Mildred Pierce, de onbeantwoorde liefde van een moeder

Mildred Pierce is het verhaal van een Amerikaanse huisvrouw en haar gecompliceerde relatie met haar dochter Veda. Dit meesterwerk van tv-noir is een verborgen juweeltje in de HBO-catalogus.
Mildred Pierce, de onbeantwoorde liefde van een moeder

Laatste update: 18 november, 2023

Mildred Pierce is een HBO miniserie die het bekijken meer dan waard is. Kate Winslet speelt de hoofdpersoon in dit vijfdelige drama dat trouw blijft aan de roman van James M. Cain uit 1941. Het verschilt echter nogal van de film uit 1945 die veel vrijheden nam met het plot, de personages en de instellingen. Toch won Joan Crawford in deze versie een Academy Award voor beste actrice.

In tegenstelling tot films heeft het genre miniserie de luxe van meer tijd om het verhaal te vertellen. Deze serie vertelt je inderdaad veel meer over de dagelijkse gang van zaken in het leven van Mildred Pierce. Op deze manier krijg je een veel duidelijker beeld van de context rond de dramatische gebeurtenissen.

Bovendien verschuift het van het nachtmerrieachtige en noir naar iets soapachtigers – tenminste in de eerste afleveringen.

Het plot begint met Mildred die taarten bakt voor haar dochters en brengt een zekere vredigheid over voordat het overgaat in de onvermijdelijke emotionele pijn en het lijden. De miniserie slaagt erin empathie op te wekken voor de moederfiguur. Het werpt ook de transcendentale vraag op: bestaat er zoiets als een slecht mens?

Mildred Pierce, een gedenkwaardige miniserie

Kate Winslet speelt de hoofdrol in deze versie van Mildred Pierce, en ze doet er wonderen mee. Todd Haynes, de regisseur, schreef het scenario samen met Jon Raymond. Ze leggen allebei het meeste gewicht van het drama op haar schouders. De setting is verbluffend echt. De tijdschriften, het behang, het eten op de borden en zelfs de licht gedempte fotografie geven het tijdperk perfect weer.

Het verhaal geeft een nieuwe uitdrukking aan een oude oerangst: de angst van een moeder om vervangen, vernietigd of verstoten te worden door haar kind. In feite is Mildreds gekwelde relatie met haar verwende dochter Veda een variatie op andere klassieke voorstellingen van dit specifieke thema.

De serie gaat over de ontsteltenis van een moeder die zich realiseert dat haar dochter geen goed mens is. Het ligt in de lijn van films als The Bad Seed, We Need to Talk About Kevin en, recentelijk, Family Crimes.

A scene from Mildred Pierce.

Een worstelende moeder

Mildred Pierce is een huisvrouw in Glendale, Californië, wiens leven op zijn kop wordt gezet in de Grote Depressie. Haar man, een mislukte makelaar, gaat ervandoor met een andere vrouw en laat haar zonder inkomen achter. Dus moet ze het alleen hebben van het geld dat ze verdient met het bakken en verkopen van taarten aan de buren.

Brian O’Byrne speelt haar eerste man, Bert, degene die haar bedriegt. Ook is er Guy Pearce als Monty, de rijke, luie schoft die Mildred verleidt en haar onafhankelijkheid aanwakkert. Dan zijn er nog Melissa Leo, haar buurvrouw en vertrouwelinge Lucy, en James LeGros, haar zakenpartner en occasionele minnaar Wally.

Bijna alle scènes en dialogen komen uit het boek, inclusief de pretentieuze air van Veda, die als kind wordt gespeeld door Morgan Turner. In tegenstelling tot haar jongere zus Ray (Quinn McColgan), vergiftigt Veda de sfeer in het huishouden van de Pierce. Ze speelt piano en projecteert zichzelf als veel hoger op de sociale ladder ondanks het feit dat ze in een middenklasse-buurt woont.

Door de hoofdstukken heen is het publiek getuige van het bewonderenswaardige verhaal van Mildred. Ze werkt hard om haar eigen restaurant te openen met de steun van Wally en slaagt uiteindelijk in een mannenwereld. Ondertussen blijft Veda een soort wonderkind op de piano en Mildred betaalt religieus voor haar dure lessen.

Op zoek naar de fouten van Mildred Pierce in haar dochter

Het vierde deel van het verhaal springt vier jaar vooruit. Het is nu duidelijk dat de omstandigheden van Mildred sterk verbeterd zijn. Hier ontmoet je de volwassen Veda, gespeeld door Evan Rachel Wood. Ze is minder vijandig tegenover haar moeder. Tenminste, totdat een gerespecteerde muziekleraar haar vertelt dat ze niet de getalenteerde pianiste is die iedereen (vooral Mildred) denkt dat ze is.

Veda is absoluut woedend en sommige van haar manipulerende gedragingen beginnen aan het licht te komen. Op dat moment begin je je af te vragen waar Mildred de fout in is gegaan. De meeste kijkers nemen namelijk onbewust aan dat haar kwaad te wijten is aan een soort moederlijk falen.

Je zou bijvoorbeeld kunnen terugkijken naar hoe Veda’s schijnbaar onmogelijke dromen Mildred eigenlijk inspireerden. Ook is Mildred er nog steeds, en maakt ze nog steeds excuses voor de brutaliteit, het narcisme en de emotionele kilheid van haar dochter.

Beeld uit Mildred Pierce

Mildred Pierce – zelfs dochters verdienen niet altijd vergeving

Weinig audiovisuele producties behandelen zulke complexe kwesties als de vergeving van een moeder voor haar dochter na een leven lang misbruik. Bovendien heeft ze het in dit geval verdragen en is ze stil gebleven. Het roept de vraag op, hoeveel moet een moeder ooit precies opofferen?

Mildred Pierce is de verbeelding van eindeloze liefde. In de regel zijn moeders inderdaad extreem vergevingsgezind en steunen ze hun kinderen onophoudelijk. Het lijkt deel uit te maken van het moederinstinct en de natuurlijke band die ze met hun kroost hebben.

Deze serie laat zien dat de wereld moet stoppen met het demoniseren van moeders voor het volwassen gedrag van hun kinderen. Want sommige mensen zijn gewoon van nature slecht. Ze kunnen ongetwijfeld getalenteerd en zelfs geliefd zijn, maar dat weerhoudt ze er niet van om onredelijk te zijn tegen hun moeders.

Mildred Pierce heeft, net als andere moeders, het recht om haar leven opnieuw op te bouwen. Ook in het echte leven zou de maatschappij dezelfde houding moeten aannemen tegenover moeders in soortgelijke situaties.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.