Het lot bestaat uit keuzes

Het lot bestaat uit keuzes

Laatste update: 30 april, 2017

Ik ben verantwoordelijk voor het leven dat ik gekozen heb

Wij mensen vinden het soms moeilijk om verantwoordelijkheid te nemen voor iets dat we niet leuk vinden en dat we afwijzen. We geven het lot de schuld van ons leven. Maar heeft iemand dat leven voor jou gekozen? Is het dan echt de schuld van het lot? Nee, het leven dat je leeft, is dat van jou. Jij kiest ervoor.

Niemands leven staat vast. Zelfs omstandigheden die je extreem ongelukkig maken, kunnen worden veranderd! Het probleem is dat we onszelf verblinden door alleen de negatieve kant van elke situatie te zien, dit terwijl we eigenlijk gewoon ergens mee willen stoppen waaraan we niet zijn toegewijd.

Kraanvogels

Beeld je eens in dat je niet gelukkig bent met de situatie waarin je op dit moment verkeert in je leven. Wat weerhoudt je ervan om het te veranderen? Zijn het beperkingen die werkelijk bestaan of leg jij ze jezelf op? Doe je werkelijk moeite om die situatie op te lossen of laat je je gewoon maar meevoeren door de stroming?

Het leven is een risico

‘Leven’ is een woord dat we niet zo zwaar opvatten, omdat we allemaal in staat zijn om te leven. Maar is het dan makkelijk? Nee, het is werkelijk niet makkelijk en dat wordt duidelijk wanneer we ons verzetten tegen het feit dat het leven een risico is. Waarom noemen we het een risico? Omdat het moeilijk is, omdat het leven geen makkelijke weg is; het kent voortdurende hoogte- en dieptepunten.

Wanneer je het risico dat het leven inhoudt werkelijk aangaat, zul je weten dat je kiest voor het leven dat je wilt en dat er geen lot is dat jou kan dwingen om een leven te leiden dat je niet wilt. Je zult weten dat jij wel degelijk verantwoordelijk bent voor verandering en dat je je bij geen enkele problematische situatie gewoon maar hoeft neer te leggen.

Rood Blad

Het maakt niet uit of je jong, volwassen of bejaard bent. Elke fase van je leven kent problemen, pijn, angst, verlies… Jij zult echter in staat zijn om al deze problemen te overwinnen, omdat je beschikt over de kracht en het vermogen dat hiervoor nodig is. Maar geef niet het lot de schuld. De handeling van het leven heeft nu eenmaal gevolgen en dit zijn slechts enkele van deze gevolgen.

Het is tevens belangrijk om risico’s te nemen in het leven om situaties die je niet leuk vindt te veranderen. Uit je comfortzone stappen en besluiten om alles aan je huidige leven te veranderen, is moeilijk! En het is een risico omdat je niet weet of het goed of slecht zal uitpakken. Ben je bereid om erachter te komen?

Het lot bestaat uit jouw keuzes

Kon je maar terug in de tijd om dingen te veranderen, zeg je? Terug naar dat verleden waarin je misschien dingen hebt gedaan waar je niet bepaald trots op bent? Ja, je zou terug kunnen gaan, maar als je je op een andere manier had gedragen of andere keuzes had gemaakt, zou je lot ook zijn veranderd.

Ons lot staat niet vast; beetje bij beetje creëren wij het. Elke fase van ons leven vraagt ons om te kiezen en met elke keuze slaan we nieuwe wegen in. Het is belangrijk dat we verstandig zijn als het aankomt op onze keuzes, hoewel het tegelijkertijd belangrijk is om fouten te maken en te weten dat we ook na deze foute keuzes weer andere opties hebben.

Vliegen

Als ons de mogelijkheid werd gegeven om terug in de tijd te gaan en onze daden te veranderen, dan zou zelfs de kleinste aanpassing een volledige verandering in de huidige situatie van ons leven inhouden. We zouden met eigen ogen zien hoe belangrijk onze keuzes zijn en hoe ons lot verandert als wij onze keuzes veranderen.

Nu je weet dat je lot afhankelijk is van je keuzes, neem dan het risico om te kiezen en fouten te maken, wees moedig genoeg om voor jezelf op te komen ten opzichte van je leven als je het er niet mee eens bent en laat jezelf nooit geloven dat je niets kunt, want jij hebt het laatste woord.

Ga jij je lot veranderen?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.