Millennials: de generatie van blind dates en snelle relaties?

Veel millennials voelen zich niet in staat om de vruchten te plukken van ontluikende relaties. We leggen uit waarom.
Millennials: de generatie van blind dates en snelle relaties?

Laatste update: 02 augustus, 2022

In veel opzichten is de generatie die de Millennials genoemd wordt een keerpunt geweest. Zij verschillen in talloze opzichten van hun voorgangers, en één daarvan is hun manier van doen als het op de liefde aankomt. Het lijkt er zelfs op dat het voor hen steeds moeilijker wordt om solide en duurzame romantische relaties op te bouwen. Maar hoe komt dat?

Millennials zijn de generatie jongeren die geboren is tussen het begin van de jaren ’80 en het jaar 2000, hoewel sommigen geloven dat het alleen degenen omvat die geboren zijn tussen 1980 en 1995. Ze worden ook wel ” Generatie Y” (Engelse link) genoemd en kwamen ter wereld op hetzelfde moment als de grote revolutie in communicatie en nieuwe technologieën.

Hoewel millennials in de regel toegang hebben gehad tot al deze innovaties en meer onderwijs hebben genoten dan hun ouders, hebben ze ook te maken gehad met grote uitdagingen. The Washington Post noemde hen zelfs de “ongelukkigste generatie in de geschiedenis van de VS.”

Er wordt ook gesuggereerd dat ze zichzelf de voordelen ontzeggen die kunnen worden ontleend aan relaties die in de loop van de tijd rijpen.

“We willen niets missen omdat ons is wijsgemaakt dat we alles kunnen hebben .”

-Maria Muniz-

Vrouw op Tinder
Millennials maken vaak gebruik van dating-apps. (Editorial credit: Nikita Burdenkov/Shutterstock.com)

Millennials, een uitgedaagde generatie

Millennials kregen te maken met de grote recessie van 2008 toen ze net klaar waren met hun tienerjaren. Daarna, in 2020, toen ze jongvolwassen waren, sloeg de pandemie toe. Precies in wat de beste tijd van hun leven had moeten zijn. Beide omstandigheden hebben hen ertoe gebracht onzekere paden in te slaan, ook al zijn ze op papier zo opgeleid dat ze alles onder controle kunnen houden.

De millenniumgeneratie is ook een van de meest homogene in de geschiedenis. Hun geboorte en opvoeding vielen samen met de globalisering. Dit fenomeen heeft veel culturele en mentale grenzen opgeheven, waardoor millennials elkaar heel gemakkelijk herkennen, ongeacht waar ze vandaan komen.

De moeilijke economische situatie die zij hebben moeten doorstaan, heeft echter onverwachte gevolgen gehad. Deze generatie heeft namelijk de neiging het ouderlijk huis niet zo vroeg te verlaten. Dit is grotendeels te wijten aan de instabiliteit van de banen en de financiële ups en downs. Velen van hen hebben hun plannen ook meermaals moeten wijzigen of uitstellen als gevolg van de situatie in de wereld.

Wil je je niet binden?

Millennials zijn ook de protagonisten van grote culturele veranderingen zoals de diversificatie van seksuele voorkeuren en gezinnen. Misschien is het hierdoor, maar ook door de onstabiele wereld waarin ze zijn opgegroeid, dat zij de generatie lijken te zijn die het moeilijkst verbintenissen aangaat.

Het was deze generatie die de nu gebruikelijke praktijk inluidde om potentiële partners online te ontmoeten via sociale media en dating apps. Hoewel deze manier van daten veel flexibeler is, gaat er ook meer rekenwerk aan vooraf. De ongedwongen liefde en de natuurlijke chemie lijken inderdaad uit de mode te zijn geraakt. In plaats daarvan leven we in het tijdperk van de “profilering.”

In feite lijkt de liefde een terrein te zijn binnengetreden dat wordt geleid door de logica van “trial and error.” Daarom is het heel gewoon dat relaties, in veel gevallen, van het “snelle”-type zijn geworden. Het lijkt erop dat millennials snel flirten maar even snel de banden verbreken. Herhaaldelijk.

Tieners liggen op een muurtje in de stad
Millennials zijn ontevreden, maar worden ook ongelukkig.

De horizon opnieuw afbakenen?

Het is duidelijk niet mogelijk om te generaliseren, maar de waarheid is dat veel millennials een intiemere band met technologie lijken te hebben gecreëerd dan met andere menselijke wezens. Deze bemiddeling en de geleidelijke invasie van de sociale media in hun leven hebben ertoe geleid dat zij hun eigen identiteit definiëren door zichzelf met anderen te vergelijken.

Zelfkennis en zelfbeoordeling gaan niet ver of gaan zelfs niet de goede kant op in het kader van een wereld die zich tussen het virtuele en het reële ontvouwt. Bovendien is er weinig tijd en zelfs geen belangstelling voor het cultiveren van een persoonlijke en meer diepgaande wereld zonder endorsements, en zonder ” likes.” Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit schadelijk is gebleken voor het gevoel van eigenwaarde.

Een van de gevolgen is de angst om zich te binden. In feite, de angst om hartstochtelijk iets te voelen voor een ander mens. Misschien hebben ze het te druk of zijn ze te met zichzelf bezig. Ze haten het zeker om zich kwetsbaar te voelen. Maar tegelijkertijd missen ze misschien meer face-to-face contact met het leven en al zijn ups en downs.

Het makkelijke en het snelle zijn attributen geworden die millennials willen invoeren op het gebied van romantische relaties. Toch kan het zijn dat ze zich uiteindelijk ongelukkig voelen als ze van date naar date en van relatie naar relatie gaan. Daarom is het misschien tijd voor een heroverweging.

Millennials zijn nog jong en hun impact op deze chaotische wereld van ons is nog steeds aan het aankomen. Zij krijgen de kans om het beter te doen met de toekomstige generaties die zij uiteindelijk zullen opvoeden. Misschien zullen ze ook een revolutie leiden. Het soort dat de mens verzoent met zijn omgeving en zijn natuur, met of ondanks, technologie.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bauman, Z., Rosenberg, M., & Arrambide, J. (2005). Amor líquido (p. 133). FCE-Fondo de Cultura Económica.
  • Kurz, C. J., Li, G., & Vine, D. J. (2019). Are millennials different?. In Handbook of US consumer economics (pp. 193-232). Academic Press.
  • Myers, K. K., & Sadaghiani, K. (2010). Millennials in the workplace: A communication perspective on millennials’ organizational relationships and performance. Journal of business and psychology, 25(2), 225-238.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.