Familie-overtuigingen die je tegenhouden en ongelukkig maken

Er zitten veel beperkende en irrationele overtuigingen in je hoofd die je van anderen hebt geërfd. We hebben het over een psychologisch dossier dat jouw potentieel volledig overschreeuwt.
Familie-overtuigingen die je tegenhouden en ongelukkig maken
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 20 november, 2023

Je bent je er misschien niet van bewust, maar er zijn enkele familie-overtuigingen die je misschien tegenhouden. Ze zijn als een onzichtbare zak die je op je rug moet dragen. Ze bestaan uit stille commando’s en boodschappen die van kinds af aan in je hoofd zijn vastgelegd.

Bovendien verhinderen ze je om te groeien. Ze uitschakelen is echter geen gemakkelijke taak. Dat komt omdat ze geworteld zijn in het diepst van je psychologische wezen.

Albert Ellis, de bekende psychotherapeut en grondlegger van de rationeel-emotieve gedragstherapie (REBT), baseerde zijn aanpak op het elimineren van zulke negatieve gedachten.

In feite hangt je psychologische welzijn voor een groot deel af van je vermogen om jezelf te ontdoen van alle irrationele en beperkende gedachten. Je manier om de werkelijkheid te interpreteren wordt echter vaak gevoed door de zinnen van anderen waaraan je in de loop der jaren bent blootgesteld.

Je moet een verandering aanbrengen. Dat komt omdat andere mensen je hebben veranderd in wat je nu denkt dat je bent. In feite zijn dit stemmen van vroeger die nog steeds veel te veel macht over je hebben. Daarom is het tijd om ze uit te bannen, in het belang van je gezondheid en welzijn.

Jij bent de enige persoon die denkt in jouw geest! Jij bent de macht en autoriteit in jouw wereld.

Louise Hay

Ouders met dochter in het midden

Familie-overtuigingen die je beperken

Veel van wat je zegt, beslist, doet (en niet doet) is het resultaat van wat je denkt. Je zou kunnen bedenken dat wanneer je beslissingen neemt en informatie verwerkt, je dat spontaan en vrij doet. Dat “jij” alles in je leven bepaalt en orkestreert. Dit is echter niet het geval. In feite is veel van wat je denkt gebaseerd op overtuigingen die je niet kritisch hebt gefilterd.

Het zijn niet alleen familie-overtuigingen die je beperken. De maatschappij, vrienden en je omgeving vormen allemaal je meningen, perspectieven en percepties. Dit is volkomen normaal. Wat echter belangrijk is, is dat je in staat bent om dit soort gedachten (overtuigingen) te detecteren.

De Universiteit van Osnabrück in Duitsland heeft een onderzoek uitgevoerd dat iets heel belangrijks in dit opzicht aantoont. Het onderzoek stelde dat onze mindsets overtuigingssystemen zijn die we voor waar houden. Eén manier om deze beperkende patronen te deactiveren is via het proces van meta-bewustzijn.

Om dit te doen, kun je beginnen met het ontdekken van het soort familie-overtuigingen die je mogelijk tegenhouden.

1. Je zult er niet goed in zijn, niemand in de familie is dat. Je kunt het beter niet eens proberen

Als je geest een stuk bouwland was, zouden bepaalde familie-overtuigingen als onkruid zijn dat verwijderd moet worden. Inderdaad, helaas komt het vaak voor dat ouders, grootouders, ooms, enz. kinderen al vroeg een etiket opplakken. “Peter is net zo waardeloos in wiskunde als zijn vader is.” “Marta is net als haar zus, niet goed in sport.”

Het vergelijken en ongeldig maken van kinderen, alleen maar omdat ze op een bepaald moment ergens niet zo goed in leken te zijn, is een maar al te vaak gemaakte fout. Op volwassen leeftijd blijven ze dan misschien aannemen dat het beter is om bepaalde dingen niet eens te proberen omdat iemand ooit heeft gezegd dat ze er niet goed in zouden zijn...

2. Vertrouw anderen niet

Ouders geven de dimensie van wantrouwen vaak door aan hun kinderen. Angsten en vooroordelen worden vaak van generatie op generatie doorgegeven. Een van de meest voorkomende van deze overgeërfde overtuigingen is inderdaad de terughoudendheid om anderen te vertrouwen. Dat komt omdat – volgens je ouders – ze je op een gegeven moment altijd zullen verraden.

3. Familie komt altijd op de eerste plaats

Natuurlijk is de familie een belangrijke pijler in ieders leven. Dit moet echter niet worden gezien als een absoluut axioma. Soms zijn er bijvoorbeeld omstandigheden die een verhuizing weg van het gezin rechtvaardigen. Dit kan bijvoorbeeld zijn om redenen die te maken hebben met geestelijke gezondheid.

Soms zorgen je overtuigingen ervoor dat je aanneemt dat, ook al behandelen bepaalde familiefiguren je slecht, het je plicht is om je erbij neer te leggen.

4. Niemand zal ooit van je houden

“Niemand zal ooit van je houden zoals je bent.” “Kijk naar jezelf, als je niet meer zorg gaat besteden aan je fysieke verschijning, zal niemand je ooit leuk vinden.” Er zijn veel mensen die zo’n verwrongen zelfbeeld met zich meedragen. Dat komt door alle negatieve boodschappen die ze in hun kindertijd en adolescentie hebben gekregen.

Soms wordt de manier waarop je jezelf ziet zelfs beïnvloed door overtuigingen in je familie. Het is tijd om ze te deactiveren.

Wees voorzichtig, want als je niet goed kijkt naar de familie-overtuigingen die je hebt, en een aantal veranderingen aanbrengt, kunnen ze je levenslang gevangen houden.

5. Familie-overtuigingen die je werden ingeprent: het leven is hard, neem genoegen met wat je gegeven wordt

Het is inderdaad waar dat het leven geen wandeling in het park is. Het is een reis vol onvoorziene gebeurtenissen. Maar je moet je daardoor niet al laten opgeven voordat je begonnen bent. Bovendien is het nooit een goed idee om ervan uit te gaan dat je bepaalde dingen niet eens moet proberen en dat je genoegen moet nemen met wat je hebt. Dit is helemaal niet nuttig voor je persoonlijke groei.

De Universiteit van Californië heeft een onderzoek gedaan naar onredelijke of irrationele overtuigingen. Daaruit bleek dat er bepaalde ideeën zijn die we aannemen en als vanzelfsprekend beschouwen zonder erover na te denken of erover na te denken. Sterker nog, om cognitieve dissonantie te vermijden, geven we niet eens aan onszelf toe dat deze ideeën tegenstrijdig kunnen zijn.

Dit verklaart waarom familie-overtuigingen er vaak toe leiden dat je in je comfortzone blijft. Omdat het uitdagen van wat je verteld is moed vergt en ook veel van je mentale schema’s confronteert. Het is echter iets dat gedaan moet worden.

Triest kind kijkt uit het raam

6. Je hebt geen talent, dus droom niet van het onmogelijke

Droom niet, haal je hoofd uit de wolken en stop met luchtkastelen maken. Je hebt geen talent, dus stop met belachelijk doen. Wat je moet doen is op zoek gaan naar praktische dingen die je kunt doen.

Veel volwassenen hebben al op zeer jonge leeftijd hun vleugels laten knippen. Dat komt omdat ze te horen kregen dat waar ze van droomden hopeloos was. Er zijn echter maar weinig dingen schadelijker dan de vernietiging van de dromen van een kind. Sterker nog, als je gelooft dat je dromen en wensen nooit kunnen uitkomen, zal je leven veel te grijs en gewoontjes worden.

7. Familie-overtuigingen die als vanzelfsprekend worden gezien: stop met klagen, je moet sterk zijn in dit leven

“Niet huilen, stop met klagen, stop met zo ellendig te kijken…. Het leven is hard. Je moet het gewoon accepteren!” Dit soort familie-overtuigingen die je als kind hebt gehoord, kunnen ernstige gevolgen hebben.

De verplichting om altijd sterk te zijn en alles te kunnen, vormt de basis van psychisch lijden. Vergeet nooit dat je het recht hebt om kwetsbaar te zijn, te klagen, te huilen en je overstuur te voelen als je pijn hebt. Zorg er verder voor dat je al dit soort schadelijke ideeën uit je geest deactiveert en je zult geluk vinden...


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Amo, Victoria & Lieder, Falk. (2020). A gamified app that helps people overcome self-limiting beliefs by promoting metacognition.
  • Balkıs, M., Duru, E. The Protective Role of Rational Beliefs on the Relationship Between Irrational Beliefs, Emotional States of Stress, Depression and Anxiety. J Rat-Emo Cognitive-Behav Ther 37, 96–112 (2019). https://doi.org/10.1007/s10942-018-0305-7
  • Louis Martí, Francis Mollica, Steven Piantadosi, Celeste Kidd; Certainty Is Primarily Determined by Past Performance During Concept Learning. Open Mind 2018; 2 (2): 47–60. doi: https://doi.org/10.1162/opmi_a_00017

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.