Meer informatie, minder intelligentie

Tegenwoordig staat er meer informatie tot je beschikking. Je kunt antwoorden vinden op elke vraag met slechts een klik. Helaas zit er ook een hoop onzin tussen die je in veel gevallen minder intelligent maakt en kwetsbaarder voor manipulatie. Dit is vooral te wijten aan de controverse die er omheen hangt.
Meer informatie, minder intelligentie

Laatste update: 10 september, 2021

De toegang tot meer informatie is een van de grootste transformaties die de technologische revolutie heeft teweeggebracht. Zij introduceerde namelijk het concept van een “informatiemaatschappij.” Het vervelende hieraan is dat een groot deel van de samenleving niet verrijkt is door deze vooruitgang. Integendeel, de mens vertoont een verslechtering van zijn mentale proces, minder intelligentie.

Deel uitmaken van het informatie- en kennistijdperk betekent niet alleen dat je weet hoe je een computer of een smartphone moet bedienen. Wanneer er geen intelligentie zit achter de bediening van dergelijke apparaten, dan gaan de apparaten uiteindelijk de intelligentie van een persoon sturen. Helaas is dit precies wat er met veel mensen is gebeurd.

Het ergste van alles is dat er veel informatie beschikbaar is en veel mensen denken echt dat ze beter geïnformeerd zijn. Ze denken dat ze echt iets weten over verschillende onderwerpen, alleen maar omdat ze er een beetje over kunnen lezen op het internet en napraten wat ze vinden. Helaas voor de wereld geven niet veel mensen om waarheidsgetrouwheid.

Echte genialiteit schuilt in het vermogen om onzekere, gevaarlijke en tegenstrijdige informatie te evalueren.”

Winston Churchill

Een vrouw drinkt koffie en werkt op haar computer

Het “World Wide Web”

Het internet is niet alleen een netwerk vol informatie en communicatie, maar ook een enorme cultuur. Het staat dus vol met irrelevante informatie die constant tot de gebruikers wordt gebombardeerd. De hoeveelheid gegevens is zo groot dat het bijna onmogelijk lijkt ze te onderscheiden. Je doet het er dus maar mee.

Je kunt vrijwel alles wat je maar wilt staven met informatie van het internet. Als je probeert te bewijzen dat de duivel bestaat, zijn er minstens 15.000 vermeldingen die dat ondersteunen. Er is een onderzoek, getuigenis, of bewijs, voor bijna alles, ook al mist een groot deel ervan geldigheid.

Ondanks alle positieve punten van het internet, is het geleidelijk een ruimte van afleiding geworden, in plaats van informatie. Daardoor heeft informatie niet langer het waarheidsfilter dat vroeger bestond. Ja, er is nu meer informatie, maar het verontrustende is dat veel ervan nep is en ontworpen om je af te leiden.

Informatie, kennis en wijsheid

Goede informatie zijn gegevens die de basis vormen van waaruit je echte kennis kunt opbouwen. Wanneer er echter meer informatie van lage kwaliteit is, wordt dit proces afgekapt of geven mensen een verkeerde voorstelling van zaken. Zo leiden nepgegevens tot nepkennis en, om voor de hand liggende redenen, tot een nepgeweten. Dit is precies wat er gebeurt met grote segmenten van de samenleving.

Het is om deze reden dat wijsheid steeds schaarser wordt in de wereld van vandaag. Dit komt omdat zij bewustzijn en ethiek nodig heeft als fundament, gebouwd op relevante kennis en informatie. Wijsheid is niet aanwezig waar er meer informatie is, maar wanneer je het goede van het slechte filtert. Goede informatie leidt tot diepere kennis en stelt je in staat de essentie van de dingen te begrijpen.

Wat er vandaag de dag op internet te vinden is, is een oppervlakkige benadering van de verschillende werkelijkheden. De geest gaat er bijvoorbeeld snel overheen en analyseert of bekritiseert het niet. Mensen multitasken en vergeten wat ze leren, dus laten ze anderen de informatie voor hen analyseren. Zo weet je wat je waarden en prioriteiten zijn.

Een vrouw met drie elektronische apparaten

Meer informatie en minder intelligentie

Uit al het bovenstaande kan worden opgemaakt dat er tegenwoordig veel meer informatie beschikbaar is. Op de een of andere manier creëert het minder intelligentie. Dit is grotendeels te wijten aan de houding die de virtuele wereld voedt.

Geduld is nu bijvoorbeeld een exotische deugd en mensen denken niet meer na of leggen zelden iets uit, omdat het te veel tijd in beslag neemt van de tijd die ze besteden aan het kijken naar schattige kattenplaatjes. Zo kan overhaast leren niet tot wijsheid leiden.

Wijze mensen richten hun ogen op de raadsels en zoeken de antwoorden niet in Wikipedia. Zij genieten van observeren, analyseren en reflecteren. De meeste mensen willen niet de labyrinten van de grote mysteries binnengaan en grote vragen formuleren. Zij willen vooral het recept, de toepasselijke formule, de genummerde lijst en de tijdige gegevens vinden.

Bewustwording is voor velen niet meer belangrijk. Dit komt omdat de meeste mensen het te druk hebben de hele tijd, zelfs wanneer ze slapen. Tenslotte denken de mensen niet meer dat zij moeten denken, maar alleen nog maar zeggen en doen. Zelfs wanneer wat ze zeggen of doen niet het minste belang heeft en slechts een manier is om hun tijd te verdoen. Met andere woorden, om hun leven te leiden. Wellicht ook interessant voor jou

Wat is doomscrollen en waarom moet je ermee stoppen?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Wat is doomscrollen en waarom moet je ermee stoppen?

Doomscrollen verwijst naar de recente obsessie voor het lezen van negatief of deprimerend nieuws. We bespreken wat het precies is.  • Escorsa, P., Maspons, R., & Llibre, J. (2001). De la vigilancia tecnológica a la inteligencia competitiva. Financial Times.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.