Mantra's voor persoonlijke ontwikkeling

Jouw persoonlijke ontwikkeling heb je grotendeels zelf in de hand. Persoonlijke ontwikkeling is de sleutel tot het opbouwen van je leven op basis van wie je wilt zijn en waar je naartoe wilt. Een belangrijk aspect op het gebied van de psychologie is het gebruik van mantra's voor persoonlijke ontwikkeling.
Mantra's voor persoonlijke ontwikkeling
Rocío García Garzón

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Rocío García Garzón.

Laatste update: 18 januari, 2024

Je persoonlijke ontwikkeling hangt grotendeels af van jezelf, je focus en van wat je besluit te doen om je doelen te bereiken. Bepaalde paden kunnen echter moeilijk te bewandelen zijn. Soms vind je het moeilijk om vol te houden en heb je zin om op te geven.

Daarom kan werken aan je persoonlijke ontwikkeling het beste cadeau zijn dat je jezelf kunt geven. Het is ook de grootste bron van voldoening. Een positieve manier om dit te bereiken is door mantra’s te gebruiken.

Mantra’s voor persoonlijke ontwikkeling zijn woorden of zinnen die je herhaalt als gebeden. Het zijn woorden en klanken uit het Sanskriet die, volgens wat veel mensen geloven, psychologische of spirituele krachten hebben.

Mantra’s worden gebruikt op het gebied van meditatie en helpen op een eenvoudige en effectieve manier. Ze worden ook veel gebruikt als methode om concentratie te bevorderen of om aan verschillende aspecten van persoonlijke ontwikkeling te werken.

Vrouw met haar armen wijd

Wat zijn persoonlijke mantra’s?

Sommige woorden of gezegden lijken perfect op jou betrekking te hebben. Als je ze leest, heb je zelfs het gevoel dat ze speciaal voor jou zijn geschreven, omdat ze zoveel van jouw waarden en verlangens weerspiegelen.

Sommige mensen tatoeëren ze op hun lichaam of kopen T-shirts en decoratieve voorwerpen. Psychologie werkt ook op deze manier. Het helpt je namelijk om de mantra’s te ontdekken die je de weg kunnen wijzen om je dromen te bereiken.

We hebben allemaal de neiging om onbewust onze eigen mantra’s te kiezen, gebaseerd op de motivatie die ze je geven. Het maakt niet uit wat erin staat. In feite kan het gewoon één woord of zin zijn. Het belangrijkste is dat het iets voor je betekent.

Er is veel literatuur over dit onderwerp. Bovendien zijn er veel professionals op het gebied van psychologie en coaching die zich met dit werkveld bezighouden. Er staan veel bronnen tot je beschikking om een aantal makkelijke en leuke mantra-aanbevelingen te ontdekken die je helpen bij je persoonlijke ontwikkeling.

Maak je eigen mantra’s

We hebben allemaal doelen. Maar na een tijdje laten sommigen van ons het afweten. Als dit gebeurt, voel je je down en heb je de neiging om je terug te trekken in je comfortzone, waar alles eenvoudiger is. Je hebt ook de neiging om die aanvankelijke goede voornemens op de lange baan te schuiven.

Maar zelfs als je worsteling onoverkomelijk lijkt, moet je proberen om vooruit te blijven gaan. Je moet je niet overgeven en toegeven aan apathie. Je moet doorgaan en vechten om te bereiken wat je wilt.

De sleutel is om dat aanvankelijke momentum vast te houden. Om je daarbij te helpen kun je een lijst met persoonlijke mantra’s maken. Er zijn veel manieren waarop je ze kunt afstemmen op je leven en ze kunt gebruiken ter inspiratie.

Er is maar één hoek van het universum waarvan je zeker kunt zijn dat je hem verbetert, en dat is je eigen ik.”

Aldous Huxley

Mantra’s bedenken voor persoonlijke ontwikkeling

Hier zijn wat tips voor het maken van je eigen mantra’s:

  • Word verliefd op je doelen, zodat je niet hoeft toe te geven aan druk van buitenaf.
  • Stel korte routines in. Verzand jezelf niet in moeilijke taken.
  • Als je plannen gefrustreerd raken en je geen uitweg meer ziet, kom dan voor jezelf op. Ontplof niet. Dat zal je niet helpen om je doelen te bereiken. Gun jezelf ook de tijd om ze te bereiken.
  • Leer van jezelf te houden en jezelf te accepteren zoals je bent. Streef er elke dag naar om een betere versie van jezelf te zijn.
  • Zoek harmonie en het verlangen om te leven.
  • Houd je lijst met mantra’s altijd zichtbaar.
  • Besteed een vaste hoeveelheid tijd aan elke taak. Hierdoor voel je je veiliger, ontspannen en meer gefocust. Je zult ook meer tijd aan jezelf kunnen besteden.

Mindfulness, een weg naar persoonlijke ontwikkeling

Mindfulnesstechnieken- en strategieën

Er is niets krachtiger dan iemand die de baas is over zichzelf en zijn omstandigheden. Ze zijn in staat om elke uitdaging aan te gaan en hebben de energie om nieuwe verplichtingen aan te gaan. Dit is de basis van persoonlijke ontwikkeling. Daarom moet je de behoefte aan rust in gedachten houden, omdat het je in staat stelt naar jezelf te luisteren.

Je wordt elke dag gebombardeerd met verschillende prikkels. Dit betekent dat je soms op de automatische piloot reageert op wat er voor je neus staat zonder er echt over na te denken.

Door te leren in contact te komen met jezelf kun je bepalen wie je wilt zijn en waar je naartoe wilt. In dit opzicht is mindfulness een uiterst nuttige techniek. Het richt je aandacht en geeft je ruimte om te groeien. Het is ook relevant op het gebied van persoonlijke ontwikkeling vanwege de relatie met Vipassana-meditatie, die gebaseerd is op het gebruik van mantra’s om ontspanning op te wekken.

Je kunt de vaardigheden verwerven om mindfulness te beoefenen. Het zal je helpen je te concentreren op wat fundamenteel is in je leven en grondig te werken aan je persoonlijke ontwikkeling.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Carlson, L. y Garland, S. (2005). Impact of Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) on Sleep, Mood and Fatigue Symptoms in Cancer Outpatients. International Journal of Behavioral Medicine, 12 (4), 278-285.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.