Psychisch misbruik in een relatie: leer het herkennen

Misbruik wordt ook dag na dag aangepakt met sarcasme of ondermijning van jouw zelfrespect. Vervolgens beschrijven we de dynamiek waaruit dit agressieve gedrag bestaat.
Psychisch misbruik in een relatie: leer het herkennen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 08 februari, 2024

Psychisch misbruik in een relatie is meestal gemakkelijker van buitenaf te ontdekken dan van binnenuit. Je vrienden en familie hebben je misschien al gewaarschuwd voor bepaalde ongezonde dynamieken in jullie relatie. Het kan echter moeilijker voor je zijn om je er bewust van te worden. Dat dit gebeurt is normaal. Soms maken de effecten van het misbruik zelf het moeilijk om dergelijke schadelijke acties te herkennen.

Feiten zoals constante onderwaardering, spot of zelfs economische controle zijn voorbeelden van manipulatief gedrag. Ook het gevoel niet je eigen beslissingen te mogen nemen en je steeds meer geïsoleerd te voelen van je naaste omgeving. In het volgende artikel geven we je meer sleutels zodat je je er bewust van kunt worden en een beslissing kunt nemen.

Manieren waarop psychisch misbruik voorkomt in een relatie

Psychisch misbruik laat geen sporen achter op de huid, maar het ondermijnt de mentale integriteit. We kunnen allemaal slachtoffer zijn van dit agressieve gedrag. Geslacht, leeftijd, status en iemands seksuele geaardheid doen er niet toe als het gaat om psychisch misbruik in een relatie. Op klinisch niveau is er zelfs een toename van dit soort geweld onder adolescente koppels.

Het is niet altijd gemakkelijk om alledaags psychisch misbruik te herkennen bij degenen die eronder lijden. Vaak verandert de misbruiker de psychisch realiteit van het slachtoffer op zo’n manier dat het moeilijk wordt om toe te geven wat er gebeurt. Daarom willen we je een aantal aanwijzingen geven zodat je erover na kunt denken.

Asymmetrische relaties

Dit is een van de eerste indicatoren die meestal wordt geëvalueerd om psychisch misbruik in een relatie op te sporen. We begrijpen relationele asymmetrie als het verschil in macht dat bestaat in een emotionele band. Wat er in deze gevallen gebeurt, is dat er een figuur is die het hele domein domineert. We geven je een paar voorbeelden:

  • De beslissingsbevoegdheid ligt altijd bij je partner.
  • Als je zelf iets beslist, wordt je partner boos.
  • Je voelt je beperkt als je iets doet.
  • De ander controleert of bekritiseert meestal alles wat je doet.
  • Financiële zaken en zelfs wat je op tv kijkt wordt door je partner beslist.

Minachting en vernedering

Zoals een artikel (Engelse link)  gepubliceerd in Volksgezondheid wordt gesteld, richt bestaand onderzoek zich bijna altijd op de prevalentie en gevolgen van fysiek en seksueel intiem partnergeweld. Psychische mishandeling van haar kant heeft niet zoveel aandacht gekregen, hoewel de impact ervan, zoals je je al kunt voorstellen, even schadelijk als invaliderend is.

Vernedering is een van de manieren waarop deze dynamiek zich het vaakst manifesteert. Door het slachtoffer te minachten en te onderwaarderen, wint de misbruiker aan macht en versterkt hij zijn eigen identiteit. Let op de meest voorkomende manieren waarop dit in je relatie kan voorkomen:

  • Het gebruik van sarcasme.
  • Het devalueren van je prestaties.
  • Het gebruik van denigrerende bijnamen.
  • Schadelijke vergelijkingen.
  • Je partner negeert of minimaliseert je behoeften.
  • Ze hebben voortdurend kritiek op wat je doet.
  • Gebruikt agressieve en denigrerende communicatie.
  • Ze maken je privé en ook in het openbaar belachelijk.
  • Ze spreken je aan met zinnen als “je bent nutteloos. Je doet niets goed.”

Overmatige controle

We hebben het in het begin gehad over de toename van manipulatie in een relatie onder jongere mensen. Een voorbeeld van hoe dit gedrag wordt uitgeoefend staat beschreven in het tijdschrift Intervención Psicosocial (Engelse link) . Mobiele telefoons zijn nu het belangrijkste controle-instrument in seksueel-affectieve banden tussen adolescenten. En dit is ook misbruik.

Vanaf het moment dat je partner controle wil hebben op welk gebied van je leven dan ook, past hij of zij deze schadelijke en disfunctionele dynamiek al op jou toe. Dit verlangen naar controle wordt weerspiegeld in andere situaties die we hieronder zullen beschrijven:

  • Ze bepalen met wie je praat.
  • Ze willen weten welke vrienden je hebt.
  • Ze lezen je berichten op je mobiele telefoon.
  • Ze leggen beperkingen op aan je kleding.
  • Ze staan erop om altijd te weten met wie je bent.
  • Ze hebben controle over je financiën en je creditcard.
  • Ze stellen regels op over wat je wel en niet mag doen.
  • Je bent verplicht om seksuele relaties te hebben, zelfs als je dat niet wilt.

Emotionele manipulatie

Psychisch misbruik en manipulatie in een relatie wordt gevoed door geraffineerde technieken van emotionele overheersing. De meest voorkomende en destructieve techniek is gaslighting, een vorm van misbruik waarbij het slachtoffer uiteindelijk twijfelt aan zijn eigen realiteit en gedachten als gevolg van de invloed van de misbruiker. Hieronder leggen we uit hoe het wordt uitgevoerd:

  • Minimaliseren. Je partner bagatelliseert je gevoelens of zorgen. Hij of zij zal je dingen vertellen als: “Je bent te gevoelig” of “Wat je ook dwars zit, het is niet zo’n groot probleem.”
  • Ongeldigheid. Je partner zal je meningen, gedachten en gevoelens ontkrachten met uitdrukkingen die zo schadelijk zijn als “Je weet niet waar je het over hebt” of “Je bent gewoon paranoïde.”
  • Van onderwerp veranderen. Elke keer als je met hem of haar probeert te communiceren over een onderwerp dat je zorgen baart, zal hij of zij het vermijden, van onderwerp veranderen of beweren dat je geobsedeerd bent door onzin die het niet waard is om over te praten.
  • Ontkenning van de realiteit. Je partner zal je vertellen dat bepaalde gesprekken nooit hebben plaatsgevonden. Als je bijvoorbeeld met hem of haar probeert te praten over iets dat wel gebeurd is, zal hij of zij reageren met: “Je bent gek. Dat heb ik nooit gezegd.”
  • Het creëren van twijfels. Een terugkerende vorm van emotionele manipulatie is je laten twijfelen aan je eigen geheugen en waarneming. Je partner zegt vaak tegen je: “Je onthoudt dingen altijd verkeerd. Je verliest je verstand.”
  • Beschuldigen. Dit is een klassieke vorm van manipulatie. Bijna zonder dat je het door hebt, wordt alles wat thuis negatief gaat jouw verantwoordelijkheid. Sterker nog, als je de misbruiker ermee confronteert, zal hij/zij jou de schuld geven om je te beschadigen, je ongeldig te maken en je er slecht uit te laten zien.
  • Emotionele overbelasting. Onthoud altijd dat elke keer dat je partner je aan de schandpaal nagelt, hij of zij dat doet met een heel duidelijk doel, namelijk om je in verwarring te brengen, angstig te maken en emotioneel uit te putten. Sterker nog, om dit te bereiken wisselt hij of zij genegenheid af met agressiviteit om chaos bij jou te veroorzaken.

Je partner isoleert je van je omgeving

Psychisch misbruik in een relatie uit zich ook in de wens van je partner om je van je geliefden te scheiden. De misbruiker zal koste wat het kost proberen om je te laten geloven dat je vrienden en familie je niet waarderen.

Ze zullen volhouden dat ze slechte mensen zijn, dat ze je niet verdienen en dat ze je niet zo goed begrijpen als je partner. Het is zelfs zo dat elke keer dat je ze probeert te ontmoeten, ze boos zullen worden en voor straf misschien zelfs niet meer met je zullen praten.

Onthoud dat elke misbruiker wil dat zijn slachtoffer geïsoleerd, alleen en kwetsbaar is. Door je van je familie te scheiden, hebben ze meer controle en zorgen ze er op hun beurt voor dat je voor alles uitsluitend van hen afhankelijk bent. Het is gevaarlijk gedrag dat je zo snel mogelijk moet ontdekken om niet in de val te lopen.

Je hebt het gevoel dat je niet meer dezelfde persoon bent

Als je de dynamiek van psychisch misbruik ontdekt, is het gebruikelijk om te kijken naar hoe de andere persoon zich gedraagt. Het is echter ook cruciaal dat je een introspectieoefening doet om te beoordelen hoe je jezelf ziet in die relatie.

Een stuk informatie uit het tijdschrift Onderzoek naar Gezondheidspsychologie verwijst naar het gewicht van het sociale stigma van misbruik bij een partner (Engelse link).

Het is heel goed mogelijk dat je deze realiteit in stilte beleeft. Soms, omdat je niet wilt toegeven wat er met je gebeurt, probeer je elke agressieve dynamiek te minimaliseren. Nu zal het ontkennen van het bewijs altijd een onvermijdelijke mentale prijs voor je hebben, en je kunt dat beoordelen met de volgende indicatoren:

  • Je hebt het gevoel dat je veranderd bent.
  • Je gevoel van eigenwaarde is kwetsbaarder.
  • Je voelt je steeds angstiger.
  • Soms verlang je naar de persoon die je eerder was.
  • Je vertelt jezelf dat je partner zal veranderen.
  • Je merkt een combinatie van schaamte en verdriet.
  • Je hebt last van stemmingswisselingen en emotionele ups en downs.
  • Je durft met niemand te praten over hoe je je voelt.
  • Je hebt nauwelijks hoop en je stelt geen doelen voor de toekomst.
  • Je merkt dat je psychische gezondheid steeds meer wordt aangetast.

[Hoewel het vaak voorkomt dat psychisch misbruik de grens van fysieke agressie overschrijdt, doet dit niets af aan de ernst ervan. Sterker nog, in veel gevallen overschrijdt je partner op een gegeven moment de grens in de vorm van duwen of het gooien van voorwerpen naar je.[/atomik-in-text]

Wat moet ik doen als ik in zo’n situatie zit?

Trieste vrouw

Het is niet gemakkelijk om uit een situatie van psychisch misbruik in een relatie te komen. Als je er nog niet klaar voor bent of je voelt je nog niet sterk, kwel jezelf dan niet. Er komt een tijd dat je je klaar voelt om die stap te zetten. We raden je echter aan om rekening te houden met de volgende richtlijnen voor je welzijn en veiligheid:

  • Zoek professionele hulp. Overweeg om een psycholoog te raadplegen, want het krijgen van therapie zal je helpen om je situatie te begrijpen en aan te pakken.
  • Weeg je opties af. Evalueer of het nodig is om tijdelijk of permanent uit de relatie te stappen. Analyseer je opties en neem beslissingen op basis van je veiligheid en welzijn.
  • Bereid een ondersteunend netwerk voor. Zoek de steun van vrienden en familie die bereid zijn om je te helpen als je besluit om uit die relatie te stappen. Figuren die van je houden in de buurt hebben is essentieel.
  • Bel een hulplijn. In veel landen zijn er hulplijnen en hulporganisaties voor slachtoffers van geweld. Als je op een bepaald moment tegen de grens aanloopt of advies wilt, neem dan contact op met deze nummers.
  • Onthoud dat je niet alleen bent. Jouw realiteit is hard, maar je bent niet alleen. In feite zijn er miljoenen mensen die misbruiksituaties hebben meegemaakt en steun hebben gevonden om eruit te komen. Er zijn hulpbronnen beschikbaar om je te helpen.
  • Documenteer misbruik. Je weet nooit wat er kan gebeuren. Het ideale in misbruiksituaties is om de incidenten waar mogelijk vast te leggen. Het opslaan van spraakberichten of sms-berichten waarin je partner je bijvoorbeeld bedreigt of ontkracht, is een goed idee.
  • Praat met iemand die je vertrouwt. Het meest doorslaggevend is dat je je situatie van psychisch misbruik deelt met iemand die je vertrouwt, of dat nu een goede vriend, een familielid of een maatschappelijk werker is. Praten over wat je elke dag meemaakt zal je emotionele opluchting geven en kan je daarom ook ten goede komen.

Misbruik is geen liefde

Als je partner je een slecht gevoel geeft, je ongeldig maakt, je veracht of controleert, houden ze niet op een gezonde manier van je. Dat is niet het soort liefde dat je verdient. Als je nu in deze situatie zit, onthoud dan dat je nergens schuld aan hebt. Voel je niet slecht over jezelf omdat alle verantwoordelijkheid voor wat er met je gebeurt bij je misbruiker ligt.

Het meest doorslaggevende is om jezelf niet te isoleren en probeer steunfiguren om je heen te hebben. Op het moment dat je je klaar voelt om die relatie te verlaten, zullen je vrienden, familie en gespecialiseerde professionals er namelijk voor je zijn. Dit doen is een oefening in moed en hoewel zo’n daad altijd eng is, verzekeren we je dat alles uiteindelijk goed komt en dat je weer gelukkig zult zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.