Magnetische geesten: diepe denkers met een gevoelig hart

Magnetische geesten: diepe denkers met een gevoelig hart

Laatste update: 15 juni, 2018

Magnetische geesten voelen zich diep aangetrokken tot kennis, het ervaren van dingen, het voelen van dingen en het creëren van intense emotionele verbondenheid met mensen. In wezen zoeken deze mensen altijd naar betekenis in het leven, en deze drang komt voort uit hun hart. Maar als ze niet voldoende betekenis vinden, lopen ze het risico op een depressie of ernstige teleurstelling.

Misschien is de term ‘magnetische geesten’ nieuw voor je – misschien zelfs vreemd. We plakken allemaal graag labels op persoonlijkheidstypen, gedragingen en het leven in het algemeen. Maar het type waar we het vandaag over hebben is niet zo nieuw als je zou denken. Het verscheen voor het eerst in 2000 in een boek van psycholoog Mary-Elaine Jacobsen, getiteld The Gifted Adult: A Revolutionary Guide For Liberating Everyday Genius.

“Naarmate we kennis verwerven, worden dingen niet begrijpelijker, maar mysterieuzer.”
-Albert Schweitzer-

Wat zij en vele andere psychologen jarenlang bij hun patiënten hebben gezien, is een heel specifiek persoonlijkheidstype. En tot voor kort bestond er nog geen naam voor. Het zijn mensen die schijnen, die niet alleen verbazen met hun kennis, maar nog meer met hun verbazingwekkende gevoeligheid, intense passie voor het leven en hoge (soms te hoge) idealen.

Ze willen een bevredigende professionele toekomst voor zichzelf opbouwen in overeenstemming met hun vermogens. Ze willen relaties waarin ze intense emoties kunnen ervaren en samen een zinvol leven kunnen leiden. En ze zoeken naar vrienden waarmee ze verbinding kunnen maken op een intellectueel en vooral emotioneel niveau.

We zouden kunnen zeggen dat mensen als deze geen middenweg zien. Alles moet intens zijn, alles zou een oogverblindend en bijna magisch gevoel moeten geven dat ze kunnen gebruiken om iets te creëren.

Zoals je je waarschijnlijk wel kunt voorstellen, spreekt dit soort persoonlijkheid zichzelf voortdurend tegen. De magnetische geest en zijn hoge verwachtingen botsen bijna continu met de harde realiteit.

Een teleurgestelde man in de mist.

Kenmerken van magnetische geesten

Veel mensen verwarren magnetische geesten met een hoog IQ. Maar dit is niet altijd het geval. Wel zijn het mensen met een enorm vermogen om dingen te bereiken. Ze zijn nieuwsgierig, willen graag kennis en ervaring verzamelen en vooral emotioneel genieten van het hele proces.

Laten we eens naar enkele kenmerken kijken.

Magnetische geesten werken ontzettend snel

Magnetische geesten hebben een ‘boomtak’- manier van denken. Ze klimmen van het ene naar het andere concept, en dan springen ze omhoog naar weer een ander idee, en zo gaan ze door. Ontzettend veel dingen wekken hun interesse, en hier gaan ze uit pure nieuwsgierigheid volledig in op. Ze hebben een onrustige behoefte om te weten en te ontdekken.

Hun geest werkt razendsnel en ze zijn zich erg bewust van stimuli. Soms raken ze gefrustreerd omdat ze niet al deze signalen tegelijk kunnen najagen.

Bijna pijnlijke empathie

Een van hun meest karakteristieke eigenschappen is hun vermogen om contact te maken met mensen. Het is net zoals de naam zegt: ‘magnetisch.’ Ze vinden het heel makkelijk om de behoeften van andere mensen te begrijpen, hun emoties te lezen en de interesses van andere mensen aan te voelen. En ze blijven altijd hopen dat anderen op dezelfde manier zullen reageren met dezelfde emotionele intensiteit.

Maar dit gebeurt niet altijd en dit kan ze diep raken. Kritiek, leugens en emotionele kilte kunnen zeer verwoestend en pijnlijk zijn.

Magnetische geesten horen altijd dezelfde kritiek

Magnetische geesten horen voortdurend dingen als: “”je bent te enthousiast,” “je bent te gevoelig,” “je bent te dramatisch,” “je gaat te snel.”

Zoals je ziet, is ‘te veel’ hier het gemeenschappelijke thema.

Vrouw speelt met hart

Ze vinden het ‘nooit genoeg’

En hier komt de eeuwige tegenstrijdigheid die magnetische geesten ervaren. In hun eigen hoofd, ook al denken anderen dat ze continu overdrijven (vooral emotioneel gezien), zit de gedachte dat er altijd iets ontbreekt. En dus voelen ze de behoefte om harder te werken. Er is tenslotte zoveel te doen, vinden ze.

Ze zijn eeuwig ontevreden. Waarom? Omdat ze geen zinvolle interpersoonlijke relaties kunnen vinden, omdat het leven doorgaat en volledig betekenisloos is, en omdat ze misschien harder hadden moeten werken en meer hadden moeten leren…

Het zijn diepe denkers met een gevoelig hart

Als er iets is dat magnetische geesten willen, is het wel een levenspartner die hen mentaal en emotioneel uitdaagt. Dit is absoluut een van hun grootste doelen, maar ook een van hun grootste frustraties.

Het komt dus vaak voor dat ze ontzettend moeilijke, angstige tijden doormaken, en misschien zelfs depressies. Ze zijn erg gevoelig. In hun dagen of maanden van isolatie duiken velen van hen nog dieper in hun gedachten. Hierbij proberen ze hun teleurstelling te vergeten door boeken te lezen of nieuwe cursussen te volgen. Kortom, door het verzamelen van kennis.

Lezen met koffie.

Wat magnetische geesten dan ook het meeste nodig hebben is om zich volledig en geaccepteerd te voelen. Het is nooit makkelijk als je constant op zo’n hoge emotionele frequentie leeft met een nooit eindigend verlangen om kennis te verzamelen en betekenis te vinden in het leven.

Het vinden van hun magnetische ‘noorden’ is niet gemakkelijk, dat weten we. Daarom moeten ze leren om hun voeten op de grond te houden en balans te vinden. Ze moeten begrijpen dat het leven niet altijd is wat zij willen dat het is. En als laatste moeten ze inzien dat de antwoorden vaak niet ergens buiten of in iemand anders te vinden zijn. Ze zitten in ons. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.