Mensen die zich doelwit voelen van misbruik

Dart, dart, dart, dart, dart! Dit is hoe mensen die zich voortdurend misbruikt voelen door hun omgeving zich voelen: gebombardeerd door berichten die hen pijn doen en laten bloeden. Wat kun je eraan doen? Hier zijn een paar tips.
Mensen die zich doelwit voelen van misbruik
Gorka Jiménez Pajares

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gorka Jiménez Pajares.

Laatste update: 01 april, 2025

Verwacht jij gekwetst te worden door de mensen om je heen ? In dit artikel zullen we het hebben over hoe anticiperen op bewust en opzettelijk gekwetst, vernederd, bespot, uitgebuit of gemanipuleerd worden ons kan kwetsen. Wat dat betreft geloven sommige mensen dat ze het doelwit zijn van voortdurend misbruik door anderen; een overtuiging die een zeer hoge emotionele prijs heeft.

In dit verband ontwikkelde Jeffrey Young begin jaren 2000 de Schematherapie (ST). We hebben het hier over een interventie die speciaal is geïndiceerd voor patiënten die problemen hebben met het definiëren van wat ze voelen en wat er met hen gebeurt, omdat ze geblokkeerd zijn. Voor Young is een kenmerk van deze mensen hun op vermijding gebaseerde copingpatronen.

Wat is een schema?

Voor deze interventievorm is een schema een aangeleerd, geïnternaliseerd en onbewust patroon van manieren om informatie uit de omgeving te verwerken. Meer specifiek zijn het pakketten van opeenvolgingen van emoties, gedachten, herinneringen, manieren om je te verhouden tot het deelnemende universum, coping, etc.

Schema’s kunnen pijn en lijden veroorzaken, of gewoon ruis. Het doel van therapie is om genezing van schema’s te bereiken, of op zijn minst om het schema alleen nog maar ruis te laten produceren in plaats van ongemak.

Schema’s die pijn produceren worden vroege maladaptieve schema’s (EDT) genoemd. Heb je ooit het gevoel gehad dat je jezelf hebt gesaboteerd? Zo werken EDT’s.



De rol van het wantrouwenschema bij mensen die zich doelwit voelen van misbruik

Voor Young zijn er maar liefst 18 verschillende soorten EDT’s. Vandaag willen we ons op één ervan richten: het wantrouwen- en misbruikschema. Bij dit schema is er sprake van ontkoppeling van en afwijzing van anderen.

Mensen hebben fundamentele en universele behoeften die we moeten vervullen. Als dat niet gebeurt, ontstaan er schema’s zoals degene die we vandaag bespreken. Behoeften (Spaanse link) die belangrijk zijn om op psychologisch niveau te vervullen zijn onder andere:

  • De behoefte om te weten dat we bij een groep horen, om ons op een intieme, veilige en stabiele manier te binden. Ook om te weten dat relaties gebaseerd zijn op wederzijdse banden van genegenheid, liefde en genegenheid. Het impliceert de zekerheid te weten dat we worden geaccepteerd door degenen van wie we houden.
  • Het vermogen om spontaan uit te drukken wat we denken en welke emoties we voelen, en de vaardigheid om dit vrij en zonder angst te doen.
  • De zekerheid dat we onafhankelijke en autonome wezens zijn. Dat wil zeggen, dat ondanks het feit dat we banden met andere mensen hebben en daarvan genieten, onze identiteit precies dat is: onze eigen identiteit. Het impliceert de wetenschap dat we individuele wezens zijn en dat we ons in dit opzicht competent voelen.

Voel je de bescherming en warmte van intieme relaties en dat je vrij bent om zonder angst te zeggen en te vragen wat je wilt? Ben je onafhankelijk of afhankelijk? Dit zijn enkele van de vragen die we onszelf kunnen stellen over het misbruikschema.


Misschien vind je dit artikel ook interessant: Hoe je een misbruikrelatie herkent


Hoe werk je met het misbruikschema?

De psychotherapeutische praktijk van schematherapie (Spaanse link) is complex. In die zin gaan we een paar hints geven over het proces en de verandertechnieken die gebruikt kunnen worden in dit specifieke schema. We lichten dat hieronder toe.

Verandering op cognitief niveau

Cognitie wordt in de psychologie opgevat als de manier waarop mensen de informatie verwerken die uit onze context komt. Het verwijst naar hoe we redeneren over gebeurtenissen die ons overkomen, welke herinneringen we erover hebben en hoe we in staat zijn om met problemen om te gaan.

Mensen die slachtoffer zijn geweest van misbruik ontwikkelen een speciale gevoeligheid. Ze zijn beter in staat om zelfs kleine bedreigingen in hun omgeving op te merken: ze zijn overgevoelig.

Het doel is om hen te helpen om het overmatig in de gaten houden van hun omgeving te verminderen.

Het doel is om alternatieve gezichtspunten te bieden op de intentionaliteit van anderen in het gedrag dat ze vertonen.

Verandering op emotioneel niveau

De herinneringen die deze mensen hebben aan vroegere misbruiksituaties zijn schrijnend. Soms zijn ze zo pijnlijk dat ze, als ze eraan terugdenken, zeer intense woede voelen. Vooral als ze zich de misbruikers herinneren.

Het doel is hier om de expressie van deze begraven woede te bevorderen, zodat die naar boven kan komen. Hiervoor worden vaak narratieve strategieën gebruikt, zoals het schrijven van brieven.


Wellicht vind je dit artikel ook interessant: Waarom kinderen het moeilijk vinden om over misbruik te praten


Gedragsverandering

Geleidelijkheid is de sleutel. Het proces om mensen weer te vertrouwen is verre van eenvoudig. Het moet beetje bij beetje, geleidelijk en vooral met veiligheid gebeuren.

In die zin werken we aan gedrag dat intimiteit met zich meebrengt. Bijvoorbeeld het delen van herinneringen en geheimen met mensen bij wie we ons op ons gemak voelen. Het is ook essentieel om te leren hoe we grenzen kunnen stellen aan die aspecten die ons pijn doen.

Verdedig je jezelf? Weten hoe je voor jezelf kunt opkomen is belangrijk als we het gevoel hebben dat we het doelwit zijn van misbruik. Om dit te doen kunnen we gebruik maken van assertieve communicatie.

Grenzen stellen betekent ook dat we ervan uitgaan dat er momenten zullen zijn waarop grenzen herhaaldelijk en opzettelijk worden overschreden. We moeten nadenken over de vraag of het de moeite waard is om die specifieke relatie met die specifieke persoon in stand te houden.

Als je het gevoel hebt dat je het doelwit bent van voortdurend misbruik en niet goed weet hoe je ermee om moet gaan, kan je vertrouwde psycholoog of psychiater je misschien helpen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Gómez-Pimpollo López de la Vieja, M. L. (2022). Análisis comparativo de la terapia cognitivo-conductual y la terapia dialéctico conductual para el tratamiento de trastornos de la conducta alimentaria.
  • López Pell, A. F., Cid Colom, J., Obst Camerini, J., Rondón, J. M., Alfano, S. M., & Cellerino, C. (2011). Guías esquematizadas de tratamiento de los trastornos de la personalidad para profesionales, desde el modelo de Young, Klosko y Wheishar (2003). Ciencias psicológicas, 5(1), 83-115.
  • Vílchez, E. R. (2009). La terapia centrada en esquemas de Jeffrey Young. Avances en psicología, 17(1), 59-74.
  • do Nascimento Pessoa, G., da Costa, I. F., & Galdino, M. K. C. (2022). Esquemas Iniciais Desadaptativos em Adultos com Histórico de Eventos Estressores Precoces. Estudos e Pesquisas em Psicologia, 22(2), 853-871.
  • Rojas Balta, S. I. (2022). Relación entre los esquemas desadaptativos tempranos y la ansiedad social en niños y adolescentes.
  • Caputto, I., Cordero, S., Keegan, E., & Arana, F. (2015). Perfeccionismo y esquemas desadaptativos tempranos: un estudio con estudiantes universitarios. Ciencias Psicológicas, 9(2), 245-257.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.