Moedig zelfmotivatie aan bij kinderen

Moedig zelfmotivatie aan bij kinderen

Laatste update: 16 maart, 2017

Zelfmotivatie is een concept dat niet altijd volledig begrepen wordt. Het is meer dan een manier om een gebrek aan interesse te overwinnen of te reageren zonder te protesteren of excuses te maken. Zelfmotivatie houdt ook het initiëren van actie in en het volhouden als je alleen bent, zonder dat je iemand nodig hebt om je te duwen, aan te moedigen, te versterken of om te kopen.

Zelfmotivatie om te leren komt van nature voor bij kinderen tot een jaar of zeven. Ongeacht wat ze doen, ze willen leren en ontdekken (zowel de wereld als zichzelf), dus meestal hoef je niets te doen. Maar nadat je kind de leeftijd van zeven is gepasseerd of als je weinig motivatie in hem of haar ziet, moet je de ontwikkeling van zelfmotivatie aanmoedigen, omdat dit een vaardigheid is die ze gedurende hun hele leven nodig zullen hebben om succesvol te zijn.

Hoewel zelfmotivatie alleen van binnenuit kan komen, zijn er manieren om je kind te helpen dit gevoel van motivatie te voeden, waarbij je ze een voordeel geeft waar ze later de vruchten van plukken. Laten we hier eens naar kijken.

Moedig zelfmotivatie aan

Kinderen zijn gemotiveerder om te leren, nieuwe dingen te proberen en met andere mensen te communiceren als ze geloven dat ze hiertoe in staat zijn. Vertrouwen in ze hebben is de eerste stap naar het opbouwen van hun zelfvertrouwen.

Complimenteren

Als je je kind echt wilt helpen, geef hem of haar dan de kans om problemen zelf op te lossen, om zelf de oplossingen van puzzels te vinden en confronteer hem of haar met nieuwe situaties. Als hij of zij iets fout doet, of iets niet zo goed als zou moeten of niet op de manier die jij zou willen zien, maakt dat niet uit. Wat belangrijk is, is dat je kind zich in staat voelt het te doen.

Overbescherming van de ouders en te veel betrokkenheid zorgt ervoor dat kinderen afhankelijk worden. Daarbij voorkomt het ook dat kinderen zelfvertrouwen ontwikkelen en geen motivatie hebben om te verbeteren.

Moedig volharding aan

Beloon je kind voor de moeite in plaats van je alleen op de successen te richten. Dit zal hun zelfmotivatie verbeteren. Je zal ze helpen leren hoe ze zich moeten aanpassen, zodat ze met mislukkingen om kunnen gaan en blijven proberen tot het ze lukt.

Volhouden is een emotionele vaardigheid die de sleutel is tot succes op veel gebieden. Leer je kind te accepteren dat ze soms niet slagen en laat ze zien dat verliezen en falen een kans is om te verbeteren en te leren.

Voed hun interesses

Iedereen, ook kinderen, heeft concrete interesses. Zelfs als ze niet overeenkomen met jouw verwachtingen of interesses, moet je je kind aanmoedigen ze te ontwikkelen en te volgen.

Kind Schrijft

Manipuleer ze niet in het houden van hetgeen jij denkt dat goed voor ze is. In plaats daarvan moet je ze helpen ontdekken wat ze zelf leuk vinden. Dit geeft ze de interne motivatie die ze nodig hebben om hoopvol, actief en gelukkig te blijven. Ze zullen niet alleen in staat zijn om te doen wat ze leuk vinden, ze zullen het ook kunnen delen met de mensen die het meest voor ze betekenen.

Geef ze een kans op succes

Als er één ding is dat ons motiveert om het beste van onszelf te geven, dan is het wel de smaak van succes. Succes is verslavend. Het laat zien waar we toe in staat zijn, dat we iets kunnen bereiken, dat we onze beperkingen kunnen overwinnen en beter zijn dan we daarvoor waren.

Pas de leer van succes toe op je kind. Wil je dat hem of haar iets nieuws leren, dat hij of zij gemotiveerd is om een nieuwe vaardigheid te ontwikkelen? Laat hem of haar dan zien dat hij of zij dingen kan leren door dingen uit te proberen waarvan je weet dat hij of zij het kan. Op die manier leer je hem of haar hoe het is om te slagen.

Als je kind een nieuw doel bereikt, vier het dan in plaats van het te vergelijken met iets dat ze nog niet hebben bereikt en vertel ze niet dat ze nog een lange weg te gaan hebben.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.