Mijlpalen in de ontwikkeling van een baby tussen de 7 en 8 maanden oud

Mijlpalen in de ontwikkeling van een baby tussen de 7 en 8 maanden oud
Alicia Garrido Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Alicia Garrido Martín.

Laatste update: 27 december, 2022

Elke maand boekt je baby verbazingwekkend snel vooruitgang. Want elke maand is er een nieuwe verwezenlijking, een nieuwe ontdekking. Je zal dus heel speciale momenten ervaren in de nieuwe routine waarbij je zorg draagt voor je baby en je leven aan hem wijdt. De ontwikkeling van een baby tussen de 7 en 8 maanden oud is verbazingwekkend.

Is het niet buitengewoon prachtig om te zien hoe je baby iets voor de eerste keer doet? Je moet je bewust zijn van zijn vooruitgang en trots aan zijn zijde staan. Dat is cruciaal voor de ontwikkeling van een baby. Vooral in specifieke fases in de ontwikkeling van een baby is het belangrijk dat hij jullie als ouders ziet die weten hoe ze hun aandacht aan hun behoeften moeten geven zonder gek te worden. Hij moet merken hoe je hem al de liefde van de wereld geeft.

Een baby vraagt nooit meer dan dat. Hij wil niets anders dan liefde en dat hun behoeften beantwoord worden. Sommige mensen zeggen misschien dat “dat niet niets is!. Ze vergissen zich niet. Weten hoe je die liefde en genegenheid moet volhouden wanneer je uitgeput bent, is een echte heldendaad. Maar je zal zien (of je hebt het al gezien) dat je liefde het kan.

De ontwikkeling van een baby tijdens de zevende levensmaand: lettergrepen en betasten

In de zevende maand in de ontwikkeling van een baby boekt hij op vele vlakken vooruitgang. De baby heeft dan al een tijdje een groot deel van zijn spieren ontwikkeld. Dit betekent dat hij zonder enige hulp rechtop kan zitten. Hij kan ook zijn hoofd optillen wanneer hij ligt. Wanneer baby’s zich in die positie bevinden, gebruiken ze meestal hun arm om zich rechtop te houden. In die houding kijken ze dan naar alle interessante dingen om zich heen.

De zevende levensmaand van een baby

Je baby zal nu ook veel met zijn handen doen. Nu rapen baby’s voorwerpen op. Ze zijn zelfs redelijk sterk wanneer ze dit doen. Bovendien kunnen ze ook dingen van de ene hand naar de andere verplaatsen. Alles wat je hen dus heeft om te hanteren, zal hen helpen om deze nieuwe vaardigheid te ontwikkelen.

Je kan vele boeken met verschillende textuur en interessante, felle afbeeldingen voor je baby kopen. Alles zal helpen om hem op dit gebied vaardiger te maken. Hij zal op welke manier dan ook het boek hanteren. Zijn aandacht richt hij dan op wat hem het meeste boeit.

In de voorbije paar maanden is hij wellicht al begonnen met die kleine geluidjes te maken die zo schattig zijn… Nu kan je merken dat hij overgestapt is op lettergrepen. Bovendien zal hij beter beginnen te begrijpen wat je zegt. Hij kan ook in staat zijn om verbanden te leggen tussen de geluiden die je maakt, en specifieke voorwaarden of je reacties op wat hij doet.

“Er is niet zoiets als een baby. Er is een baby en iemand.”

-Donald Winnicott-

De achtste levensmaand: verlatingsangst

Wanneer je baby acht maanden oud is, dan zal hij zichzelf nu in beide richtingen kunnen omrollen. Deze mijlpaal is een enorme stap voorwaarts. Maar het betekent ook dat hij nu veel meer in staat is om zichzelf in gevaarlijke situaties te brengen. Je moet dus extra waakzaam zijn. Nu raapt hij ook veel gemakkelijker voorwerpen op. Dit is te danken aan de “kneep” die hij geleerd heeft te maken met zijn duim en wijsvinger.

In deze maand zal je verlatingsangst gaan merken. Het vertoont zich meestal in dit deel van de ontwikkeling van een baby. Het is volledig normaal. Tot nu toe was jij de persoon die hem wiegde wanneer hij huilde. Je voedde hem en zorgde voor hem.

Als mijn mama of papa verdwijnen, zal ik niet overleven

Wanneer de volwassenen die hun “alles” waren, een seconde verdwijnen, zullen baby’s beginnen te huilen en zich angstig voelen. Dit is normaal. Het is dus te verwachten. De band die ze met hun ouders of verzorgers gecreëerd hebben, is de reden van die angst. Baby’s willen niet van hen gescheiden worden. Zo eenvoudig is het.

De band tussen baby en ouders

Eigenlijk is het een teken dat hun band goed is. “Ik voel me zo gelukkig bij mama of papa dat ik niet van hen gescheiden wil worden.” Het is bijna alsof ze denken dat ze in een vorm van gevaar verkeren, alleen maar omdat ze niet bij hun ouders zijn. Maak je er dus niet te veel zorgen over. Ga ook niet denken dat je baby te veel een “mama’s kindje” is of zoiets.

Je baby heeft gewoon een goed ontwikkeld overlevingsinstinct dat op de juiste manier werkt. Ze hebben geleerd dat ze mama of papa nodig hebben om te overleven. Dat is de reden waarom ze niet willen dat hen iets overkomt wanneer jij uit de kamer verdwijnt. Ze weten gewoon echt niet of je zal terug komen of dat je hen voor eeuwig verlaten hebt.

Het is belangrijk dat je al deze veranderingen die je baby doormaakt, vanuit het uitgangspunt van de ontwikkeling begrijpt. Op die manier zal je niet onnodig in de war of ongerust zijn. Je kleintje zal jou er dankbaar voor zijn!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.