Mom shaming: is een echte moeder een slechte moeder?

Mom shaming: is een echte moeder een slechte moeder?
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 27 december, 2022

Stress, geen tijd hebben, verantwoordelijkheden, de mening van andere mensen… Dit zijn enkele van de redenen waardoor vrouwen zichzelf slechte moeders vinden. Vandaag de dag noemt men dit fenomeen mom shaming.

Auteur Jill Churchill zegt dat het niet mogelijk is om de perfecte moeder te zijn, maar er zijn duizenden manieren om een goede moeder te zijn. Sommige vrouwen aspireren echter om perfect te zijn. Of dit nu externe of interne druk is, het idee is net zo veel voorkomend als verkeerd.

Een onderzoek laat zien dat mom shaming echt is

Helaas wordt de fantasie van een perfecte moeder zijn ook overgedragen op de kinderen. Deze kritieke houding creëert een negatieve omgeving die de kinderen onzeker maakt en hun ontwikkeling in de weg staat.

Mom shaming

En in deze tijd van geavanceerde technologie, het internet en de sociale media is het moeilijk om jezelf vrij te houden van kritiek die niet constructief is. Helaas heeft dit ook invloed op moeders. Daarom heeft de Universiteit van Michigan een belangrijk onderzoek gedaan naar het publieke oordeel dat zo makkelijk plaatsvindt op de sociale media.

De realiteit die aan het licht komt in dit onderzoek is ontmoedigend. Volgens de resultaten hebben twee van de drie moeders last van dit soort kritiek. Ze zeggen zich te schamen bij het lezen van het oordeel van anderen.

De waarheid over oordelen

We zien veel onproductieve en ontmoedigende waarheden opkomen uit dat onderzoek. Bijvoorbeeld zo zeggen meer dan de helft van de onderzochte moeders dat ze kritiek of slecht advies hebben gekregen van familieleden.

Het ergste is dat iedere reactie, ieder oordeel zwaar weegt op moeders. Het zorgt ervoor dat ze zich onzeker voelen over hun rollen als moeders. Met andere woorden, alle kritiek (vaak achteloos en ongevraagd), alle mom shaming, zorgt ervoor dat vrouwen zich onzeker voelen en schamen.

Moeder en dochter

Als gevolg daarvan hebben vrouwen moeite met het vinden van ‘de juiste manier’ om moeder te zijn. Ze krijgen kritiek op de manier waarop ze hun kinderen straffen, op het dieet van hun kinderen, zelfs de manier waarop ze borstvoeding geven.

Mensen stellen constant hun vaardigheden aan de kaak. Dit zou geen probleem zijn als het alleen af en toe gebeurde. Als het iedere dag gebeurt tast het het zelfvertrouwen aan. We hebben bewijs dat mom shaming het zelfs haar rol als moeder en haar relatie met de kinderen en haar partner beïnvloedt.

“De armen van een moeder zijn gemaakt van tederheid en kinderen slapen er heerlijk in.”

Victor Hugo

Mom shaming is niet echt want je bent geen slechte moeder

Ondanks dit alles, is mom shaming niet echt. Het is niet echt want dat gevoel van schaamte is niet goed. Het is gewoon het gevolg van een slechte gewoonte.

Het probleem waar veel moeders mee worstelen is dat ze voor alles bekritiseerd worden. Voor het hebben van een keizersnede in plaats van een natuurlijke geboorte, vanwege een postnatale depressie, voor hoe ze met hun emoties omgaan, als ze werken in plaats van thuisblijven bij de kinderen, voor het te vaak (of te weinig) met hun telefoon bezig zijn, te veel tv kijken…

Knuffelen met dochter

Zoals Clint Eastwood zegt (en excuseer ons taalgebruik): “Opinions are like assholes, everyone has one.” Het is echter niet makkelijk om aan dit soort druk te ontsnappen. Het komt zelfs vaak van de mensen die het dichtst bij hen staan. Dat maakt het nog moeilijker om uit deze slechte situatie te komen.

“Je zal nooit een betere of meer gulle tederheid vinden dan die van je moeder.”

Honoré de Balzac

Ten slotte zullen we Jill Churchill nog een keer aanhalen. Het is niet belangrijk om een perfecte moeder te zijn, maar om een echte moeder te zijn. Goedhartig, liefdevol en vriendelijk. Dus als je van je kind houdt en haar alles geeft wat je kunt, waarom zou je dan naar de mening van anderen luisteren?

Er is geen handboek om een goede moeder te zijn, maar er is liefde. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.