Maid, de Netflix-serie die de wereld in vervoering brengt

De serie Maid is gebaseerd op een autobiografisch boek. Het is de weerspiegeling van het verhaal van een jonge vrouw die samen met haar dochter weet te ontsnappen uit een gewelddadige relatie. Uiteindelijk verwezenlijkt ze eindelijk haar droom.
Maid, de Netflix-serie die de wereld in vervoering brengt
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 11 oktober, 2023

Maid is een van de nieuwste hits van Netflix. Voor iedereen die te maken heeft gehad met mishandeling, kan het begin van deze serie bekend voorkomen. We zien een jonge vrouw die midden in de nacht opstaat en probeert haar partner niet wakker te maken. Vervolgens neemt ze haar dochter in haar armen, zet haar op de achterbank van de auto en rijdt weg.

Het is moeilijk om geen diepe empathie te voelen voor de hoofdpersoon van deze serie. Armoede, liefde voor kinderen, de complexiteit van relaties gebaseerd op misbruik en de problemen van mensen die overheidssteun nodig hebben komen allemaal samen om deze krachtige en realistische serie te maken.

Interessant genoeg is de serie gebaseerd op het autobiografische boek van Stephanie Land: Maid: Hard Work, Low Pay and a Mother’s Will to Survive . Het is een inspirerend verhaal waarin psychische aandoeningen, verslavingen, klassenverschillen, liefde in al haar vormen en zelfverbetering samenkomen.

In tegenstelling tot de overgrote meerderheid van dit soort verhalen, heeft deze een happy end. Haar dromen komen inderdaad uit.

“Niemand kan je het schrijven afnemen. Niemand kan je vertellen dat je het mis hebt of dat je woorden verkeerd zijn.”

-Maid-

Maid

Maid een sociaal portret van mishandeling en baanonzekerheid

Ondanks het feit dat The Squid Game een grotere sociale impact heeft gehad, moet worden opgemerkt dat de serie Maid ook door miljoenen kijkers is gezien. Het verhaal is compleet anders dan het eerste en de gevoeligheden en zelfs het sociale portret dat het ons laat zien, hoewel diametraal tegenovergesteld, is een uitstekende oefening in reflectie.

Stephanie Land is de schrijfster achter dit waargebeurde verhaal. Een vrouw die op een dag besloot te bloggen over haar ervaringen. Ze was een jonge vrouw met een dochtertje die probeerde verder te komen in het leven. Ze werkte als schoonmaakster en had dagelijks te maken met ruzies met haar ex-partner. Haar getuigenis trok wekelijks duizenden volgers.

Op een dag schreef The New York Times voor om over haar leven te schrijven in een boek. Dienstmeisje: Hard Work, Low Pay, and a Mother’s Will to Survive werd een bestseller. Zoals met veel succesvolle boeken, duurde het niet lang voordat het naar het kleine scherm verhuisde. Netflix kocht de rechten en actrice Margot Robbie was de producent.

Onzichtbare realiteiten: armoede, eenzaamheid en bureaucratie

De hoofdpersoon van de serie is Alex, prachtig vertolkt door Margaret Qualley. Deze 25-jarige actrice vertegenwoordigt het oneindige aantal vrouwen die, geconfronteerd met uitzichtloze situaties, ontdekken dat degenen in hun ondersteunende netwerk niet doen wat ze zouden moeten doen.

In feite ontdekt ze dat haar vrienden niet echt vrienden zijn en dat haar moeder (Andie MacDowell) onstabiel, narcistisch en met duidelijke mentale problemen is.

De enige toevlucht die ze nog heeft, is de overheid om hulp vragen. Ze wordt echter geconfronteerd met een kille en ingewikkelde bureaucratie. Om bijvoorbeeld een gesubsidieerd huis te krijgen, moet je een baan hebben, maar eerst heb je een crèche voor je dochter nodig. Je kunt echter geen crèche krijgen als je nog geen baan hebt.

Het verhaal begint als ze haar baan als schoonmaakster krijgt. Dan beginnen we het portret van onzekerheid en klassenverschil te zien. Want vrouwen die huizen schoonmaken zijn onzichtbare figuren in de ogen van anderen. Ze zijn echter ook getuigen van de verborgen drama’s in die luxe woningen, waar eenzaamheid, liefdesverdriet en ziekte voorkomen, net als overal elders.

Maid is het verhaal van het doorzettingsvermogen van een mishandelde en eenzame moeder op zoek naar haar dromen.

Het misbruik dat we niet zien vernietigt levens

In Maid zien we een onaangename realiteit. Het is het feit dat het meestvoorkomende en bijtende misbruik het misbruik is dat geen sporen achterlaat op de huid. Bovendien zijn veel van dit soort relaties gebaseerd op cyclische patronen. Daarin kunnen de slachtoffers niet altijd ontsnappen aan hun partners. Ze ontsnappen, keren terug, vluchten en keren terug naar de misbruiker.

Bovendien zijn ze zich er vaak niet eens van bewust dat ze mishandeld worden, zoals het geval is bij de hoofdpersoon in deze serie. Sean, Alex’ partner, is een jonge alcoholist die het gewicht van een traumatische jeugd met zich meedraagt en onzekere banen heeft.

Hij mishandelt Alex of haar dochter nooit fysiek. Het geweld wordt echter uitgeoefend door schreeuwen, bedreigingen, minachting en het verlangen om haar te isoleren en emotioneel te controleren.

Hoewel Alex aanvankelijk geneigd is om zijn gedrag te bagatelliseren, wordt ze zich uiteindelijk bewust van de noodzaak om voor hem te vluchten. Ook om te vechten voor de voogdij over haar dochter.Hoofdrolspelers van Maid

Maid en de steun van vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt

In de serie ontmoeten we niet alleen een jonge vrouw die vecht tegen armoede, bureaucratie, het rechtssysteem en generationele trauma’s, in de gedaante van een moeder met psychische problemen en een vader met een alcoholisch en gewelddadig verleden.

In feite zien we een vrouw die eindelijk steun vindt bij andere vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt. Verschillende namen maar dezelfde verhalen, en een helende band verbindt hen.

In deze serie ontdekken we ook dat succes soms maar één stap verwijderd is van armoede, en die stap is doorzettingsvermogen. Inderdaad, zoals in alle sprookjes, bereikt het meisje dat huizen poetste en een schrijfster wilde worden haar droom.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Lang, Stephanie (2021) Sirvienta: Trabajo duro, poca paga, y la voluntad de una madre por sobrevivir. Capitan Swing

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.