Omgaan met financiële angst

Je moet leren de reacties van je lichaam op gesprekken over geld te lezen. Het allerbelangrijkste is dat je leert hoe je regelmatig je geld kunt controleren om je financiële zorgen onder controle te houden.
Omgaan met financiële angst

Laatste update: 16 januari, 2024

Financiële angst staat ook bekend als financiële stress en geldangst. Helaas is dit geldmonster veel Amerikanen en mensen van alle inkomensniveaus, rassen en geslachten.

“Financiële angst kan slopend zijn en veel leed veroorzaken in iemands dagelijks leven,” zegt Kristy Archuleta. Kristy is universitair hoofddocent persoonlijke financiële planning aan de Kansas State University en en redacteur van het beroemde Journal of Financial Therapy.

Financieel dienstverlener Northwestern Mutual voerde in 2016 een in het oog springend onderzoek uit. Volgens dit onderzoek rapporteerde 85 procent van de Amerikanen een zekere mate van angst te voelen rondom geld. De meesten zeiden dat dit negatieve gevolgen had voor veel aspecten van hun leven, zoals hun gezondheid, sociale leven en carrière.

Hoewel iedereen zich wel eens zorgen maakt over geld, is financiële angst iets anders. Het is een obsessieve angst voor dingen die met geld te maken hebben, die je vaak kan verzwakken. Bovendien, kan financiële stress door veel dingen worden veroorzaakt, niet alleen door geldgebrek. Mensen die lijden aan financiële angst maken zich voortdurend zorgen over rekeningen.

Ze zijn misschien bang om naar hun bankrekening te kijken en ze kunnen ook bang zijn om om te gaan met alles wat met persoonlijke financiën te maken heeft. Net als andere vormen van angst is financiële stress ongezond. Het kan invloed hebben op je lichamelijke gezondheid en slapeloosheid verlies van eetlust of een onvermogen om je te concentreren.

Hoewel financiële angst veel voorkomt, is het niet onoverkomelijk. Daarom kan het herkennen van wat je angst veroorzaakt je echt helpen om ermee om te gaan. Ben jij klaar om financiële stress onder controle te houden?

Geld is als liefde; het doodt langzaam en pijnlijk degene die het achterhoudt, en het verlevendigt de ander die het op zijn medemens richt.”

Kahlil Gibran

Gestreste man

Financiële angst is een andere bijwerking van COVID-19

Heb je last van financiële angst? Je bent zeker niet de enige. Geloof het of niet, maar veel mensen hebben last van financiële stress. Met het economische klimaat dat gepaard ging met de uitbraak van het coronavirus moeten meer Amerikanen leren omgaan met financiële angst.

Volgens een onderzoek ervaren negen van de tien Amerikanen financiële stress als gevolg van de pandemie. Dit interessante onderzoek werd uitgevoerd door de National Endowment for Financial Education.

Daarnaast laat een onderzoek van Pew Research zien dat één op de vijf Amerikanen een lichamelijke reactie heeft op de stress die de COVID-19-crisis met zich meebrengt.

Volgens hetzelfde onderzoek geeft 30 procent van de Amerikanen aan dat ze een hoge mate van financiële stress ervaren. Het is niet meer dan normaal dat financiële tegenspoed en inkomensverlies tot zorgen leiden. Maar als die zorg escaleert tot een obsessie, kan het een angststoornis worden.

Financiële angst heeft veel gemeen met de diagnostische criteria van een gegeneraliseerde angststoornis, zoals overmatig piekeren, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Toch erkent de American Psychiatric Association het niet als een officiële stoornis.

Wat veroorzaakt geldangst?

Een jeugd waarin je je ouders te veel geld zag uitgeven of je zorgen maakte over rekeningen speelt een rol, net als je eigen ervaringen. Denk bijvoorbeeld aan het ineenstorten van je pensioenspaargeld of het moeten sluiten van een bedrijf.

L ife trauma’s, zoals het verliezen van je baan of een faillissement, kunnen ook leiden tot financiële angst. Een trauma hoeft niet zo groot te zijn dat het een posttraumatische stressstoornis veroorzaakt.

Let op symptomen van dit soort angst

Er zijn veel symptomen die te maken hebben met een financiële angststoornis. Sommige lijken voor de hand te liggen, terwijl andere verrassend kunnen zijn. Hier zijn er een paar:

Overbesteding 

Je zou toch denken dat geldzorgen ervoor zorgen dat je gaat besparen. Maar winkelen geeft tijdelijke verlichting van je geldzorgen. Het wordt een vicieuze cirkel waarbij je blijft uitgeven om verlichting te krijgen, wat het probleem verergert.

Oppotten en onvermogen om financieel gedrag te veranderen 

Overbesteding kan leiden tot hamsteren . Met andere woorden, troost vinden in materiële zaken verlicht de angst voor geldproblemen.

Angst om geld uit te geven

 Ben je geobsedeerd om zuinig te zijn? De andere kant van hamsteren is onredelijk zuinig zijn. Obsessief sparen kan ervoor zorgen dat je niet van vakanties kunt genieten of in een comfortabel huis kunt wonen.

Het kan ook leiden tot het vermijden van reparaties aan je huis en gezondheidszorg. Ook mensen die overwerken of obsessief werken om meer te verdienen, kunnen last hebben van dit soort angst.

Oncontroleerbare financiën

 Word je ongemakkelijk van het vergaren van rijkdom? Helaas voelen mensen met financiële angst zich vaak ongemakkelijk bij het vergaren van rijkdom. Dit kan het moeilijk maken om te budgetteren of om prioriteiten te stellen bij huishoudelijke uitgaven, en het kan een desastreuze invloed hebben op de pensioenplanning.

Depressie en angst 

Voel je je depressief of angstig over financiën? Je depressief voelen over de wereld om je heen kan zelfs voortkomen uit een financiële angststoornis.

Obsessief gedrag

Geldangst kan ook obsessief gedrag veroorzaken, zoals niet kunnen slapen of voortdurend je online bankrekening controleren. Ook volledig op anderen vertrouwen om je financiën te regelen is obsessief gedrag.

Herhaaldelijk geld geven aan volwassen kinderen of andere familieleden 

Volgens Jeff Shinal is dit de meestvoorkomende reden waarom financiële adviseurs contact met hem opnemen voor hulp met klanten. Jeff is een gerenommeerde deskundige financieel therapeut en coach.

Er zijn manieren om financiële stress frontaal aan te pakken.

Slimme manieren om ermee om te gaan

De kans is groot dat je niet doodgaat van je financiële situatie. Maar je financiële stress kan dat wel. Daarom is het belangrijk om er effectief mee om te gaan . Er zijn veel manieren om je te helpen met financiële angst om te gaan. Bekijk deze twee slimme tips:

Plan regelmatige geldcontroles

“Veel mensen doen aan zelfzorg,” zegt Bari Tessler. Bari is financieel therapeut en auteur van het boek De kunst van geld: A Life-Changing Guide to Financial Happiness. “Daarom moeten we op dezelfde manier met geld omgaan,” voegt ze eraan toe. Maak een geldafspraak met jezelf of met je partner om jullie financiën te bespreken. Ze raadt ook aan om tijd in te plannen om over financiën te praten.

Het idee is om een “geldafspraak” te maken met jezelf of met je partner. Geldafspraken met jezelf kunnen gericht zijn op onmiddellijke acties, zoals contact opnemen met een accountant of leren over een nieuw boekhoudsysteem. Gelddates met je partner kunnen persoonlijker zijn. Het gaat om het delen van geldverhalen terwijl je bespreekt hoe je kunt sparen of investeren.

Onderzoek hoe je lichaam en geest reageren

Begin aandacht te besteden aan je emoties. En ook hoe je lichaam reageert als je over geld praat of financiële beslissingen neemt. Hoe voel je je als je online je rekeningsaldi bekijkt? En als je je tariefstructuur met een nieuwe klant deelt? “Probeer je meer bewust te worden van wat de emoties en patronen zijn in je lichaam en geest,” zegt Bari.

Als je echter een fysieke reactie hebt op gesprekken over geld, zoals zweterige handpalmen of een versnelde hartslag, erken dat dan. Bedenk wat deze gevoelens oproept. Is het de manier waarop je met je partner communiceert of voel je je schuldig of beschaamd?

Een body check-in leert mensen om een stapje opzij te doen, terwijl je observeert en getuige bent van wat er aan de hand is. Het leert je om met je emoties te werken in plaats van je emoties te zijn.

Meer tips om ermee om te gaan

In plaats van verstijfd te blijven in angst, kun je beter manieren bedenken om financiële stress te verlichten en je persoonlijke financiën onder controle te krijgen. Hier zijn nog een paar suggesties om je te helpen ermee om te gaan:

  • Overweeg het maken van een huishoudbudget. Door je inkomsten en uitgaven op papier te zetten, kun je precies zien waar je geld naartoe gaat. Op deze manier kun je controle krijgen over je uitgaven.
  • Probeer je schulden te beheersen. Schulden zijn een van de grootste factoren die financiële stress veroorzaken.
  • Zorg voor een slim financieel plan. Dit kan je echt helpen om schulden te voorkomen. Als je schulden hebt, ontwikkel dan een strategie. Dit zal je helpen om je schulden onder controle te krijgen.
  • Creëer een noodfonds. Het hebben van een noodfonds kan je gemoedsrust geven. Deze strategie laat je weten dat je genoeg geld opzij hebt gezet om je rekeningen te betalen voor noodgevallen.

Omgaan met angst

  • Gooi financiële schaamte weg. Vergelijk je levensstijl of uitgaven niet met die van anderen, vooral niet op sociale media. Dit voedt alleen maar geldangst. Uitgeven en rijkdom vergaren is geen wedstrijd.
  • Kijk eens goed naar het slechtste scenario. Deze tip heeft het paradoxale effect dat het je angst verlaagt. Het is een vorm van exposure therapie die je kan helpen om de dingen in perspectief te houden. Het belangrijkste is dat deze oefening je helpt om je angsten onder ogen te zien. Hoewel je financiële situatie niet levensbedreigend is, kan je financiële stress dat wel zijn.
  • Neem een time-out. Als je angstig bent, kan je geest oncontroleerbaar worden en is het belangrijk om een pauze te nemen of je hoofd leeg te maken. Het is belangrijk voor je geestelijke gezondheid om een aantal activiteiten te doen die een ontspanningsreactie op gang brengen. Bijvoorbeeld een wandeling maken, naar muziek luisteren of een boek lezen.
  • Beoefen mindfulness. Hoe reageer je lichamelijk op dingen die met geld te maken hebben? Als je hartslag piekt, je begint te transpireren of je gedachten gaan tekeer. Probeer te ontspannen met diepe ademhalingsoefeningen. Je kunt ook proberen je denken te herstructureren door jezelf eraan te herinneren dat er dingen zijn die je niet kunt controleren.

Vrouw met nekpijn

Zoek hulp

Zoals je ziet omvat het aanpakken van financiële angst zowel uiterlijke als innerlijke acties. Uiterlijke acties bestaan uit het nemen van de nodige stappen om een budget op te stellen of schulden te verminderen. Een andere belangrijke actie kan het inhuren van financiële professionals zijn.

Innerlijke factoren kunnen ongrijpbaarder zijn. Je zou baat kunnen hebben bij een bezoek aan een financiële adviseur of om je te helpen de oorzaak van je financiële problemen te vinden. Je kunt ook een geldafspraak maken om je relatie met geld te onderzoeken.

Bij het bereiken van financiële doelen gaat het niet alleen om de getallen op een spreadsheet. De getallen op de spreadsheet zijn het gedrag van cliënten en de emoties, houdingen en gedachten die dat gedrag sturen.

Maak je je nog steeds zorgen over geld? Overweeg dan om je bank te bellen. Veel banken bieden financiële adviseurs en counselors om je te helpen je financiën onder controle te krijgen. Ze bieden ook een breed scala aan financiële hulpmiddelen die het beheren van geld makkelijker maken.

Hoe meer je weet over hoe je je geld moet beheren, hoe meer controle je over je financiën zult hebben. Als je het gevoel hebt dat je je geld onder controle hebt, verlicht dat je stress.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Tomasina, F. (2012). Los problemas en el mundo del trabajo y su impacto en salud. Crisis financiera actual. Revista de Salud Pública, 14, 56-67.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.