Mensen zonder vrije tijd, wat zit hier achter?

Sommige mensen gedragen zich alsof ze allergisch zijn voor rusten. Even rust nemen of gewoon in het moment zijn, maakt hen echt onrustig. Vandaag zullen we het hebben over wat er achter dit veelvoorkomende probleem schuilgaat.
Mensen zonder vrije tijd, wat zit hier achter?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Sommige mensen hebben geen vrije tijd omdat ze ervoor kiezen om het niet te hebben. Ze vermijden bewust downtime en koppelen zich bijna nooit los van hun werk of de wereld om zich heen. Of je je nu wel of niet identificeert met dit persoonlijkheidstype, het komt vaker voor dan je zou denken in deze snelle wereld waarin we leven.

Sommige mensen zijn bang om te stoppen iets te doen en voelen zich ongemakkelijk als ze niks te doen hebben. Ze weten zich geen houding te geven en hoe ze de tijd in vrede en harmonie voorbij kunnen laten gaan.

Sommige mensen zouden zeggen dat het een kwestie van persoonlijkheid is. Dat is tot op zekere hoogte waar. Sommige mensen zijn gewoon actiever en houden hun agenda’s graag vol. Ze komen voortdurend met nieuwe ideeën, creaties en plannen. Deze neiging kan echter een probleem zijn.

Er zijn mensen die inactiviteit gewoon niet kunnen tolereren, omdat dit kan leiden tot persoonlijke reflectie. Het opnieuw verbinden met je innerlijke zelf is niet altijd een prettige of comfortabele ervaring. Een constant vol schema aanhouden is een manier om te voorkomen dat je nooit tijd met jezelf hoeft door te brengen.

Mensen zonder vrije tijd zijn altijd druk bezig

Mensen zonder vrije tijd

Tegenwoordig hoor je mensen constant dingen zeggen als “ik heb nergens tijd voor” of “ik heb niet genoeg tijd om alles te doen wat ik moet doen.” Dagen volplannen met taken en verantwoordelijkheden wordt de norm. Mensen scheppen zelfs bijna op over dat ze overbelast zijn, alsof het het bewijs is dat ze belangrijk zijn.

Het druk hebben en gestrest zijn is gewoon zoals het is, zoals het hoort te zijn. We zijn luiheid met argwaan gaan bekijken. We hebben de neiging om te oordelen over iemand die niets doet, langzamer gaat werken en zichzelf vrije tijd geeft.

Hoe het ook zij, degenen die de tijd nemen om uit te rusten en te ontspannen, hebben geen probleem. Het zijn geen onverantwoordelijke hippies. In plaats daarvan zijn het individuen die geven om hun kwaliteit van leven. Degenen die geobsedeerd zijn door hun takenlijsten en kleurgecodeerde kalenders, vertonen wel problematisch gedrag.

Wanneer niets doen leidt tot onrust

De uitdrukking ‘niets doen’ is een beetje misleidend. Soms verwijst het echt naar je taken ontlopen en niet doen wat anderen van je verwachten. Wanneer je de term echter gebruikt om het over downtime te hebben, betekent ‘niets doen’ eigenlijk iets doen dat nodig, gezond en zelfs productief is. Hier wat voorbeelden waar we het over hebben.

  • Door te lezen, uit te rusten, goede gesprekken te voeren en van de omgeving te genieten, wordt ‘niets doen’ zinvol en transcendent. Toch veroorzaken deze activiteiten bij veel mensen een onrustig gevoel.
  • Mensen zonder vrije tijd die altijd iets te doen hebben, weten niet hoe ze zich moeten ontspannen.
  • Gewoon gaan zitten, zonder andere verplichtingen te vervullen, kan angst of onrust veroorzaken.
  • Ze voelen zich niet alleen onproductief, maar ook overweldigd door het idee dat ze iets verkeerd doen of dat ze iemand tekort doen.
  • Downtime is ook een uitnodiging om weer contact te maken met jezelf, en dat is een gewoonte waarvan je kunt profiteren als je het iedere dag doet. Zoals we hierboven al noemden, voelen veel mensen zich echter niet op hun gemak bij het maken van die zoektocht naar de ziel.

Soms hebben de problemen die zich in die stille hoekjes van ons innerlijk verschuilen aandacht nodig. Door ze te negeren, zullen ze niet verdwijnen. Door jezelf in bergen werk te begraven gebeurt dit ook niet.

Een snelle wereld en snelle gedachten

Het is gemakkelijk om verstrikt te raken in een levensstijl waarin druk zijn normaal is. Dit is om vele redenen problematisch. Aan de ene kant normaliseer je het onvermogen om van je vrije tijd te genieten. Je legt ook de basis voor onrust.

Als sommige mensen op vakantie gaan bijvoorbeeld, proberen ze zichzelf bezig te houden (Engelse link). Daardoor voelen ze zich competent en zelfs productief. Als gevolg hiervan geloven ze dat ze doen wat ze moeten doen, volgens de normen van een extreem veeleisende samenleving.

Dit soort situaties zet je hersenen in een hogere versnelling. Je kunt niet ontspannen omdat je allergisch bent voor innerlijke stilte en niet weet hoe je van het huidige moment kunt genieten. Angst houdt tenslotte alleen rekening met wat er nog komt en de druk van morgen.

Neem even tijd voor jezelf in deze drukke snelle wereld

Mensen zonder vrije tijd begrijpen niet dat rust cruciaal is voor hun gezondheid

Laat je niet voor de gek houden door de mensen die geen vrije tijd hebben. Het feit dat ze de hele tijd aan het werk zijn, betekent niet dat ze productiever zijn. Ze zijn niet slimmer of gelukkiger omdat ze meer tijd besteden aan activiteiten. Een overmatig gepland leven zonder vrije tijd leidt echter tot ongeluk en psychische stoornissen zoals angst en depressie.

Downtime is gezond. Elke dag even de tijd nemen om niets te doen kan ongelooflijke voordelen bieden. Wacht niet tot je volgende vakantie om te rusten. Twee of drie dagen met tijd voor stilte kunnen je helpen te resetten, stress te verminderen en je creativiteit te vergroten. Niets doen heeft positieve effecten op je geestelijke gezondheid.

Het is tijd om je manier van denken radicaal te veranderen. Voortdurend dingen doen kan contraproductief zijn omdat je quality time voor jezelf nodig hebt. Als je het altijd druk hebt, zul je nooit de fijne kunst van het ‘niets doen’ ontdekken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.