Maak je geen zorgen over wat anderen van je denken

Je zorgen maken over wat mensen over je denken, kan je ervan weerhouden je dromen na te jagen en te doen wat je wilt doen. Inderdaad, soms is het gemakkelijk om te vergeten dat je waardevol bent, en de meningen van andere mensen zijn precies dat... meningen.
Maak je geen zorgen over wat anderen van je denken

Laatste update: 19 oktober, 2021

Wat zullen anderen denken? ” of ” Hoe zullen ze reageren? ” Dit zijn het soort vragen waar je misschien soms aan denkt. Bovendien zijn het het soort vragen dat je kwelt en je in een neerwaartse spiraal van verdriet en angst kan sturen.

Het is inderdaad heel gewoon om je zorgen te maken over wat andere mensen zouden kunnen denken. Misschien ben je bijvoorbeeld doodsbang om er dom uit te zien in het bijzijn van anderen en niet aan hun verwachtingen te voldoen. Ook al zijn die verwachtingen soms niet waar te maken.

De meningen van andere mensen zijn slechts hun gedachten. Toch geef je ze soms te veel belang en laat je ze je leven overnemen. Maar waarom geef je zoveel om externe validatie?

“De mening van anderen over jou hoeft niet jouw realiteit te worden.”
-Les Brown-
Een groep jonge vrouwen die elkaar uitlachen.

“Wat zullen de mensen denken?” Een behoefte aan goedkeuring

Mensen zijn sociale wezens. Daarom is het normaal dat je de behoefte hebt aan goedkeuring van andere mensen. Het is een onderdeel van het mens zijn. Daarom maak je je zorgen over wat anderen zullen denken.

Als mensen zijn we geëvolueerd door onze relaties met andere mensen. Om deze reden ben je geneigd om extreem beïnvloed te worden door externe validatie. Sterker nog, wat andere mensen over je zeggen, vormt je zelfbeeld. Daarom geven kleine schoten van goedkeuring je een veilig gevoel. Op een bepaalde manier geven ze je het gevoel dat je op de goede weg bent.

Dit soort goedkeuring zorgt voor tevredenheid, complimenten en positieve opmerkingen. Het probleem ontstaat wanneer je afhankelijk wordt van dit soort feedback. Sterker nog, wanneer je beslissingen en gedrag volledig afhankelijk worden van de mening van anderen, dan is het echt een probleem.

Helaas, als je begint te handelen om de goedkeuring van anderen te krijgen, beperk je je eigen persoonlijke groei. Afhankelijk van wat anderen van je denken, geeft het hen de kracht om je leven te leiden. Want wachten op de goedkeuring van anderen betekent dat je jezelf aan de kant zet.

Als ze je goedkeuren, voel je je tevreden en euforisch. Maar als ze dat niet doen, voel je een diepe droefheid omdat je niet aan hun verwachtingen voldoet. Dit is hoe je begint je zelfrespect te vernietigen.

De behoefte aan goedkeuring gebeurt niet van de ene op de andere dag. In feite ontwikkelt het zich langzaam totdat je uiteindelijk je ware zelf opoffert. Op dat moment wordt jouw mening minder belangrijk en maakt plaats voor die van anderen.

Vrouw die zich zorgen maakt over wat anderen denken

Maak je geen zorgen over wat anderen van je denken

Je vraag van “wat zullen mensen denken?” is een behoefte tot goedkeuring. In feite ben je diep van binnen bang om je kwetsbaar, bekritiseerd en twijfelachtig te voelen. Bovendien ben je bang voor afwijzing.

Je zou kunnen merken dat je deze gevoelens probeert te vermijden door te proberen te voldoen aan de verwachtingen die andere mensen van jou hebben.

Als je dit doet, word je een persoon die te veel accepteert, niet weet hoe je nee moet zeggen en altijd dingen voor anderen doet, zelfs als je dat niet echt wilt. In feite geef je je mening volledig vorm in overeenstemming met die van anderen. Je doet dit om je geaccepteerd te voelen, en je voelt je vreselijk als anderen je niet goedkeuren.

Dit soort afhankelijkheid schaadt je zelfrespect. Omdat je stopt met jezelf te zijn om andere mensen te plezieren. Dit is echter een onmogelijke situatie.

Niet alleen omdat je jezelf verloochent, maar omdat het onmogelijk is om aan de verwachtingen van andere mensen te voldoen of te raden hoe ze willen dat je bent. Mensen zullen inderdaad altijd wel iets vinden om te bekritiseren.

Je kunt de sleutel tot je gevoel van eigenwaarde niet weggeven. Per slot van rekening ken je iemand die op een bepaald moment in hun leven nog nooit is bekritiseerd? Of ken je iemand die perfect is? Het is hoogst onwaarschijnlijk. Kijk maar eens om je heen.

Weten wie je bent maakt het verschil

Als je jarenlang hebt gezocht naar goedkeuring, zal het niet gemakkelijk zijn om ermee te stoppen. Het is echter niet onmogelijk. Je dient rekening te houden met de volgende punten:

  • Je bent uniek, een limited edition.
  • Je zult nooit door iedereen aardig gevonden worden. Bovendien kun je je ware zelf niet verbergen. Je moet jezelf laten zien. Dat is de enige manier om betekenisvolle en authentieke relaties te hebben.
  • Jouw mening is net zo geldig als die van anderen.
  • Als iemand je ideeën afwijst of afkeurt, betekent dit niet dat ze jou afwijzen. Alleen hebben ze een andere kijk op het onderwerp.
  • De mening van anderen is wat ze denken. Ze zijn niet wat je denkt. Als je ze je eigen probeert te maken, zul je gekwetst raken.
  • Wees voorzichtig met wat je tegen jezelf zegt over de mening van anderen. Dat komt omdat je innerlijke stem de neiging heeft om een expert te zijn in het vertellen van kwetsende dingen tegen jezelf.
  • Uitvinden wie je bent, jezelf accepteren en van jezelf houden is de sleutel om niet aan jezelf te twijfelen in het bijzijn van anderen.

“Wat zullen de mensen denken?”

Je zult nooit geliefd worden door iedereen om je heen. Soms denk je dat het oneerlijk is, maar het is iets dat je niet kunt veranderen. Je hebt inderdaad niet de macht om de gedachten van anderen over jou te beïnvloeden of te veranderen.

Reageer niet slecht, want dat doet je alleen maar pijn. In dit soort situaties is het zelfs nuttig om te onthouden wat de zenboeddhistische monnik Thich Nhat Hanh zegt:

“Om goed voor onszelf te zorgen, moeten we teruggaan en voor het gewonde kind in ons zorgen. Je moet elke dag oefenen om terug te gaan naar je gewonde kind. Je moet hem of haar teder omhelzen, als een grote broer of een grote zus. Je moet met hem praten, met haar praten. Je kunt ook een brief van één, twee of drie pagina’s schrijven aan het kleine kind in jou, om te zeggen dat je zijn of haar aanwezigheid herkent, en je zult doen alles wat je kunt om zijn of haar wonden te helen.”

-Thich Nhat Hanh-

Leer jezelf te accepteren. Weet wie je bent en begrijp dat wat anderen van je denken slechts hun gedachten zijn. Jij beslist wat je met je leven doet, omdat jij erin speelt. Verwacht niet dat anderen het begrijpen, want het zal onmogelijk zijn. Ze hebben niet in jouw schoenen gelopen. Wellicht ook interessant voor jou

Leren de meningen van anderen te waarderen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Leren de meningen van anderen te waarderen

Het is niet altijd gemakkelijk om de meningen van anderen te waarderen. Dit komt omdat we meestal onze eigen manier van kijken prioriteit geven.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.