9 manieren om innerlijke rust te bereiken

Innerlijke vrede is de beste vorm van geluk. Om dit te bereiken moet je een harmonieus evenwicht bereiken, iets wat niet altijd gemakkelijk is in deze buitensporig luidruchtige en complexe wereld. In dit artikel vertellen we je hoe je dit kunt bereiken.
9 manieren om innerlijke rust te bereiken
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 18 november, 2023

Alle wegen naar innerlijke rust eindigen bij dezelfde bestemming – het bereiken van welzijn en geluk. Deze staat van cognitieve en emotionele harmonie is de steen van Rosetta die we allemaal graag willen bereiken. Dan wordt alles duidelijker en bereiken we een psychologisch evenwicht van waaruit we veel beter in staat zijn om betere beslissingen te nemen.

De term “innerlijke rust” wordt vaak gezien met spirituele en filosofische connotaties. De psychologie houdt zich er echter al jaren mee bezig. Het bereiken van deze staat hangt niet af van je externe omstandigheden. In feite moet intern welzijn van binnenuit worden bereikt. Het gaat veel verder dan wat er in je dagelijks leven met je gebeurt.

Daarin ligt de magie, maar ook de moeilijkheid. Want gezien de maalstroom waarin we tegenwoordig allemaal leven, is het moeilijk om mentale harmonie te orkestreren. Er zijn zoveel zorgen en veranderingen en oneindige onzekerheden. Hoe dan ook, laten we eens kijken welke mechanismen er zijn om je in staat te stellen die innerlijke visie te omarmen.

Rust is een innerlijk ambacht, zoek het niet buiten jezelf.

Vrouw met haar ogen dicht

9 manieren om innerlijke rust te bereiken

We zouden innerlijke rust kunnen definiëren als een weloverwogen staat van psychologische kalmte die je weet te bereiken, zelfs wanneer je aan stressoren wordt blootgesteld. Het is belangrijk om dat te onthouden.

Gemoedsrust vereist namelijk “oké zijn” met de omstandigheden om je heen. Het houdt in dat je al je energie op jezelf richt om je angsten en zorgen te sussen. Op deze manier ben je in staat om wat je omringt met meer focus en perspectief te bekijken.

De Universiteit van Marburg (Duitsland) heeft onderzoek (Engelse link) gedaan dat de bijdragen van de positieve psychologie in dit opzicht benadrukt. Het onderzoek concludeerde dat factoren zoals positieve valentie-emoties, vitale betekenissen en goede relaties het doel van innerlijke rust bemiddelen.

Bovendien heeft iedereen de kracht om dit vermogen te ontwikkelen. Maar om het te bereiken, moet je bepaalde vaardigheden in praktijk brengen. Dit is wat je moet doen.

1. Maak je prioriteiten duidelijk

Niet alles waar je aandacht aan besteedt, tijd aan besteedt en je zorgen over maakt, is echt belangrijk. Sterker nog, als je erover nadenkt, zijn er waarschijnlijk veel dingen in je leven die je achter je zou kunnen laten.

Bepaalde taken en waarschijnlijk zelfs sommige mensen. Je moet leren om te bezuinigen, door te begrijpen wat echt waardevol, nuttig en betekenisvol voor je is. Dit is de sleutel tot een goede geestelijke gezondheid.

2. Zorg voor je basisbehoeften

Niemand kan welzijn bereiken, laat staan geluk, als hij niet eerst zijn basisbehoeften bevredigt. Denk aan de klassieke piramide van Abraham Maslow en zijn eerste niveau. Daarin staat dat geen mens voldoening of innerlijke rust kan bereiken als hij niet eerst aan zijn basisbehoeften van voedsel, water, warmte en rust voldoet.

3. Maak een belofte aan jezelf. Je bent belangrijk.

Een van de manieren om innerlijke rust te bereiken is je te herinneren dat jij de belangrijkste persoon in je leven bent. Soms besteed je zoveel tijd aan het prioriteren van anderen en hun behoeften dat je de neiging hebt om jezelf als bijrol te zien in je eigen verhaal.

Jij bent echter de hoofdrolspeler in je eigen werkelijkheid. Daarom is het van vitaal belang dat je je inzet voor je eigen welzijn.

4. Een geest die angst weet te beheersen

De angstige geest zit vol ruis, zorgen, druk, rampzalige gedachten en irrationele angsten. Om innerlijke rust en rust te vinden, is het essentieel om je angst te leren beheersen. Strategieën om dit te bereiken kunnen variëren van het reguleren van je emoties tot cognitieve herstructurering om je meest vervormde manier van denken te veranderen.

5. Interactie met de natuur

Regelmatige interactie met de natuur is een van de beste manieren om innerlijke rust te bereiken. Studies (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Psychology vertellen ons meer over het verband tussen natuur en geluk.

Je kunt een band met de natuur bereiken door een dagelijkse wandeling te maken in een natuurlijke omgeving zoals het platteland, de bergen, parken, het strand, enz. Aan de andere kant zou je tijd kunnen doorbrengen in een natuurreservaat, zoals bijvoorbeeld een landhuis.

6. Sluit lopende zaken af

Onafgewerkte zaken kunnen vele vormen aannemen. Bovendien weerhoudt het je ervan om je geest rust te geven. Wrok, bepaalde dingen niet durven zeggen, kwesties van gisteren of dat probleem dat je al heel lang voor je uitschuift, zijn allemaal dingen die je moet afsluiten.

Het loslaten van frustratie, haat en spijt uit het verleden is essentieel. Verder zijn wat je zorgen baart in het hier en nu onder ogen zien en dapper genoeg zijn om te zeggen wat je voelt ook manieren om innerlijke rust te bereiken.

7. Wees dankbaar voor wat je hebt

Om je heen zijn er aspecten van je wereld die zowel mooi als betekenisvol zijn. Maar soms, in de chaos van alledag, te midden van angst, druk en zorgen, kunnen die elementen die betekenis geven aan je bestaan uit beeld raken en vervagen.

Dankbaar zijn voor wat je hebt, betekent dat je aanwezigheid en waarde geeft aan wat belangrijk voor je is. Het geeft je betekenis en geluk. Wees daarom dankbaar dat je leeft en dat je met elke nieuwe dag die aanbreekt een nieuwe kans krijgt om te doen wat je wilt.

Hoofd met oplichtende zon als brein

8. Sommige gevechten zijn het gewoon niet waard om te vechten

Soms spendeer je een groot deel van je bestaan aan gevechten die je al verloren hebt. Misschien wil je bijvoorbeeld dat je ouders je meer waarderen. Het is echter niet altijd mogelijk dat mensen van de ene op de andere dag veranderen. Sterker nog, het is onwaarschijnlijk dat iemand die nooit veel aandacht voor je heeft gehad plotseling zijn gedrag zal veranderen.

Een andere verloren strijd is misschien wachten tot situaties op je werk verbeteren. Vaak blijkt het simpelweg accepteren van het feit dat dingen niet goed gaan het startpunt te zijn voor verbetering.

Sterker nog, zodra je je er volledig van bewust bent dat een situatie ten einde loopt, ben je in staat om verder te gaan en te bereiken wat je wilt en nodig hebt. Als gevolg daarvan is ophouden aandacht te besteden aan wat geen zin meer heeft een andere manier om innerlijke rust te bereiken.

9. Overwin je angsten

Moed in het aangezicht van angst is de basis voor geluk. In feite betekent welzijn het stillen van angst. Innerlijke rust is weten dat, wat er ook komt, je de middelen hebt om het aan te kunnen. Dit gevoel van bekwaamheid om de toekomst tegemoet te treden, wat die ook brengt – goed of slecht – is de definitie van gemoedsrust.

Aarzel niet om deze suggesties in de praktijk te brengen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Anderson, R. (2004). A definition of peace. Peace and Conflict: Journal of Peace Psychology, 10(2), 101-116.
  • Capaldi, C. A., Dopko, R. L., & Zelenski, J. M. (2014). The relationship between nature connectedness and happiness: A meta-analysis. Frontiers in Psychology, 5, 976.
  • Diener, E. (2000). Subjective well-being: The science of happiness and a proposal for a national index. American Psychologist, 55(1), 34.
  • Pérez, J. F. (2010). Ansiedad y respiración diafragmática. Enfermería integral: Revista científica del Colegio Oficial de Enfermería de Valencia, (89), 16-18.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.