De wensen vervullen van kinderen in het ziekenhuis

De wensen vervullen van kinderen in het ziekenhuis

Laatste update: 18 januari, 2019

Voor kinderen die in het ziekenhuis worden opgenomen, verandert het leven volledig. Dit gebeurt ook vaak heel snel. Ze raken hun routine kwijt: naar school gaan, met vrienden spelen, deelnemen aan buitenschoolse activiteiten, enzovoort. Het lijkt bijna alsof ze ophouden met kind zijn. Kan de wensen vervullen van deze kinderen hen helpen?

Kunnen we iets doen om hen opnieuw de illusie van de kindertijd te geven? Ja, dat kan. Eén van de populairste programma’s stelt zich dit tot doel. “Wensen vervullen” van de kinderen is hun doelstelling. Kunnen deze programma’s de kinderen echter nog andere voordelen bieden?

Moeilijkheden overwinnen maakt helden van ons.”

-Louis Kossuth-

Ook de familie krijgt steun

De wensen vervullen van kinderen in het ziekenhuis helpt ook de familie

Niet alleen de gehospitaliseerde kinderen lijden. Ook hun familie ervaart leed. Ze komen in een periode die overheerst wordt door angstgevoelens, stress en verdriet. Dat komt omdat ze zo bezorgd zijn over hun kind. Het is echter heel belangrijk dat ouders hun kinderen steun bieden, ook al voelen ze zich slecht.

De programma’s die de wensen vervullen van kinderen, helpen de familieleden om hierin te slagen. Ten eerste maken ze de communicatie tussen de ouders en het kind gemakkelijker.

Het kind moet namelijk tegen zijn ouders zeggen wat zijn wens is. Samen plannen ze daarna de wens. Dit helpt de ouders om over de ziekte en het leven van het kind te praten. Het helpt dus ook om de familiebanden te versterken.

Bovendien dient het als een communicatiemiddel. Het maakt het mogelijk om hun gevoelens met elkaar te delen. Daarnaast bevordert het ook het aanvaardingsproces. Het gaat echter nog verder.

Deze programma’s verschaffen een beetje verlichting van alles wat met de ziekenhuisopname te maken heeft. Ze geven de familie met andere woorden de mogelijkheid om opnieuw samen te genieten van de tijd.

“Breuken die goed genezen zijn, maken ons sterker.”

-Ralph Waldo Emerson-

Kinderen heroveren de illusie van de kindertijd

Wanneer volwassenen in het ziekenhuis opgenomen worden, dan hebben ze het gevoel dat hun leven ontwricht is. Hetzelfde gebeurt met de kleintjes. In deze fase van hun leven is het fundamenteel dat ze geliefd voelen. Ze moeten zich ook thuis voelen in de omgeving rond hen. Hospitalisatie komt hier in de weg te staan.

Het is dus normaal dat kinderen in het ziekenhuis zich wegens hun ziekte anders voelen dan anderen. Wanneer ze veel tijd in een medische omgeving doorbrengen, kunnen ze zich niet langer kind voelen. Ze kunnen immers niet deelnemen aan de normale activiteiten in deze fase van hun ontwikkeling.

Wanneer kinderen in het ziekenhuis liggen, dan moeten ze hoop hebben. De programma’s die wensen vervullen, bieden deze hoop aan patiëntjes op de kinderafdeling. De kinderen hopen dat hun wens uit zal komen. Dit inspireert tot enthousiasme en een verlangen om te leven. Dat is fundamenteel om hen door te laten gaan.

Wensen vervullen

Het belang van positieve emoties bij kinderen in het ziekenhuis

De emoties van kinderen in het ziekenhuis zijn vaak heel negatief. Angstgevoelens, woede of verdriet kunnen in hun dagelijks leven enorm overheersen. Kleine kinderen weten vaak ook niet hoe ze met deze emoties moeten omgaan.

Ze kunnen ook problemen krijgen met hun zelfvertrouwen en onzeker worden. De kleintjes weten dat dit proces van ziekenhuisopname hen verschillend maakt van anderen. Ze kunnen ook hun normale routine niet volgen of met hun vriendjes spelen zoals ze gewend zijn.

“De klappen van het leven kunnen een persoon niet breken wiens geest verwarmd wordt door het vuur van enthousiasme.”

-Norman Vincent Peale-

Het is dus belangrijk dat we inzien dat positieve emoties ontstaan wanneer we de wensen vervullen van deze kinderen. Het zorgt voor een evenwicht in de emotionele toestand van het kind. Als gevolg daarvan verbetert hun emotionele welzijn. Ze voelen zich opnieuw kind.

En wat vooral belangrijk is, is dat het helpt om hun lijden te verminderen. Bovendien kan het een hulpmiddel zijn om ervoor te zorgen dat ze de ziekte met meer enthousiasme en optimisme confronteren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.