Vind jij het moeilijk om jezelf te laten horen?
Het moeilijk vinden om jezelf te laten horen wordt tegenwoordig ook wel omschreven met de term Echo-persoonlijkheidsstoornis. Dit komt vanwege de Griekse mythe van Narcissus en Echo. Echo was een bosnimf die door Hera werd gestraft en daarom voor altijd alleen nog maar de laatste woorden kon herhalen van elk gesprek dat ze hoorde.
Tegenwoordig symboliseert deze mythologische figuur alle mensen die elke dag worstelen om zichzelf te laten horen. Als jij het moeilijk vindt om jezelf te laten horen, dan is goed om te weten dat dit vaak wordt veroorzaakt doordat er een narcist bij je in de buurt is.
Echoïsme is een van de nieuwste termen binnen de psychologie. De stam van het woord doet wellicht denken aan het gehoor of gehoorproblemen. De term in zijn geheel komt echter, zoals we hierboven ook al aangaven, van die nimf die op de berg Helicon leefde en verliefd was op de mooie herdersjongen Narcissus.
Dr. Craig Malkin, hoogleraar psychologie aan de Harvard Medical School, was de eerste die het woord echoïsme introduceerde in zijn boek Rethinking Narcissism: The Secret to Recognizing and Coping with Narcissists. Nadat dit boek werd gepubliceerd, was de wetenschappelijke gemeenschap, evenals het grote publiek, zeer geïnteresseerd in deze nieuwe persoonlijkheidstrek.
Echoïsme beschrijft mensen die sterk afhankelijk zijn van anderen en vaak ongezonde relaties hebben met narcisten. Het zijn aanhankelijke en emotioneel gevoelige mensen die zich niet op hun gemak voelen als ze het middelpunt van de aandacht zijn. Ze zijn bang om hun behoeften te uiten.
Dit soort mensen geeft prioriteit aan de behoeften en verlangens van andere mensen. Ze hebben de neiging om vrij passief en niet erg agressief te zijn, omdat ze onder druk worden gezet door een narcist in hun hechte sociale omgeving.
Als je het moeilijk vindt om jezelf te laten horen
Voor alsnog is de term ‘Echo persoonlijkheidsstoornis’ nog vrij nieuw. Wij verwachten echter dat deze term in de aankomende jaren steeds bekender zal worden. Het publiek is geïnteresseerd in deze stoornis vanwege het gegeven dat narcisme zich in onze huidige samenleving steeds vaker voordoet.
Studies van onderzoekers aan de Ruhr-universiteit in Bochum, Duitsland in de Public Library of Science tonen aan dat sociale netwerken zoals Facebook dit steeds gebruikelijker maken.
Als gevolg daarvan zijn er veel mensen die het gevoel hebben dat narcisten hun dagelijks leven beïnvloeden. De aanwezigheid van een narcist beperkt hun identiteit en vooral hun mate van zelfvertrouwen.
Door iets meer in te gaan op het verhaal van Echo, zul je echter ook iets unieks opmerken. Echo was de meest assertieve en briljante gesprekspartner. Ze wist altijd iedereen te betoveren vanwege haar ongelooflijke gevoel voor humor.
Haar talent bracht Zeus ertoe om haar te gebruiken om Hera te vermaken, zodat hij zelf naar andere vrouwen kon gaan. Toen Hera erachter kwam, bestrafte ze Echo door haar stem weg te nemen.
Het enige wat ze nog kon doen, was de laatste woorden van de gesprekken van andere mensen herhalen. Echo’s marteling werd intenser toen ze verliefd werd op Narcissus en hij haar uitlachte vanwege haar vloek.
Toen dit gebeurde, werd Echo uitermate wanhopig en verdrietig. De afwijzing en vernedering waren veel pijnlijker dan het verliezen van haar stem. Echoïsme belichaamt dit essentiële idee. Wellicht was je voorheen een zeer capabele, sterke en geestige persoon.
Desalniettemin heeft de eenvoudige aanwezigheid van een narcist in je leven de macht om je volledig weg te cijferen. Je vindt het moeilijk om jezelf te laten horen, je verstopt je en vindt toevlucht in die donkere berggrot op Helicon net als Echo.
Hoe weet je of de term ‘Echoïsme’ op jou van toepassing is?
Mensen die last hebben van Echo Persoonlijkheidsstoornis (EPD) hoeven niet per se een laag zelfbeeld te hebben of zeer afhankelijk te zijn. Eigenlijk is het een stuk complexer dan dat.
- Mensen met EPD zijn erg emotioneel gevoelig.
- Ze kunnen zeer goed naar anderen luisteren en zijn erg empathisch. Ze voelen zich echter niet op hun gemak om hun behoeften te delen met anderen.
- Dit soort mensen kan zichzelf niet op waarde schatten en herkennen zelden hun eigen prestaties.
- Ze nemen geen initiatief, omdat ze andere mensen niet lastig willen vallen. Mensen met EPD slaan projecten af als ze het geringste vermoeden hebben dat het voor iemand anders problemen zou kunnen opleveren.
- Het komt vaak voor dat dit soort mensen een narcistische ouder hebben. Een of beide ouders hebben hun emotionele en persoonlijke behoeften verwaarloosd (of actief afgestoten).
- Het is het vermelden waard dat mensen met EPD zich over het algemeen bewust zijn van hun eigen problemen en ze ook begrijpen. Ze ervaren veel innerlijke conflicten. Soms proberen ze zichzelf wel te laten horen, grenzen te stellen, hun behoeften duidelijk te maken enzovoort. Ze bereiken echter maar zelden hun doel en dit leidt dan tot een constant innerlijk conflict.
- Tegelijkertijd hebben echoïsten vaak emotionele relaties met narcisten. Deze persoonlijkheidstypen voeden zich met elkaar. Geen van beide partijen is echter tevreden in de relatie.
Is deze stoornis een psychische aandoening?
Het moeilijk vinden om jezelf te laten horen, of EPD, is niet bepaald een psychische aandoening. Echoïsme is een eigenschap die bestaat uit een aantal ongelukkige overlevingsmechanismen.
Het is gebaseerd op een onzekere hechting tijdens de kindertijd. De narcist in het leven van het kind begroef in wezen al zijn emotionele behoeften. Stukje bij beetje leerde het kind dat het beter was om geen stem te hebben, in stilte te leven en niemand lastig te vallen. Het leerde om die sleutelfiguur te zijn die narcisten gebruiken en manipuleren.
Iedereen kan echter uit zijn persoonlijke grot komen. Zo gebruikte Echo bijvoorbeeld Nemesis om wraak te vragen. Zo ver hoef je zelf echter niet te gaan. De straf van Narcissus hielp Echo niet om haar spraakzaamheid weer terug te krijgen, haar gave met woorden.
Eigenlijk hoef je alleen maar te werken aan je zelfvertrouwen. Begrijp dat je het verdient om gezien te worden, een stem te hebben, je behoeften te uiten en genegenheid van anderen te ontvangen.
Soms is het helemaal niet zo’n slecht idee om een voorbeeld te nemen aan Narcissus en naar je eigen spiegelbeeld te kijken om jezelf eraan te herinneren hoe waardevol je bent.