Loslaten is het geheim voor je welzijn
Weten wanneer je moet loslaten is het geheim voor je welzijn. Maar dingen loslaten voelt voor veel mensen erg ongemakkelijk. En daar is een goede reden voor. We leven namelijk in een maatschappij die ons aanzet om constant maar door te gaan en niet om af en toe eens een stapje terug te doen.
Psychologenpraktijken zitten vol met mensen die worstelen met hun werkelijkheid. Velen van het zijn verrast door het feit dat ze veel van hun dromen hebben waargemaakt. Dat zou een goede baan kunnen zijn, een bepaalde luxe, of een stabiele relatie.
Hiervoor zijn veel verschillende doelen aan te wijzen. Ondanks dat ze hebben bereikt wat ze zichzelf ooit ten doel hadden gesteld, voelen veel mensen zich uiteindelijk niet gelukkig.
Misschien zit het geheim niet per se in het bereiken van het doel. Het is mogelijk dat de oplossing voor dat eeuwige gevoel van ontevredenheid zit in weten wanneer je moet loslaten. Met andere woorden, er zou een balans moeten zitten tussen je enthousiasme in het streven naar je doel en dankbaarheid voor wat je hebt.
Een slecht gevoel
Alle mensen willen zich goed voelen. En als we ons eenmaal goed voelen, dan willen we ons nog béter voelen. Dit is een voorbeeld van positieve ontevredenheid dat uiteindelijk leidt tot de ontwikkeling van kennis, wetenschap en samenleving. We willen de problemen, die de realiteit ons voorschotelt, oplossen zodat we er beter van worden.
Desalniettemin, tegenwoordig zijn “krijgen” en “zijn” nagenoeg elkaars synoniemen geworden. Wat je bent, is afhankelijk van wat je kunt krijgen. “Iemand zijn” betekent erkenning krijgen, geld, aanzien, of populariteit. Het punt is dat deze zaken mensen “belangrijk” maken. Je bent niemand als je niet iets bezit wat jou boven een ander stelt.
Er schijnt tegenwoordig een epidemie van verdriet te heersen. Het is niet toevallig dat het aantal psychologische aandoeningen gedurende laatste decennia is gestegen. Ook is het niet vreemd dat er steeds meer mensen lijken te klagen over hun leven.
Loslaten is het geheim: maar wanneer en hoe
Een belangrijk deel hiervan heeft ermee te maken dat het leven, of we dat nou leuk vinden of niet, ons vaak aanzet om dingen los te laten. Dit gebeurt bijna dagelijks. Als je het ene doet, zul je het andere moeten laten gaan.
Om een groot en indrukwekkend huis te hebben, moet je waarschijnlijk tijd met je gezin opofferen om harder te kunnen werken. En voor een stabiele relatie, zul je andere mannen of vrouwen die je pad kruisen, link moeten laten liggen.
En dat is iets wat veel mensen niet willen begrijpen of misschien niet willen accepteren. Zij gaan ervan uit dat zij zich alleen gelukkig voelen als ze al hun wensen in één keer vervuld zien. En loslaten hoort hier niet bij. Wat zij willen is weten hoe je iets bereikt, vermeerdert, en alles bij zich houden.
Desondanks zorgen alle keuzes die je in het leven maakt ervoor dat je iets anders los moet laten. Iedere prestatie heeft zijn prijs. Het is onmogelijk om alles te hebben. En daarom is het zo belangrijk om te weten wanneer, en hoe, je iets moet loslaten.
Geluk zit van binnen
Mensen hebben de neiging om zichzelf voor de gek te houden door te denken dat ze gelukkiger zullen zijn als ze het ene hebben en het andere daarbij niet hoeven op te geven. We willen alles, en als dat niet kan, voelen we ons ongelukkig.
We willen behouden wat we moeten loslaten, in plaats van te genieten van hetgeen we hebben bereikt dankzij onze opofferingen. Constant zijn we aan het kiezen. En vaak hebben we dan niet eens door.
Misschien ben je wel boos op jezelf om dat je niet de “ideale versie” van jezelf bent geworden, die je niet eens exact kunt omschrijven. En daarom eis je steeds meer van jezelf of beledig je jezelf zelfs.
Je wilt een betere baan, meer status, de perfecte relatie, voorbeeldige kinderen, en veel andere zaken. Ons leven wordt een levende hel door het najagen van dingen die niet hebben.
Als één ding als een paal boven water staat, is het wel dat je gelukkig bent met wat je hebt, of je zult geheel niet gelukkig zijn. Als je werkelijk streeft naar interne balans, dan verdwijnt die angstige gretigheid naar meer en beter vanzelf. Loslaten is het geheim om die balans te bereiken.