Mensen zoals Sheldon

Het beminnelijke karakter van Sheldon in The Big Bang laat een heel andere kijk op de wereld zien.
Mensen zoals Sheldon

Laatste update: 01 juni, 2022

Series, films en romans bieden ons vaak karikaturen. Dat komt omdat de schrijvers consistentie zoeken in de profielen die ze tekenen in plaats van incoherenties of tegenstrijdigheden. The Big Bang Theory, een van de meest succesvolle series van de laatste jaren, is een goed voorbeeld van deze manier van schrijven.

In deze show vinden we verschillende vertederende personages -Leonard, Sheldon, Rajesh, Howard, Penny, enz. die ons verrukken met hun eigen manier om de wereld te zien. Op een bepaalde manier zijn deze personages verplicht om met elkaar om te gaan, maar ze ontdekken dat wat hen bindt sterker is dan wat hen scheidt.

Een van de meest geliefde personages is Sheldon. Achter deze jongeman, met een bleke teint en een kindergezicht, gaat een oprechte, rationele en egoïstische manier schuil om de wereld te interpreteren.

Een extreme manier van denken en zich gedragen. Het is niet iets wat we gewoonlijk in ons eigen leven zien, hoewel we het ons misschien bij sommige van onze vrienden kunnen voorstellen, in mindere mate, in bepaalde contexten.

In de serie zien we hoe de personages vaak belangrijke beslissingen moeten nemen in het licht van verschillende situaties. In een aflevering vertelt een van Sheldons vrienden hem bijvoorbeeld dat hij vader wordt.

Natuurlijk is Sheldons reactie, zoals gewoonlijk, consequent. In plaats van zijn vriend te feliciteren, drukt hij zijn verdriet uit omdat hij begrijpt dat zijn vriend door zo’n verantwoordelijkheid minder tijd met de groep zal doorbrengen.

Sheldon

Mensen als referentiepunten

Het lijkt misschien een onwerkelijke situatie. We hebben echter allemaal mensen in onze omgeving die het heel moeilijk vinden om te stoppen de wereld vanuit hun eigen perspectief te zien. Mensen zoals Sheldon die, wanneer wij hen nieuws brengen, alleen maar denken aan hoe het hen zal beïnvloeden.

Zij drukken het misschien niet uit zoals Sheldon, maar wij kunnen het zien. Ze feliciteren ons inderdaad, maar op hun gezicht zien we een uitdrukking van verdriet die ze, zodra ze kunnen, onder woorden zullen brengen.

Dit soort mensen zijn geen goede luisteraars omdat ze veel moeite moeten doen om uit zichzelf te komen. Ze vinden het moeilijk om hun aandacht af te leiden van hun eigen problemen en te denken aan die van anderen. Het is niet gemakkelijk voor hen om de draad van een gesprek op te vangen, even te stoppen met aan zichzelf te denken en mee te doen.

Mensen op trappen

Bovendien is het moeilijk voor hen, niet omdat ze niet geïnteresseerd zijn, maar omdat ze proberen een antwoord te geven op wat hen gevraagd wordt vanuit het perspectief van wat zij in onze plaats zouden doen. De moeilijkheid is dat niet zij het probleem hebben, maar wij, met onze eigen hoop, angsten, verwachtingen, lasten en problemen.

Net als Sheldon zijn het mensen die hun emotionele handicap proberen te redden met cognitief vermogen. Hun manifeste reactie is niet natuurlijk. In feite is het een synthese van hoe ze zich voelen. Toch is het de enige reactie die ze kunnen geven, op wat ze voelen. In feite zeggen zij meestal noch het een, noch het ander. Bovendien zijn hun gebaren zo aarzelend dat het behoorlijk onthutsend kan zijn.

Mannen- en vrouwenhand

Kunnen mensen zoals Sheldon geholpen worden?

Ja, natuurlijk, je kunt ze een handje helpen. Allereerst door te begrijpen dat er geen kwaad in hun manier van denken schuilt en dat ze om je geven, ondanks het feit dat het moeilijk voor hen is om te voelen wat jij voelt.

Je moet in gedachten houden dat ze misschien nog nooit een echte vriend of partner hebben gehad. Of misschien zijn ze in het verleden door anderen zwaar gekwetst. Het kan ook zijn dat hun emotionele drempel gewoon heel hoog is.

Hun ideeën hebben misschien niet veel nut voor jou, en hun uiting van zekerheid lijkt misschien meer op een teleurstelling, maar als je hen echt een handje wilt helpen, kun je het beste emotioneel met hen blijven communiceren.

Je moet gewoon onthouden dat je soms het gevoel kunt hebben dat je met je hoofd tegen een muur aan het lopen bent. Als je ze echter bij de hand neemt en ze helpt om je te begrijpen, zal het makkelijker voor je zijn om contact met ze te maken.

Emotie begrijpen

Als je de serie hebt gevolgd, zul je weten dat Sheldon lijkt op hoe hij was aan het begin van de serie, maar tegelijkertijd ook echt anders is. Hij heeft zijn identiteit niet verloren, maar dankzij de meer emotionele personages, zoals Penny, heeft zijn manier van omgaan met emoties een lange weg afgelegd.

Het personage van Sheldon vertrok vanuit een buitensporig laag punt, omdat hij niet eens in staat was emoties te ervaren. In je eigen leven, is het waarschijnlijker dat je bepaalde mensen om je heen hebt die het waarschijnlijk wel begrijpen, maar op hun eigen speciale manier.

Zij zijn in staat emoties te voelen en weten wat emoties zijn. Ze weten dat angst angst is, vreugde vreugde is en verdriet verdriet is. Het is gewoon dat ze het zien vanuit hun eigen unieke gezichtspunt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.