Mentale weerbaarheid, het vermogen om te overwinnen

Er is iets belangrijkers dan intelligentie of talent: vasthoudendheid. Het gaat om die innerlijke kracht die ons ertoe aanzet honderd keer op te staan; het is degene die ons aanmoediging, kracht en motivatie geeft om niet op te geven en het gevoel te hebben dat we iets beters verdienen.
Mentale weerbaarheid, het vermogen om te overwinnen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 22 januari, 2024

Mentale weerbaarheid is meer dan alleen een houding. Niemand komt ter wereld met een aangeboren vermogen om tegenslagen te overwinnen. Ook wordt niemand geboren met de vastberadenheid om een doel te bereiken. In feite zijn dit getrainde psychologische dimensies. Je verwerft ze met ervaring en doorzettingsvermogen.

Zelfbeheersing en zelfvertrouwen zijn slechts enkele van de elementen waaruit mentale weerbaarheid bestaat. De psychologie suggereert dat iedereen deze noodzakelijke en waardevolle vaardigheid kan ontwikkelen en dat het niet alleen gaat om het vermogen om succes te behalen.

In feite is mentale weerbaarheid de essentie van zelfverbetering en welzijn. Daarom is het gekoppeld aan gevoel van eigenwaarde, wat je gevoel van zelfrealisatie bevordert. Het betekent inzien dat je in staat bent om je doelen te bereiken en je waardig en waardevol voelen, en in staat om je leven en de realiteit die je wenst vorm te geven.

Een bloem groeit in de scheur van een weg

Wat is mentale weerbaarheid?

Als het moeilijk wordt, kan het moeilijk zijn om beslissingen te nemen. Om te weten welk pad je moet volgen en, nog belangrijker, waar je de motivatie vandaan moet halen om je problemen aan te pakken. De waarheid is dat we in een maatschappij leven die de nadruk legt op intelligentie, talent, creativiteit, extraversie en leiderschap. Waar past mentale weerbaarheid dan in?

In feite is de kracht die in mentale weerbaarheid zit misschien wel de belangrijkste competentie die je kunt bezitten. Maar omdat het niet altijd op school wordt onderwezen, weet je misschien niet hoe je het moet ontwikkelen.

Sterker nog, als je het hebt, is het waarschijnlijk omdat je het van je ouders hebt meegekregen. Dat komt omdat zulke figuren in je leven je inspireren en begeleiden bij het inzetten van de middelen waaruit mentale weerbaarheid bestaat.

Sisu, kracht bij tegenslag

Sisu is een Fins begrip dat diep geworteld is in hun cultuur. De term bestaat uit een fascinerende combinatie van ideeën en dimensies zoals veerkracht, stoïcisme, moed, vastberadenheid en mentale weerbaarheid.

Het merkwaardige is echter dat, hoewel deze term al sinds mensenheugenis in het Finse leven is geïntegreerd en ze allemaal weten wat het betekent, slechts weinigen van hen het daadwerkelijk in woorden kunnen uitleggen.

Dit concept werd voor het eerst aan de wetenschappelijke gemeenschap gepresenteerd op het derde Wereldcongres over Positieve Psychologie in Los Angeles in 2013. Zij vatten sisu op als een soort psychologische energie die mensen kan helpen een doel te bereiken, tegenslagen te overwinnen en door te zetten.

Er zijn ook mensen die beweren dat deze mix van psychologische deugden in sommige gevallen een persoonlijkheidskenmerk zou kunnen zijn. Iedereen is het er echter over eens dat iedereen mentale weerbaarheid kan leren ontwikkelen.

Een figuurtje knuffelt een hart

Eigenwaarde, de motor achter mentale weerbaarheid

De meeste onderzoeken naar mentale weerbaarheid komen uit de sportwereld. Dr. Patricia Pritchard van de Universiteit van Virginia stelt dat mentale weerbaarheid capaciteiten vereist zoals wilskracht, toewijding, zelfbeheersing en vertrouwen.

Ze benadrukt echter ook het element van eigenwaarde. Het is duidelijk dat zonder deze psychologische spier niets mogelijk is. Als je jezelf niet genoeg waardeert en waardeert om je je dromen, wensen en verlangens waardig te voelen, ben je niet in staat om de eerste stap in de richting van die dromen, wensen en verlangens te zetten.

Iemand met mentale weerbaarheid weigert zich verslagen te voelen. Sterker nog, hoe uitgeput ze zich ook voelen en hoeveel klappen het leven ook uitdeelt, ze weigeren hun dromen op te geven. Bovendien blijven ze van zichzelf houden. Daarom moet je onthouden dat er zonder eigenwaarde geen vonk is en je de motor van mentale weerbaarheid niet kunt starten.

Hoe kun je je psychologische kracht vergroten?

Niemand maakt grote stappen in het leven zonder verplichtingen aan te gaan of risico’s te nemen. Misschien heb je jezelf een nogal hoog doel gesteld voor de nabije toekomst. Dit kan een goede baan zijn, slagen voor een examen of een broodnodige verandering in je leven.

Het zal je echter niet lukken als je jezelf niet eerst afvraagt of je er klaar voor bent om die sprong te wagen. Heb je er een goed gevoel over? Ben je gemotiveerd? Beschik je over de juiste psychologische middelen? Deze vragen moet je eerst beantwoorden. Om dit te doen, is er niets beter dan het trainen van de elementen waaruit mentale weerbaarheid bestaat. Dit zijn:

  • Zelfzorg. Ten eerste vereist mentale weerbaarheid dat je goed in je vel zit. Daarom moet je goed voor jezelf zorgen, je gevoel van eigenwaarde een boost geven, je angsten en onzekerheden doven en je doelen en interne behoeften verduidelijken.
  • Houding. Een mentaal sterk persoon traint zijn houding. Met hun sterke, vastberaden en optimistische instelling kunnen ze elke dag met vertrouwen tegemoet zien.
  • Gewoonten gebaseerd op kracht. Probeer kleine routines aan te leren die je mentale weerbaarheid bevorderen. Stel bijvoorbeeld kleine doelen voor jezelf. Wees volhardend en geef niet op. Leer ook technieken om problemen op te lossen. Neem een flexibele, creatieve en intuïtieve houding aan om al je kansen te waarderen.

Verlies tot slot deze prachtige psychologische hoeksteen niet uit het oog. Het zal je helpen om gelukkiger bestemmingen in kaart te brengen die je vervolgens kunt aanpassen aan je eigen dromen en behoeften.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.