ISFP – de artiest
 • INFJ – de advocaat
 • INFP – de genezer
 • INTJ – de architect
 • INTP – de denker
 • ESTP – de overtuiger
 • ESTJ – de directeur
 • ESFP – de dappere
 • ESFJ – de verzorger
 • ENFP – de kampioen
 • ENTP – de omvormer
 • ENTJ – de gezagvoerder
Vrouw denkt na over welke persoonlijkheid bij haar past

Toepassing en betrouwbaarheid van de Myers-Briggs persoonlijkheidstest

Zoals we aan het begin van het artikel al zeiden, is de Myers-Briggs persoonlijkheidstest geen instrument dat alom door experts wordt geaccepteerd. Het is een populair en controversieel instrument. Om te beginnen zijn de beschrijvingen enigszins diffuus om gedrag te beschrijven.

Zozeer zelfs dat de wetenschappelijke gemeenschap erop wijst dat dit instrument valt binnen wat zij het Forer-effect noemen. Dat wil zeggen, het is slechts een beschrijving waarmee je je onmiddellijk identificeert.

Merk ook op dat dit instrument, ondanks zijn kritiek, zijn lage betrouwbaarheid en validiteit vaak wordt gebruikt in de beroepssector.

Zoals een onderzoek van Allen Hammer uitlegt, wordt het op veel scholen meestal toegepast om leerlingen te helpen hun roeping te achterhalen. Het is ook een terugkerende test op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en de test die mensen online doen om meer over zichzelf te weten te komen.

Het zal echter altijd succesvoller zijn als een gespecialiseerde professional de resultaten uitlegt en je uiteindelijk adequate begeleiding biedt. Hoe dan ook, niemand kan ontkennen dat het nog steeds een aantrekkelijke en interessante bron is.  Wellicht ook interessant voor jou

We vergelijken en zetten 5 persoonlijkheidstests tegenover elkaar
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
We vergelijken en zetten 5 persoonlijkheidstests tegenover elkaar

Persoonlijkheidstests zijn één van de meest gebruikte instrumenten in de psychologische praktijk. Ze zijn nuttiger dan we denken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.